En Sıcak Konular

'Birkaç saat içinde bölgeyi Türklere verebiliriz'

11 Ocak 2011 12:53 tsi
'Birkaç saat içinde bölgeyi Türklere verebiliriz' Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, ülkesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türk yatırımcılara kapılarını sonuna kadar açtı.

Salih, iki cumhurbaşkanın da katılacağı bugün Sana'da gerçekleştirilecek iş forumuna işarete ederek, El Hudayra adlı organize sanayi bölgesini işletmek üzere "birkaç saat içinde Türklere vermeye hazır olduklarını" söyledi. ayrıca iki ülke arasında 1986 yılında imzalanan fakat yürürlükte olmayan 19 anlaşmanın etkinleştirilmesi için ilgili bakanlıklara direktif verdiklerini belirten Yemen Cumhurbaşkanı, 10 bin megavatlık enerji istasyonlarının inşa edilmesi projelerini de Türk iş adamlarına vermeye hazır olduklarını söyledi.

Yemen'e tarihi bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Sana'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Dün gerçekleşmesi planlanan ancak bugün imzalanacak olan vize anlaşmasından dolayı ertelenen toplantıda ilk olarak Yemen Cumhurbaşkanı konuştu. Salih, konuşmasında Türk iş adamlarına yatırım için Yemen'in kapılarını sonuna kadar açtı.

Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Salih, "Bu ziyaret iki ülke arasında var olan ilişkilere ekonomik, kültürel ve sosyal düzeyde yeni ufuklar ekleyecektir." dedi.

25 YILLIK ANLAŞMALAR ETKİNLEŞTİRİLİYOR

İki ülke arasında dün imzalanan anlaşmalara ek olarak bugün iki anlaşma imzalanacağını belirten Salih, bunların mesleki ve teknik eğitim işbirliği ile vizelerin kaldırılması anlaşması olduğunu kaydetti.

1986'dan bu yana iki ülke arasında imzalanan 19 anlaşma olduğunu söyleyen Yemen Cumhurbaşkanı, "Bugüne kadar yürürlüğe sokulmayan, etkinleştirilmeyen bu anlaşmaların etkinleştirilmesi için ilgili bakanlıklara direktifleri vermiş bulunmaktayız." dedi.

Ali Abdullah Salih, Türkiye ve Yemen'in sahip oldukları sıkı ilişkilerin yanı sıra uluslararası mahfillerde de aynı yönde hareket etmekte olduğuna dikkat çekti.

10 BİN MEGAVATLIK İSTASYONU TÜRKLERE VERMEYE HAZIRIZ

Yemen Cumhurbaşkanı ayrıca "Organize sanayi bölgesine ortak bir şekilde işletmek üzere Türk kardeşlerimize vermeye hazırız. Ortak bir işbirliği yapılmasından yanayız." dedi. Salih, şöyle devam etti: "Özellikle enerji üretimi alanında, Türk kardeşlerimize bu alanda deneyimleri mevcuttur, halihazırda Irakta bu tür projeleri yürütmektedirler, bundan dolayı da 10 bin megavatlık enerji istasyonlarının inşa edilmesi projelerini Türk iş adamlarına vermeye hazırız. Diğer alanda da işbirliği yapılması öngörülmektedir. El Hudayra bölgesindeki organize sanayi bölgesinin birkaç saat içerisinde Türk iş adamlarına verilebiliriz."

Gül'ün ziyaretinin "çok verimli bir ziyaret" olduğunu yineleyen Salih, "Türkiye'deki kardeşlerimizin özellikle İslami meselelere ve Arap ülkelerini ilgilendiren meselelere ve başta Filistin davasına vermiş oldukları cesur ve güçlü destekten dolayı gerçekten teşekkür ederiz. Türk kardeşlerimizin bu tutumu takdire şayandır." diye konuştu.

İki ülke arasında yatırımların yapılabilmesi için bu ziyaretin örnek bir adım olduğunu belirten Salih, Türk iş adamlarına organize sanayi bölgesindeki bir alanı tahsis etmeye hazır olduklarını söyledi. Salih ''Biz aynı zamanda Türk kardeşlerimize elektrik ve enerji üretimi konusunda istasyon inşası için bir alanı vermeye de hazırız'' dedi.

Gül'ün ziyaretinin çok verimli geçtiğini belirten Salih, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerde de önemli adımların atıldığını kaydetti.

Türkiye ve Yemen arasında tarihten gelen iyi ilişkileri bulunduğunu, her konuda iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü olduğunu dile getiren Salih, ''Türkiye'deki kardeşlerimizi Filistin davasına verdikleri destekten dolayı tebrik ediyorum, takdire şayandır.'' dedi.

(CİHAN)



Bu haber 1,536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,538 µs