iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Uzaylılar için Astroilahiyatçılar aranıyor!

11 Ocak 2011 13:46 tsi
Uzaylılar için Astroilahiyatçılar aranıyor! Bilimadamları: 'Uzaylılarla yakın temasa hazır olun' iyibilgi özel

İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi dünkü sayısında ilginç konulu bir toplantıyı haber yaptı. Habere göre Londra'da bulunan Royal Society adlı kuruluş, çeşitli disiplinlerden bilim insanlarının katıldığı bir toplantı düzenledi. Ağırlıklı olarak astronomların ve fizikçilerin bulunduğu toplantının konusu da şuydu:

"Dünyadışı yaşamın tespiti ve bunun bilim ve toplum açısından sonuçları"

25 ile 26 Ocak 2010 tarihleri arasında gerçekleşen toplantıdaki tartışmaların akademik makalelere dönüşmüş hali ise bundan neredeyse tam bir sene sonra, Royal Society'nin akademik jurnali olan Philosophical Transactions of the Royal Society'de yayınlandı.

St. Andrews Üniversitesi'nden Martin Dominik ve Open University'den John C. Zarnecki'nin kaleme aldığı giriş yazısından sonra, çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenlerin makaleleri aynı konuyu farklı yönlerden inceliyor: Dünyadışı yaşamın keşfi, insanlığı ne şekilde etkiler. Kimisi biyoloji açıdan yaklaşırken, kimisi siyaset bilimi yönünden incelemiş.

Her biri teker teker ne demiş, zaman olsa da incelesek. Ancak makalelerin üzerinden hızlı bir şekilde geçtiğimizde dikkat çeken noktalar şunlar:

- Dünyadışı yaşam keşfedilirse, bilim insanlarının rolü ne olacak? Uygun koşullarda uzman görüşünden faydalanılacak mı yoksa uzaylılara karşı fırsatçı ve güç odaklı bir yaklaşım mı ağır basacak? Yani kısaca bilim, siyasetin dışında kalabilecek mi?

- Çeşitli kurumlar arasında Koordinasyon eksikliğini gidermek için siyasal olarak uluslararası meşruluğa sahip bir kurumun sorumluluk üstlenmesi daha doğru olur. Ki Birleşmiş Milletler'in halihazırda böyle bir kurumu var: BM Dış Uzay İşleri Ofisi (Copuos)

- Cambridge Üniversitesi'nden evrimsel biyoloji uzmanı Simon Conway Morris, kendimizi en kötü senaryoya hazırlamamız gerektiğini söylemiş. Morris'in varsayımına göre, uzaylılar, dünyadakine benzer bir evrim süreci geçirmiş olacaklar. Dolayısıyla moleküler seviyenin ötesinde huyları da bize benzeyebilir. Özellikle de şiddete ve sömürgeye karşı olan eğilim yönünden...

Morris şöyle diyor: "Neden en kötüsüne hazırlanmamız gerekli? İlk olarak eğer akıllı uzaylılar varsa, bizim gibi gözükecekler. Harikulade tarihimizi göz önüne alırsak, neden dikkatli olmamız gerektiğini anlarız." Ünlü fizikçi Stephen Hawking'in uyarısını hatırlayın

Ve esas bomba kısım.

Kaliforniyalı bir teolog olan Ted Peters, olası bir akıllı uzaylı keşfinin, dini açıdan dünyayı nasıl etkileyeceği üzerine kafa yormuş. Böyle bir keşif, Semavi dinlerin öğretileri açısından ne kadar uyumlu olabilir? İnsan ve tanrı arasındaki ilişki, uzaylılar devreye girerse nasıl etkilenir? Bu sorulara Peters'in cevabı özet olarak şöyle olmuş:

"İlahiyatçılara hala ihtiyaç duyulacak. Astroilahiyatçılar ortaya çıkacak. Ve benim öngörüme göre dünyadışı akıllı yaşam ile iletişim kurmamızın sonucunda bütün yaratılışın tanrının bir lütfu olduğu görüşü daha da yaygınlaşacak."

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,479 µs