En Sıcak Konular

Rusya, Bakü'nün bu hamlesine ne diyecek

14 Ocak 2011 17:39 tsi
Rusya, Bakü'nün bu hamlesine ne diyecek Hazar enerji kaynaklarına Rusya'yı by-pass ederek ulaşmak isteyen Avrupa Birliği Azerbaycan'la enerji alanında stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya bölgede temaslarda bulunan AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ve Azerbaycan Cumhurbaşka

Yeni enerji tedarik hattının AB enerji güvenliğini artıracağına değinen Barroso, "Bu anlaşma Avrupa'nın doğrudan Hazar enerji kaynaklarına ulaşmasını sağlıyor. Böylece Güney Koridor daha reel hale geliyor" dedi. Barroso anlaşmanın sadece AB açısından değil, Azerbaycan için de enerji yollarını çeşitlendirmesi açısından stratejik değerde olduğunu söyledi.

Ortak basın toplantısında Azerbaycan'ın AB'nin 'Doğu Ortaklığı' projesinde yer aldığını hatırlatan Aliyev de Azerbaycan'ın 1990'lı yılların başlarından itibaren bağımsız ve şeffaf bir enerji politikası yürüttüğünü böylece ülkeye milyarlarca dolarlık enerji yatırımı geldiğini söyledi. Halen 7 adet petrol boru hattı ve farklı pazarlara ulaşabilecek doğalgaz sevk imkanına sahip olduklarına değinen Aliyev, "Biz başından bu yana Güney Enerji Koridorunu destekliyoruz. Bu çerçevede Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı bunun ilk adımları... Bugün imzaladığımız ortak deklarasyonun de iyi bir geleceği olacağını ümit ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev'le Avrupa Enerji Komiseri Gunther Oettinger de ortak çalışma grubu oluşturulması konusunda bir anlaşma imzaladı. Çalışma grubunun iki aylık sürelerle Aliyev ve Barroso'ya rapor sunmaları kararlaştırıldı.

Doğalgaz anlaşması ile ilk kez Azerbaycan resmi olarak Avrupa'ya doğalgaz sevkıyatı yapacağını taahhüt etmiş oldu. Ancak Bakü hangi hattan ne kadar doğalgaz sevkıyatı yapılacağı konusunda henüz karar vermiş değil.

AB'nin Güney Koridor olarak tanımladığı enerji hatlarına Nabucco'nun dışında ITGI, Beyaz Akım ve TAP (Trans-Adriyatik) gibi bir dizi enerji boru hatları dahil. ITGI ve TAP da Türkiye üzerinden Yunanistan ve İtalya'ya ulaşacak doğalgaz boru hatlarını oluşturuyor.

Bakü temaslarının ardından dünyanın en büyük dördüncü doğalgaz rezervlerine sahip Türkmenistan'a geçen AB heyetinin, Aşkabat'la da doğrudan enerji tedariki konusunda anlaşma sağlaması bekleniyor.

(CİHAN)



Bu haber 1,397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,995 µs