En Sıcak Konular

Benzin zamlandı, motorin sırada

14 Ocak 2011 08:46 tsi
Ham petrol fiyatının 100 dolar, dolar kurunun ise 1,6 liraya dayanması, anında pompaya yansıdı. Dün gelen 4-8 kuruş arasındaki zammın ardından 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı Van'da 4 lirayı aşarken İstanbul'da 3,96 liraya tırmandı. Üç hafta önce fiy

Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarının 100 dolara yaklaşması ve dolar kurundaki yüksek seyir, Türkiye'de pompaya yansımaya devam ediyor. Akaryakıt ürünlerinden 95 ve 97 oktan benzinlerin satış fiyatı dünden geçerli olmak üzere litrede 4-8 kuruş artırıldı. Böylece 97 oktanın ardından 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı da ilk kez 4 lirayı aşarak Van'da 4,06-4,08 lira seviyesine tırmandı. Zaman'ın edindiği bilgiye göre, en son 23 Aralık'ta fiyatı artırılan motorine de yeni zam geliyor. Kırsal motorinin fiyatı yaklaşık üç hafta önce litrede 5-6 kuruş, motorinin fiyatı ise 7-8 kuruş zamlanmıştı. Ankara'da kırsal motorinin litre fiyatı 3,18 ile 3,19 lira arasında, motorinin litre fiyatı ise 3,30 ile 3,32 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Kırsal motorinin litre fiyatı İstanbul'da 3,16, İzmir'de 3,15, motorinin fiyatı da İstanbul'da 3,30-3,32, İzmir'de ise 3,28-3,30 liradan satılıyor.

Dün gelen zammın ardından Poaş'ta 95 oktan kurşunsuz benzinin satış fiyatı Ankara'da litrede 3,87 liradan 3,95 liraya, İstanbul ve İzmir'de 3,86'dan 3,94 liraya, Van'da ise 3,98'den 4,06 liraya yükseldi. BP bayilerinde Ankara, İstanbul ve İzmir'de 3,88 liradan 3,96 liraya, Van'da 3,98'den 4,06'ya yükseldi. Opet bayilerinde ise Ankara ve İstanbul'da 3,88 liradan 3,96 liraya yükselirken, İzmir'de 3,87'den 3,95 liraya, Van'da da 4'ten 4,08 liraya çıktı.

97 oktan kurşunsuz benzin ise yeni zammın ardından Poaş bayilerinde Ankara'da 3,96 lira, İstanbul ve İzmir'de 3,98, Van'da ise 4,06 liradan satılmaya başlandı. BP bayilerinde Ankara, İstanbul ve İzmir'de 3,99 liradan satılan 97 oktan benzin, Van'da 4,09 lira, Opet bayilerinde de Ankara ve İstanbul'da 3,99, İzmir'de 3,98, Van'da ise 4,11 liradan satılıyor.

Bu arada Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, son zammın kendilerini çok şaşırttığını belirterek, "Akaryakıt sektöründeki bariz kartel oluşumu dağıtılmadan benzinin ucuzlaması çok zor. Devlet, verginin vergisinden küçük bir kalem oynatmayla vazgeçse, inanın benzin bir günde yüzde 7 ucuzlar.'' dedi.

Bakan Yıldız: Zamlardan hoşnut değiliz, umarım fiyatlar düşer

Enerji Bakanı Taner Yıldız, akaryakıta gelen zamlardan hoşnut olmadıklarını söyledi. İstanbul'da soruları cevaplayan Yıldız, Akdeniz havzasındaki borsada fiyatların yükseldiğine işaret ederek, doların da 1,60 TL'ye dayandığını söyledi. "Ham petrol ve kur tersine sinerji oluşturuyor. Son 8 günde 22 dolar civarında zam geldi. Türkiye'ye yansıması da 3'er, 5'er kuruş olarak görülüyor. Ümit ediyorum ki tüketim ile arzın birleşmesi noktasında fiyatlar düşme eğilimi gösterir." diyen Yıldız, rekabetin müşteriye daha ucuz yansımasını teminen dağıtım şirketleri ve bayilerin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istedi.

zaman



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,980 µs