En Sıcak Konular

İspanyol hükümeti, ETA ile diyaloğa girmeyecek

11 Ocak 2011 12:28 tsi
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, ETA örgütünün kalıcı, genel ve uluslararası alanda doğruluğu teyit edilebilir ateşkes ilanını, "Hiçbir diyalog olmayacak, sadece ETA'nın tamamen son bulmasını bekliyoruz" diye değerlendirdi.

Zapatero, bir İspanyol televizyonuna yaptığı açıklamada, ateşkese rağmen "İspanyol hükümetinin ve güvenlik güçlerinin terörle mücadelede kararlılığının devam edeceğini, ETA üyelerini takipte kimseyi gözden kaçırmayacaklarını" söyledi. Ateşkesin "yetersiz" olduğunu kaydeden Zapatero, "Umut görenler şunu bilmeliler ki, bu süreç çok uzun çünkü tek geçerli olan ETA'nın tamamen son bulmasıdır. 40 yıldan fazladır terörü sürdüren bir örgütün ortadan kaldırılma süreci elbette zor ve güç olacaktır" dedi.

Zapatero, ETA örgütünün ateşkesten dolayı hiçbir siyasi şart ileri süremeyeceğini, hükümetin bunu asla kabul etmeyeceğini vurgulayarak, "Şiddetin son bulmasının eşiğindeyiz ama bu zaman alacak. Ve güçlü, akıllı, birlik içinde olup demokratik devletin temellerini korumalıyız. Bu şekilde başarı elde edeceğimizden hiçbir şüphem yok. ETA'nın sonu ne zaman gelecek? Hepimiz en kısa zamanda olmasını arzu ediyoruz. Bu yolda mıyız? Evet" şeklinde konuştu.

İspanya Başbakanı ayrıca, mayıs ayında Bask bölgesinde yapılacak yerel seçimlere katılmak için çaba gösteren yasadışı Batasuna partisine yönelik olarak ise "Onlar çok iyi biliyorlar. Ya ETA'ya silah bıraktıracaklar ya da onları kınayıp, terör örgütünü reddedecekler" dedi.

ETA'nın ateşkesi ise İspanyol basınında farklı yankı buldu. Yüksek tirajlı sol görüşlü El Pais gazetesi "ETA, sonuna doğru bir adım attı" başlığını kullanıp, ETA'nın bu zamana kadar ilan ettiği 11 ateşkesten farklı olarak ilk kez "silahlı çatışmanın son bulması sürecinden" bahsetmesini öne çıkardı. El Mundo ve ABC gibi sağ görüşlü gazeteler ise ETA'nın mayıs ayındaki yerel seçimlere katılmak için "yeni bir tuzak ateşkes ilan ettiğini" savundu.

Öte yandan İspanyol haber ajansı EFE, İspanya ve Fransa'daki Bask bölgelerinde bu sabah düzenlenen operasyonlarda 2 kişinin ETA örgütü ile ilişkileri olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını bildirdi.

aa



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,523 µs