En Sıcak Konular

İşte işsizliğin çözümü

14 Ocak 2011 15:00 tsi
Ekonomist Dr. Mehmet Cavlı, genç neslin işe alınmasını sağlamanın dengeli bir istihdam politikasını gerekli kıldığını vurguladı...

Ekonomist Dr. Mehmet Cavlı, enflasyon hedeflemesinin gevşetilip, istihdam hedeflemesine de başlanması gerektiğini kaydetti.

Cavlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel işsizliğin bütün dünyayı tehdit eder durumda olduğunu, Türkiye'de diğer ülkeler gibi aynı konuda çözüm yollarının arandığını belirtti.

İşsizlik genel olarak incelendiğinde, genç neslin iş bulabilmesinin sorun olduğu gibi, tecrübe ve bilgi birikimli orta yaşlı insanların istihdamına yapılan baskıların da çelişkiler gösterdiğini kaydeden Dr. Cavlı, bir ülkede tecrübe ve bilgi birikimli insanlara ihtiyaç duyulduğunu bilebilmenin ve genç neslin işe alınmasını sağlamanın dengeli bir istihdam politikasını gerekli kıldığını vurguladı.

Bu konuyla ilgili ABD'yi örnek veren Dr. Cavlı, 1970'li yıllarda gençlere bir çok alanda daha fazla istihdam imkanları veren ABD'nin daha sonraki yıllarda özel ve kamu yönetimine tecrübeli, yetenekli ve bilgili insanları getirdiğini söyledi. Dr. Mehmet Cavlı, ''ABD'de 'her yönetim her zaman proje sahibi, bilgili ve tecrübeli insanların istihdamıyla başarı sağlar' düşüncesini benimsedi'' dedi.

Dr. Cavlı, birçok gelişmiş ülkenin de, birçok sahada bilgi, tecrübe, proje sahipliği yönünde idari tercihler oluşturulduğunu ifade etti.

İŞSİZLİĞİN SEBEPLERİ

İşsizliğin en belirgin sebebinin nüfus artışıyla orantılı yatırımların yeterli yapılamaması olduğuna işaret eden Dr. Cavlı, yatırımların büyük finans gerektirdiğini, ayrıca, ''toprakların atıl bırakılması, verimliliğin artışı, vergiler, göçler, yeni teknolojiler, tüketim artışına dayalı ekonomik modelin seçilmesi''nin de tek tek işsizliğe sebep olduğunu kaydetti.

Yeryüzünde rekabete dayalı, menfaat esaslı, sermaye tabanlı ekonomik düzenin en aktif dönemini yaşadığını belirten Cavlı, bu çeşit yapının işsizliğin artışına yol açtığına dikkati çekti.

''Tüketimin teşvik edilmesi, üretimin kimin tarafından yapıldığının önemsenmemesi, global zenginliğin önemli gösterilmesi ve hanehalkı gelirlerinin dikkate alınmamasını'' ihmal edilen hususlar olarak sıralayan Dr. Cavlı, ''Bir ülkenin nüfus cüzdanı taşıyan vatandaşlarının gelirini ne kadar artırırsanız, o ülkenin zenginliği odur. O ülkenin nüfus cüzdanı taşıyan vatandaşları hiç kimseye muhtaç olmadan hayatını idame ediyorsa ve iş bulabiliyorsa o ülkenin refahı ve kalkınması sağlanmış demektir'' dedi.

''KOPYA DÜŞÜNCELERİN HİÇBİR KİMSEYE YARARI YOK''

İktisadi hayata yön veren fikir ve düşünce insanlarının çözüm önerilerinin fikir ve düşünce işçiliği olduğunu belirten Dr. Cavlı, bu işçilerin fikir ve düşüncelerinin birçok yerlerde kopya edilip, taşıma su misali değirmen çalıştırılmasının üzücü olduğunu ve kopya düşüncelerin hiçbir kimseye yararının bulunmayacağını söyledi.

İşsizliğin en korkulan yanının, bazı işsizlerin suç işlemeye meyilli hale gelmesi olduğuna dikkati çeken Dr. Cavlı, şunları kaydetti:

''Suç işleyenlerin topluma kazandırılmasında oluşacak zorluğu anlatabilmek çok kolay değil. İşsizliği çözmek, suçları azaltmak demektir. İşsizlik, mahkemelere daha fazla dosyaların yığılmasına sebep olmaktadır. İstihdam geçici, minik teşebbüslerle yok edilmeyecek kadar büyük bir projedir.

Enflasyon bütün dünyada düştü, işsizlik de bütün dünyada arttı. Ülkemiz açısından bakacak olursak, enflasyon hedeflemesini gevşetip, istihdam hedeflemesine de başlamamız gerekir. Kaynaklarımızı bu yönde kullanmaya başlarsak iyi olur.'' (AA)



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,621 µs