En Sıcak Konular

Kritik kanun yasalaştı...

14 Ocak 2011 10:21 tsi
'Yargılama sürelerini' kısaltması öngürülen 458 maddelik Hukuk Muhakemeleri Kanunu yasalaştı.

 'Ön inceleme' isimli yeni sistemle; hakimler, davacı ile davalıyı uzlaştırıp yargılama yapmadan davayı bitirebilecek. Mahkemeye çağrılan tanıklar, gelmemesi durumunda 500 TL ceza ödeyecek...

Türk hukuk sistemine büyük yenilikler getiren 458 maddelik Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HUMK), iktidar ile muhalefetin uzlaşması neticesinde Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanun yargıyı hızlandıracak düzenlemeler içeriyor. Asliye ve sulh hukuk mahkemelerinde davalarda on inceleme' isimli yeni bir sistem getiriliyor. Hakimler, davacı ile davalıyı uzlaştırıp yargılama yapmadan davayı bitirebilecek.

Barışmaya teşvik edilecek

HUMK'nın 153. maddesi hukukumuzda olmayan "Ön inceleme" sistemi getiriliyor. Mahkeme ilk itirazları inceledikten sonra tarafları barışmaya teşvik edecek. Davacı ile davalının anlaşması halinde yargılama yapılmadan dava dosyası kapatılacak. Özellikle, tazminat, alacak ve kira davalarında davacı ile davalının ön inceleme aşamasında anlaşması ile dava dosyaları rafa kaldırılacak.

Yeni HUMK kira davalarmdaki yetkiyi Sulh Hukuk Mahkemelerine veriyor. Kira değerine göre Asliye ile Sulh Hukuk mahkemelerinde bölüştürülen yetki Sulh Hukuk Mahkemelerinde birleştiriliyor. Kira ile ilgili bütün davalar davanın miktarı ne olursa olsun Sulh Hukuk Mahkemele-ri'nde görülecek.

Gelmeyen tanığa 500 TL ceza

Tanıklar çağrılmaları halinde mahkemeye gelmek zorunda olacak. Mahkemeye çağrılması halinde gelmeyen tanıklar 500 TL ceza ödeyecek.

Modern teknoloji ve Ulusal Yargı Ağı Proje-si'nin (UYAP) sağlayacağı olanaklarla duruşmaya gelemeyenlerin, internet ve telekonferans gibi yöntemlerle bulundukları yerden duruşmaya katılabilmelerine de olanak sağlanacak. Mahkemeler ses ve görüntü nakli yoluyla ifade almaya başlayacak. Talimatla alman ifadeler ya da tanık beklenmesine ilişkin gecikmeler, bu yolla ortadan kaldırılacak. Mahkemelerde "Allah'ım ve namusum üzerine yemin ediyorum" şeklindeki yemin de değiştirildi.

Hakime tazminat Yargıtay'da

Kanunla hakim ve savalar güvence altına alındı. Ergenekon hakimlerine Mehmet Haberal tarafından açılan davada Yargıtay hakimleri tazminat ödemeye mahkum etti. HUMK tasarısında hakimlere açılan davaların Yargıtay'da açılması korundu. AK Parti, muhalefet ile mutabakatı bozmamak için bu maddenin taşandaki şekliyle yasalaşmasına onay verdi.

“Git sabıka getir” dönemi kapanıyor

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen Tebligat ile Adli Sicil Kanunu'nda yapılan değişiklikle adliyelere ve savcılıklara giderek 'sabıka kaydı' alma dönemi kapanıyor.

Meclis'te kabul edilen yasayla kamu kurum ve kuruluşları adli sicil kayıtlarını internet ortamında sorgulayabilecek. Vatandaşlar ise kendileri ile ilgili adli sicil ve arşiv kayıtlarını güvenli elektronik imza veya yönetmelikte sayılan güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak sorgulama yapabilecek, ilgili kurumlara ise internet ortamında gönderebilecek.

Kamu kurum ve kuruluşları adli sicilleri Adalet Bakanı'ndan izin almak şartıyla sorgulayabilecek. Sabıka kaydına ilişkin bilgi ve belgeler, sorgulama yapan kurumlarda sorgulamayla ilgili iş ve işlemin tamamlanmasından sonra hiçbir şekilde muhafaza edilmeyecek ve kayıt altına alınmayacak.

Vatandaş 5 TLden kurtulacak

Adli sicil kayıtlarının çıkartılması için vatandaştan 5 TL ücret alınıyor. Adalet Bakanlığı, adli sicil kayıtlarından yılda 45 milyon TL para topluyor.

Askeri tazminat sivil mahkemeye

HUMK'da yapılan düzenleme ile idari eylem ve işlemlerden do|ay| vijcut bütünlüğünün kısmen veya tamamen kaybedilmesi halinde aglacaktazminat daVaları Asliye Hukuk Mahkemeleri nde aglacak. Bu düzenleme Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde açılan tazminat davaların Asliye Hukuk Mahkemeleri'ne
taşınmasına yol açacak.

Askerde iken gözünü kaybedenler ile şehit olanların yakınları rracM ve manevi tazminat davaları Askeri Yüksek İdare Mahkemesi yerine sivil mahkemede açacak. AYİM'in, tazminat davalarında Milli Savunma Bakanlığı lehine kararlar vermesi ortadan kalkacak.

bugün



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,535 µs