En Sıcak Konular

Naylon yerine bez torba

14 Ocak 2011 18:33 tsi
İzmir'in Konak Belediyesi, doğada yok olmaları yıllar süren, çevre kirliliğinin en büyük kaynaklarından biri olarak gösterilen naylon poşet üretimi ve kullanımının tamamen yasaklanması için kampanya başlattı.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan'ın başlattığı kampanyaya esnaftan ve vatandaşlardan da destek istendi.

Kampanya ile ilçedeki tüm alışveriş merkezleri, mağaza, dükkân ve pazar yerlerinde naylon poşet yerine, doğada kısa sürede çözünen çevreci poşetler ve bez torba kullanımının yaygınlaştırılması sağlanacak. Başkan Tartan, düzenlediği basın toplantısında tanıtım filmleri ile birlikte, afiş ve broşür gibi çalışmaları anlattı ve kamuoyunun desteğini istedi.

Konak meclisinde oybirliği ile alınan karar sonucunda ilçedeki tüm alışveriş merkezleri, mağaza, dükkân ve pazaryerlerinde naylon poşet yerine, doğada kısa sürede çözülebilen çevreci poşetler ve bez torba kullanılacak. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, 500 bin nüfusu olmasına karşın gün içinde 1.5 milyon insanın yaşadığı ilçede çok önemli bir kararı yaşama geçirdiklerini ifade etti. Öncelikle, doğada yok olmaları 400 ile 1000 yıl süren, çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri olan naylon poşet kullanılmasını yasakladıklarını belirten Başkan Tartan, tüketiciler tarafından kontrolsüz kullanılan naylon poşetlerin canlıların besin zincirlerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Tartan, Konak Belediye Meclisinde Çevre, Tüketicici Koruma ve Hukuk İhtisas komisyonlarınca rapor hazırlandığını, naylon poşetle ilgili yasak kararının oy birliği ile alındığını söyledi. Tartan, naylon poşet yerine aynı işlevi gören ve şekil olarak benzemesine rağmen kısa sürede çözünen, hiçbir çevre sorununa yol açmayan biopoşet ve pamuklu bezden üretilen torbaların kullanımını teşvik ettiklerin belirtti.

Başkan Tartan, dağıttıkları ve kullanımını teşvik ettikleri poşetin, içerisinde mikroorganizmaların, nemin, güneş ışığının, ısının ve oksijenin bulunduğu ortamlarda iki yılda parçalanıp, biyolojik olarak çözüldüğünü, doğayı da kirletmediğini söyledi.

 
cihan



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,941 µs