En Sıcak Konular

Gurbetçiler: Yeter artık, oy hakkımızı istiyoruz

14 Ocak 2011 11:05 tsi
Türkiye’de 12 Haziran’da yapılacak genel seçim heyecanı şimdiden başladı. Almanya başta olmak üzere Avrupa’daki gurbetçileri ise ‘oylarımızı nasıl kullanacağız’ kaygısı sardı.

“Demokratik hakkımızı istiyoruz.” diyen gurbetçiler, yurtdışında oy kullanılabilmesi için yetkililerin bir formül geliştirmesini bekliyor.

Berlin Türk Cemaati (TGD) Başkanı Bekir Yılmaz, Almanya’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye’de yapılan genel seçim ve referandumlarda ikamet ettiği yerden oy kullanamamalarını ‘büyük bir ayıp’ olarak değerlendirdi. Almanya’nın başkentindeki 55 derneğin çatı kuruluşu olan Berlin Türk Cemaati’nin Başkanı Yılmaz, özellikle ‘Göçün 50. Yıldönümü’nü kutlayan Türk toplumunun, Almanya’da en büyük göçmen gruplardan biri olmasına rağmen hala seçimlerden mahrum olduğunun altını çizdi. Yılmaz, “Her seçimde bir çözüm vaat ediliyor, ama bir sonuç alınmış değil. Her seçimde vatandaşlarımız oy kullanabilmek için uçaklarla, karayoluyla Türkiye’ye gidiyor, bu insanlara yapılan eziyetten başka bir şey değil. Ayrıca herkes bu imkâna sahip değil.” diyerek, bu sorunun en kısa zamanda çözülerek önümüzdeki seçimlere yetiştirilmesi temennisinde bulundu.

KAYA: TÜRKİYE ADIM ATMALI
Almanya Türk Toplumu (ATT) Genel Başkan Yardımcısı Bahattin Kaya ise diğer demokratik ülkelerde olduğu gibi, seçme ve seçilme hakkını yıllardır beklediklerini belirtti. “Bu konuda talebimiz var, vatandaşlar oy kullanma eğilimi ne olursa olsun bu haktan yararlanmalı. Bu Türkiye’ye olan bağlılık ve ilginin devam etmesi açısından da çok önemli.” diyen Kaya, şöyle devam etti: “Önceki hükümetlerin ve şu andaki Türk hükümetinin yaptığı bazı açıklamalarda ‘Alman hükümetinin nüfus yoğunluğu nedeniyle Almanya’da sandık açılmasına olumlu bakmıyor’ gibi ifadeler kullanıldı. Biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Hem eski Başbakan Gerhard Schröder ve hem şimdiki Başbakan Angela Merkel’e bu konuyu ilettiğimde Türkiye’nin bu konuda talepte bulunmadığını, talep gelmesi halinde Almanya’nın ‘hayır’ demesinin söz konusu olmayacağını belirttiler. Önceki Türkiye hükümetleri ‘koalisyon nedeniyle uzlaşamadık’ diyorlardı, ama biz AK Parti’nin tek başına iktidara geldiği dönemde de bunu talep ettik.”

Kaya, ATT olarak “Türkiye adımlarını atsın, gereken işlemlerini yapsın, eğer Almanya ‘hayır’ derse, bizler bunu burada gündeme getiririz.” dediklerinin altını çizdi. Bahattin Kaya, Almanya’nın, Türklerin oy kullanmasını engellemesinin çok büyük ayıp olacağını, ayrıca Türkiye’nin bu konudaki pasifliğinin gurbetçiler arasında çok büyük bir hayal kırıklığına sebep olacağını belirtti.

Göç ve şehirleşme konusunda uzman Sosyolog Dr. Ercan Karakoyun, oy kullanma gibi en önemli demokratik hakkını herkesin istediği yerde kullanabilmesi gerektiğini söyledi. “Eskiden göç olgusunda şöyle bir düşünce vardı: İnsanlar ya göç ettiği ülkeye ya da geldiği ülkeye aittir. Ya gelirler asimile olurlar veya Türkiye’yle bir şekilde bağlarını koparmazlar.” diyen Karakoyun, şöyle devam etti: “Fakat şimdi baktığımız zaman kimliklere insanların hem oralı ve hem buralı hissettiğini görüyoruz. ‘Kaynaşan kimlikler’den söz etmemiz mümkün, insanlar iki kimliğinin olduğu, bazen ikisinin de olmadığı birey haline geliyor. Bundan dolayı insanların bağlı oldukları ülkelerde yapılan seçimler için oy vermeleri gayet normal, demokratik haklarını kullanmaları gayet doğal bir şey. Hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin insanların oy kullanmaları meselesine bir an önce çözüm üretmeleri gerekiyor.”
 
cihan



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs