En Sıcak Konular

280 milyar dolarlık sefer

11 Ocak 2011 08:13 tsi
280 milyar dolarlık sefer  

Başbakan Erdoğan’ın toplam 280 milyar dolarlık projeleri olan Kuveyt ve Katar ziyareti dün başladı. Erdoğan’ın beraberinde 2 uçak dolusu işadamıyla yaptığı ziyaretlerde önemli iş bağlantıları yapılacak.

2014 yılına kadar mega projeleri hayata geçirmeyi planlayan Kuveyt ve 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar, dünyanın ilgi odağı halindeyken Türkiye herkesten hızlı davrandı. Mega projelerden pay almak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde atağa geçti. Erdoğan’ın Kuveyt ve Katar’ı kapsayan ve ekonomik boyutu ön planda olan ziyareti dün başladı. Erdoğan’ın beraberindeki 358 işadamıyla gerçekleştireceği iki ülkedeki toplam yatırım planı 280 milyar dolara ulaşıyor.

2 BİN İŞ GÖRÜŞMESİ OLACAK

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Erdoğan’ın Kuveyt ve Katar ziyaretlerinin ekonomik boyutunun ön planda olduğunu söyledi. Başbakan’ın beraberindeki heyette bulunan Çağlayan, ziyarete 358 işadamının iki büyük uçakla katıldığını, Kuveyt ve Katar’da heyete katılacak yerleşik ve kendi imkanlarıyla gelen işadamlarıyla birlikte bu sayının 500’e ulaşacağını söyledi. Bakan Çağlayan, Kuveyt ve Katar’da 246 masa kurulacağını ve işadamlarının her iki ülkede toplam 2 bin civarında iş görüşmesi yapacaklarını belirtti. Çağlayan, Başbakan Erdoğan’ın görüşmelerinin yanı sıra Kuveyt ve Katar Ticaret Bakanları ve bu ülkelerin yatırım idaresi başkanları ile iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere dair görüşmelerde bulunacağını ve iki ülke arasında sanayi alanında işbirliğini geliştirmek amacıyla ‘Türkiye-Kuveyt Sanayi Alanında İşbirliği Mutbakat Zaptı’ imzalayacağını ifade etti.

İŞBİRLİĞİ İÇİN BURADAYIZ

Körfez bölgesinin, Türk işadamları için her zaman önemli bir ticari üs olduğunu belirten Çağlayan “Türkiye’nin ticari ve ekonomik işbirliği imkanlarının daha da artırılması, Türk firmalarının pazar paylarının büyümesi, Kuveyt ve Katar’da yapılacak alt ve üstyapı projelerinde işbirliği imkanlarının oluşturulması amacıyla buradayız” dedi.

Çin ve Japonya ile işbirliği

Bu ülkelerde, Çin ve Japon firmalarla rekabete girmek yerine, işbirliğine gideceklerini söyleyen Çağlayan “Katar’da 14 milyar dolarlık yeni Doha Uluslararası Havalimanı Projesi’ni Japon Thai Sei ile Türk TAV ortaklığı başarı ile sürdürmektedir” dedi.

Kuveyt 130 milyar $’lık altyapı yatırımı yapacak

Çağlayan, Kuveyt’in 2010-2014 Yatırım Planı ile toplam tutarı 130 milyar dolar olan bin 100 adet projenin bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu planda yer alan mega projelerden öne çıkanı, 77 milyar dolara mal olacak ve henüz tasarım aşamasındaki ‘Madina Al Hareer’ (İpek Şehri) Projesi’dir. Bu proje, Türk teknik müşavirlerine, müteahhitlerine ve inşaat malzemesi ihracatçılarına büyük fırsatlar sunmaktadır” dedi. Diğer önemli bir işbirliği alanının ise enerji olduğunu belirten Çağlayan “26 trilyon metreküp kanıtlanmış doğalgaz rezervleri el Rusya ve İran’dan sonra dünyanın en büyük rezervine sahip Katar ile özellikle sıvılaştırılmış doğalgaz alanında önemli bir işbirliği imkanları bulunuyor. Ayrıca Türkiye’de ortaklaşa bir LNG terminali inşa edebiliriz” dedi.

Büyük konut projeleri planlanıyor

Kuveyt’teki önemli yatırım imkanları şöyle:

• Bu yıl ihaleye çıkılacak 14 milyar dolarlık ulusal demiryolu ağı ve metro sistemi,

• 6.3 milyar dolarlık 36 bin konutluk Khairan Şehri Projesi,

• 5 milyar dolarlık 9 bin 500 konutluk Sabah Al-Ahmad Future City Projesi’nin üstyapı işleri,

• 3 milyar dolarlık 18 bin konutluk Mutlaa Projesi,

• 2016’ın sonunda bitirilmesi öngörülen 15 milyar dolarlık rafineri projesi.

Katar kupaya 150 milyar $ harcayacak

Bakan Çağlayan, 2022 FIFA Dünya Kupası’nın Katar’da yapılacağı hatırlatarak, petrol ve doğalgaz fiyatlarının yeniden artmaya başlaması nedeniyle ülkedeki müteahhitlik yatırımlarının hız kazanmaya başladığını söyledi. Çağlayan, Katar’ın önümüzdeki 5 yıl için planladığı 200 kadar yatırım projelerinin toplam tutarının yaklaşık 150 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu kaydetti. Bakan Çağlayan, Dünya Kupası organizasyonunun yapılacağı Katar’da, 4 milyar dolarlık 9 yeni stadyumun inşası ile 3 stadyumun yenilenmesi, 50 milyar dolara mal olacak metro ve hafif raylı sistemin yapılması dahil olmak üzere pek çok altyapı yatırımı yapılacağını vurguladı. Çağlayan, Katar’ın bu organizasyon vesilesiyle otel ve turizm altyapısı için  17 milyar dolar harcayacağını vurguladı.

Kalkınma projeleri ön planda

• 6 milyar dolar tutarındaki yıllık 6 milyon konyteynır kapasitesine sahip olacak yeni Doha Limanı’nın inşası,

• 24. bin 500 oda kapasiteli oteller, villalar, apartmanlar, alışveriş merkezleri, iş merkezlerini kapsayan ve planlama aşamasındaki 10 milyar dolar tutarındaki Urjan Kalkınma Projesi,

• 6.3 milyar dolarlık Lusail Kalkınma Projesi,

• 6 milyar dolar tutarındaki Ras Laflan Olafin Kompleksi Projesi.

star



Bu haber 1,020 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,442 µs