En Sıcak Konular

Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde dostluk köprüsü

11 Ocak 2011 15:50 tsi
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz bölgesinde ve özellikle Yunanistan -Türkiye ilişkilerinde "dostluk köprüsü" olması için çalıştıklarını söyledi.

Hristofyas, günübirlik çalışma ziyareti için Rum Kesimi'ne gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel'le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Görüşmede Türkiye'nin süreci konusundaki görüşlerini paylaştığını söyleyen Hristofyas, Türkiye'nin AB'ye üye olabilmesi için AB ve Kıbrıs'a karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Hristofyas, "Kıbrıs Rum tarafın ve kendisinin iyi niyetli olduğunu ancak bulunacak olan çözümün Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliği ve tüm Kıbrıslıların haklarına saygı duyması gereken bir çözüm olması gerektiğine" işaret etti.

Merkel'in ziyaretini 'tarihi' olarak nitelendiren Rum lider, görüşmede Kıbrıs sorunu, Türkiye'nin AB süreci, ikili ilişkileri ve bunların güçlenmesi amacıyla atılacak adımların ele alındığını belirtti. Almanya'nın Kıbrıs'ın ekonomi ve turizm alanlarında en yakın dostlarından biri olduğunu ifade eden Hristofyas, iki ülkenin Avrupa Birliği çerçevesinde de yakın işbirliğinde bulunduklarını söyledi. Rum lider, Merkel'in Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında özel bir ilgi gösterdiğini ve bundan dolayı teşekkürlerini dile getirdi.

MERKEL: TÜRK TARAFI GEREKLİ ADIMLARI ATMIYOR

Kıbrıs sorununa bulunacak olan çözümün iki bölgeli, iki toplumlu bir federal çözüm olması gerektiğini vurgulayan Rum lider, Merkel'in federasyonun ne olduğunu bildiğini çünkü Almanya'nın da bir federal hükümet olduğunu belirtti. Hristofyas, Merkel'e Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması ve adanın yeniden birleşmesi için gösterdiği ilgi için teşekkür etti.

Rum resmi haber ajansına göre, Almanya'nın Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması ve adanın yeninden birleşmesi için çalışacağını vurgulayan Angela Merkel ise geçmişte Almanya'nın da bölünmüş bir ülke olduğunu hatırlattı. Merkel, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması için Kıbrıs Rum tarafının ve Hristofyas'ın iyi niyetle çalıştığını ancak Türk tarafının gerekli olumlu adımlarda bulunmadığını gördüğünü söyledi. Almanya'nın doğrudan müzakereleri desteklediğini vurgulayan Merkel, bu yolun zor olduğunu bildiğini ve Kıbrıs sorununa bulunacak olan çözümün Kıbrıslılardan gelmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin Kıbrıs'ta işgalci olduğu iddiasını dile getirildiği bir soru üzerine Merkel, Türkiye'nin AB'ye katılması için şartlar olduğunu bu şart ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. Başka bir soruya cevap veren Merkl, Almanya'nın yeniden birleşmiş bir ülke olarak Kıbrıs sorununun çözümünde modeli olarak kullanılmasının zor olduğunu ancak Almanya'nın Kıbrıs sorununun çözümlenmesinden sonra Kıbrıs'a yardımcı olmasının mümkün olduğunu söyledi.

Basın toplantısının ardından Hristofyas, Alman Başbakanı'nın onuruna bir öğle yemeği verdi.

(CİHAN)



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,769 µs