En Sıcak Konular

Kaçak sigarada 21 muvazzaf asker

11 Ocak 2011 08:30 tsi
Kaçak sigarada 21 muvazzaf asker

Sigara çetesini 7 ay boyunca takibe alan polis müthiş bilgilere ulaştı.

Sigara, askeri konvoyla taşınmış. Tugay kantininin parası bile bu işe yatırılmış. Eski Tugay Komutanı Tuğgeneral S.S de ifade verecek...

Sigaraya yapılan zamların ardından piyasayı sahte sigaralar işgal etti. Polisin çeteleri takibinde ise çarpıcı bilgilere ulaşıldı. Eğitim Daire Başkanı Tuğgeneral S.S de 'şüpheli' sıfatıyla ifade verecek. Ağrı Doğubeyazıt'taki 1. Mekanize Piyade Tugayında patlak veren sigara soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı. Doğubeyazıt Başsavcılığı, aralarında eski Tugay Komutanı Tuğgeneral S.S'nin bulunduğu 21 muvazzaf ile 4 erin 'talimatla' ifadesinin alınması için 8 ilin Cumhuriyet Savcılığına yazı gönderdi.

Binbaşıdan sigara siparişi

Teknik-takibe, geçen yılki YAŞ'ta 3. Ordu Komutanlığı'ndan EDOK'a atanan Orgeneral Saldıray Berk'in eski emir subayı Binbaşı A.E. ile emir astsubayı M.K. de düştü. A.E. ve M.K'nin Doğubeyazıt'ta görevli başçavuş S.G'ye sigara sipariş vermesi kayda girdi.

Doğubeyazıt KOM Grup Amirliği, 7 ay önce İran'dan getirdikleri kaçak sigaraları piyasaya süren bir şebekeyi takibe aldı. Polis, mahkeme kararı ile sigara kaçakçılığı yapan Ahmet B. ile oğlu Erhan B'nin telefonlarını dinledi. Baba-oğuldan düzenli sigara satın alan Faris K. ve Sercan Y'nin dinlemeye düşmesi soruşturmanın seyrini değiştirdi.

'Tugayda adımız kaçakçı'

Bu kişilerin ilçedeki 1. Mekanize Piyade Tugayı'nda görevli erler olduğu anlaşıldı. Faris K. terhis olan bir askerle yaptığı konuşmada, "İş aynen devam ediyor. Tüm Türkiye'ye sigara göndermeye devam ediyoruz. Tugayda adımız kaçakçıya çıktı" dedi.

İki erin konuşmalarında o dönem 1.Mekanize Piyade Tugay Komutanı olan Tuğgeneral S.S'nin emir astsubayı S.G ile şoförü uzman çavuş A.Ç dikkat çekti. S.G ve A.Ç'nin görüşmeleri 8 il'deki birliklere kaçak sigara sevkiyatı yapıldığını ortaya koydu. Dinlemeye astsubay ve uzman çavuş ile sigara işi yapan 3 albay, 2 yarbay, 2 binbaşı, bir teğmen, ikisi terhis olmuş 6 asker ve astsubayların yeraldığı 27 askeri personel takıldı.

Paşa'nın aracı da kullanılmış

Emir astsubayı S.G.'nin 24 Nisan 2010 günü kargo ile Afyon'da görevli Binbaşı T.T'ye sigara göndereceği belirlendi. Polis, Savcılık talimatı ile kargoya baskın yaptı ve 60 karton kaçak sigara ele geçirdi. Bu operasyondan sonra sevkiyatlara bir hafta ara verildi. Kaçak sigaralar "KTM" adı verilen askeri konvoydaki araçlar ya da izne giden personel ile sipariş veren rütbeli personellere gönderilmeye başlandı. Astsubay S.G ve uzman çavuş A.Ç'nin görev seyahatlerinde Paşa'nın makam arabasıyla da sigara sevkiyatı yaptıkları öne sürüldü.

Teknik takip döneminde Tugaydan işi yöneten S.G. ve A.Ç'nin 14 ayrı sevkiyat yapıp, Erzurum, Erzincan, Afyon, Manisa, Kars, Ankara, Ardahan ve İğdır'daki birliklere bin 500 karton kaçak sigara gönderdiği tespit edildi. Bu sevkiyatlar karşılığında subay/astsubayların Uzman Çavuş A.Ç'nin hesabına yatırdığı 20 bin TL'lik havalenin kayıtlarına ulaşıldı.

Kantin hesabı bile yatırıldı

Soruşturmada, S.G. ve A.Ç.'nin kaçak sigara paralarını Tugayın kantin hesabından karşıladığı ve ödemeler geldikten sonra parayı yerine koydukları belirlendi. Kaçakçılardan 'vadeli' satın alınan sigaraların Tugay'a getirildiği ve çevre illerdeki birliklere "KTM" adı verilen askeri konvoydaki araçlarla gönderilmesi dinlemeye düştü. Paşanın emir astsubayı S.G ile uzman çavuş A.Ç ile görüşme yapan Ankara'da Yarbay Ü.B, Afyon'da Binbaşı T.T, Erzincan 3.Ordu'da görevli Binbaşı A.E, astsubay M.K, Erzican'da görevli Albay A.S.Ö, İğdır'da Albay H.N.T, Doğubeyazıt'ta görevli Albay H.K, 1.Mekanize Tugay'da görevli Yarbay S.A, Erzurum'da emir astsubayı S.Ş, Manisa'da Binbaşı M.A ile KTM aracında görevli teğmen F.U ile 6 er-erbaş dinlemeye takıldı.

Örgüt lideri emir astsubayı

Fezlekede; astsubay S.G. ile uzman çavuş A.Ç, "Suç işlemek için örgüt kurmak, teşekkül halinde sigara kaçakçılığı yapan örgütün kurucusu ve lideri olmak', 2'si terhis olmuş 6 er örgüt üyesi, Tuğgeneral ve diğer subay-astsubaylar 5607 Sayılı Gümrük Kaçakçılığı Kanunu'na muhalefet etmekle suçlanıyor.

Paşa’yı zora sokan görüşme

O dönem Tugay Komutanı olan Tuğgeneral S.S'yi eski emir astsubayı S.G. ile uzman çavuş şoförü A.Ç.'nin kendi aralarında yaptıkları konuşmalar zora soktu. Bu görüşmeler Paşa'nın sigara kaçakçılığından haberdar olduğu şüphesini gündeme getirdi.

Polis fezlekesinde Tuğgeneral'in sigara kaçakçılığı olayını bildiği ifade edildi. Sevil'in adı geçtiği konuşmalar ile birlikte dosyaya girdi. Emir astsubayı S.G, Uzman Çavuş A.Ç'yle yaptığı görüşmede, şunları kaydetti: "Komutan beni makama çağırdı. 'Faaliyet nasıl gidiyor onu anlat' dedi. Ben de tüm olayı anlattım. Şimdi makamdan çıkıyorum, olayı bana sordu nasıl oluyor? Hesap-kitapları nasıl yapıyorsun? Nasıl gönderiyorsun diye sordu. Ben de oradaki emir astsubayları ile korumaların adına gönderdiğimi söyledim. İlk 3-4 ay 10-12 karton gönderdik dedim. Daha sonra biraz yüklü gönderdiğimi söyledim."

Komutana arz ediyoruz

Paşanın makam şoförü uzman çavuş A.Ç. ile Erzurum'da bir generalin emir astsubayı S.Ş arasında ilginç bir konuşma geçti. Başçavuş S.Ş'nin "Millet kar ettiğimizi düşünüyor" sözlerine A.Ç, "Biz bu olayları Tugay Komutanı'na arz ediyoruz. O okey dedikten sonra size gönderiyoruz" karşılığını verdi. İkili arasında bir başka görüşmede A.Ç, "Komutanım para elimizde, kantin hesabından parayı çekiyoruz. Öyle alıyoruz. Elimizde para hazır oluyor, tık para verip alıyoruz ve size gönderiyoruz. Sizden gelince de yerine koyuyoruz" dedi.

Emir astsubayı S.G ile uzman çavuş A.Ç arasında geçen bir görüşme organizasyonun çok dikkatli çalıştığını ortaya koydu. S.G'nin A.Ç'ye, şu ifadeleri kullanıyor: "Komutan işi nasıl yaptığımızı sorunca 'Bu kişiler malı alınca A'-nın hesabına para gönderiyorlar' dedim. Sorun olursa diye hesapta sigara parası gözükmüyor. Hesap (havale) açıklamalarında sigaradan doğan bir paranın gelişi gözükmüyor dedim."

bugün



Bu haber 1,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,667 µs