En Sıcak Konular

Altına yatırım yapmak ne kadar güvenli?

14 Ocak 2011 11:12 tsi
Yükseliş trendiyle yatırımcının dikkatini çeken altın fiyatları hangi yönde seyredecek

Uluslararası piyasalardaki dengesiz yönlü hareketlilik vatandaşı yatırım yapma konusunda kafasını karıştırıyor. Yükseliş trendiyle rekor üstüne rekor kıran altın ise en cazip yatırım araçlarından biri haline geldi. Peki altına yatırım güvenli mi? Önümüzdeki dönemde altın fiyatlarındaki beklenti ne yönde? İşte yanıtı...

Altın fiyatlarındaki beklentiyle ilgili bir çok kuruluş 2010 yılı sonlarına doğru rapor yayınladı ve tahminlerini sıraladı. Bu tahminler de genelde 1.400-1.600 dolar bandında oldu. Yani genel anlamda altın açısından iyimser bir tablo karşımızda duruyor.

Habertürk'teki analize göre, son araştırma raporu Londra merkezli GFMS'den geldi. GFMS, küresel altın, gümüş, platin ve paladyum pazarları araştırma konusunda uzmanlaşmış, değerli metallerle ilgili danışmanlık yapan dünyanın önde gelen şirketlerinde biri. Avustralya, Hindistan, Çin, Fransa, İspanya ve Rusya gibi ülkelerde ise temsilcilikleri bulunuyor.

Söz konusu firmanın öngörüsüne göre altın bu yıl yatırımcısına yüzde 20'ye varan kazanç kapısı sunuyor. Buna göre, altın vadeli işlemlerde yılın ilk yarısında bin 500 dolara kadar yükselecek. Kârlar kısa süreli realize edilse bile bu yükseliş 2011 sonuna hatta 2012 başlarına kadar sürecek. Bu yılın sonunda ise altın ons fiyatının bin 600 dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor.

İLK 15 GÜN ALTINA YARAMADI

Yılbaşından bu yana altın vadeli işlemlerde yüzde 2.5 değer kaybetti. Bunda portföylerin tekrar gözden geçirilmesi ve ABD ekonomisine ilişkin açıklanan verilerin olumlu algılanması, kaygıların azalması ve sonrasında doların güç kazanması etkili oldu.

TALEP NEDEN ARTACAK?

Söz konusu danışmanlık şirketi bu artışta, düşük faiz oranlarının, Avrupa ülkelerinin, ABD'nin ve Japonya'nın yüksek borçluluk düzeyinin, Amerika'daki niceliksel iyileştirme kararlarının dolara yansımalarının etkili olacağına işaret ediyor. Ayrıca daha dün Sıfırcı Hocalar ABD'yi yüksek borç yüzünden uyardı.

Evet Portekiz, İspanya ve İtalya'nın tahvil ihraçları görece ortamı biraz sakinleştirdi. Fakat, borç krizinin derinleşme olasılığının hâlâ gündemdeki yerini koruyor olması risk iştahını azaltıyor. Bu da değerli metallere olan talebi önümüzdeki günlerde artıracak gibi duruyor.

Öte yandan, doların değer kaybetmesi de altın fiyatlarındaki yükseliş destekleyebilecek. Her ne kadar AB dünyanın en sorunlu bölgesi gibi dursa da ABD'deki yüksek işsizlik oranı ve toparlanmanın yavaş olması yatırımcıların kafasını karıştırıyor.Diğer yandan ABD'nin hızlı bir faiz artırım hamlesi altın yatırımcısını üzebilir.

Goldman Sachs da 2011'in sonunda altının bin 690 dolara ulaşacağını ve artışın daha da süreceğini öngörüyor. Goldman'a göre 2012'de altının ons fiyatı bin 750 dolara ulaşarak zirve yapacak.

REKORA DEVAM

PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından hazırlanan ''2010 Global Gold Price Survey Report-Küresel Altın Fiyatı Araştırma Raporu''na göre ise 2011 yılında da altında rekor fiyatlar devam edecek. Dünyada altın madenciliği şirketlerinin yaklaşık yüzde 75'i altın fiyatlarının 2011'in dördüncü çeyreğine kadar artmaya devam edeceğini, fiyatın da bin 400 ve 3 bin dolar arasında olabileceğini tahmin ediyor.

Rapora göre, altın üreticilerinin yüzde 82'si de üretim seviyelerinin artmasını bekliyor. Raporda, özellikle Amerikan Doları ve Euro gibi baskı gören para birimleri ile ilgili endişelerin altın fiyatlarının yükselmesine etki etkilediğine işaret edildi.
Büyük bütçe açıkları ve artan borç seviyesinin geleneksel olarak güçlü küresel para birimleri üzerinde baskı yarattığının altı çizilen raporda, ''Sonuç olarak giderek güç kaybeden dövizleri tutmak yerine, artan sayıda ülke altın almaya devam edebilir" yorumu yapıldı.

5 BİN DOLAR İDDİASI!

Bazı analistler 1980 yılında 850 dolar olan altının ons fiyatının bugünkü değerinin 2000-2500 dolar arasında olması gerektiğini savunuyor. Bundan farklı düşünenler ise şu andaki ekonomik görünümün 30 yıl öncesine kıyasla çok daha büyük olduğunu belirterek altın fiyatının 5 bin dolar olması gerektiğini ifade ediyor.



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,521 µs