En Sıcak Konular

CHP, Anayasa değişikliği için komisyon kurdu

10 Ocak 2011 13:43 tsi
Genel seçimlere yaklaşık 5 ay kala CHP, Anayasa değişikliği için bir komisyon oluşturdu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum başkanlığındaki komisyon, seçime kadar tüm kesimlerin görüşlerini almayı planlıyor.

Konuya ilişkin genel merkezde bir basın toplantısı düzenleyen Batum, Türkiye'de hukuk devleti anlayışı ile toplumdaki adalete ve yargıya güven duygusunun geldiği noktanın içler acısı olduğunu söyledi. Yargıda yaşananların hukuk devleti ve yargıya olan güvensizliğe yol açtığını dile getiren Batum, bunu gidermenin tek bir çaresinin ise Anayasayı yeniden yapmak olduğunu vurguladı. AK Parti hükumetini kendi anayasasını yapmakla suçlayan Batum, yapılacak Anayasanın herkesi kapsaması gerektiğini ifade etti. 12 Eylül Anayasasının 17 defa değiştiğini hatırlatan Batum, ama özgürlükçü bir anayasanın oluşturulamadığını savundu. Son değişikliğin AKP'nın çıkarlarına göre yapıldığını iddia eden Batum, CHP'nin dün olduğu gibi bugün de 12 Eylül Anayasasına karşı olduğunun altını çizdi. Anayasanın çıkarlara göre değiştirilmesine karşı olduklarını anlatan Batum, daha önce kurdukları Anayasa Komisyonunun kurultayın araya girmesi sebebiyle çalışamadığını hatırlatarak komisyonun yeniden güncellendiğini kaydetti. CHP olarak milletin Anayasasını yapmak için yola çıktıklarını dile getiren Batum, "Tüm siyasal partilerin, yurttaşların, tüm sivil toplum örgütlerinin, toplumun tüm katmalarının, özgürlükçü, demokratik bir ortamda, katılımcı bir süreç içinde hazırlanması gerektiğini temel ilke olarak kabul ediyoruz. Tek bir partinin veya görevlendirdiği kişilerce hazırlanan Anayasa olmamalı, uzlaşma metinleri olmalı." dedi.

MEVCUT TARTIŞMALARLA SORUN GÖZDEN KAÇIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Anayasa hazırlık komisyonunu tekrar oluşturduklarını anlatan Batum, tümüyle yeniden Anayasa yapmak için katılımcı, paylaşımcı, özgürlükçü, herkesin katılacağı bir Anayasanın yapılmasının en önemli çözüm yollarından bir tanesi olduğuna inandıklarını belirtti. CHP meşruiyetinin olduğu değil tüm kesimlerle bir arada Anayasa yapmanın yolunun olduğunu topluma, iktidara ve tarihe göstermek istediklerini dile getiren Batum, bunun için komisyon oluşturduklarını kaydetti. Batum, "Toplumun istek ve beklentilerini dikkate alarak, hiçkimseyi dışlamadan, özgürlükçü ve eşitlikçi bir anayasa hazırlama görevini üstlenmiş bulunuyoruz. En kısa zamanda Cumhuriyet Anayasası hazırlayarak somutlaştıracağımıza inanıyoruz." dedi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Batum, yargı üzerinde yapılan tartışmaların hatırlatılması üzerine ise şuanda bütün bu söylenenlerin, konuşulanların hepsinin sorunun bir şekilde gözden kaçırılmaya yönelik ve yapay bir tartışma olduğunu ileri sürdü. Batum, hak ve özgürlük sorunlarına, toplumun temel siyasal örgütlenme sorunlarına, çözüm üretecek bir anayasa güvencenin bir an önce tüm kesimler ile tartışılması gerektiğini belirtti. Türkiye'de klasik Anayasa yapma süreçlerinin dayattığı farklı farklı sınırlar ve modeller bulunduğunu anlatan Batum, toplumun tüm katmanlarıyla, tüm sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak yapacaklarını ifade etti. Bir parti Anayasası yapmayacaklarını, bütün toplumla bütün, kesimlerin görüşlerini alarak yapacaklarını vurgulayan Batum, herkesin memnun olduğu bir Anayasanın çok kolay olacağını savundu. Batum, şöyle devam etti: "Anayasada önemli olan yapımında, yapım sürecinde toplumun Anayasasında uzlaşma olması için bütün kesimlerin görüşlerin alınması. Daha sonra bu görüşler hukukçular tarafından formüle edilmesi olacaktır. Toplumun beklentilerine yönelik çözüm üretilmesi formülleri olacaktır. Herkesin istekleri değil, tüm toplumun anayasanın yapımına katılmasıdır."

"SEÇİME KADAR TÜM GÖRÜŞLER ALINACAK"

Batum yapılış yöntemini ise şöyle özetledi: "Seçimlere kadar yapacağımız şey, bütün sivil toplum örgütlerinden görüşlerini alarak, toplumun tercih ve önceliklerini saptamak. Seçimden sonra iktidar olursak, iktidar olarak parlamentoda bütün parti ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir taslak hazırlanmasına öncelik vermek. CHP'nin Anayasası olmadığını, tüm kesimlerin Anayasası olduğunu göstermek için şimdiden görüşleri alacağız."

Gündeme ilişkin sorulara cevap vermeyen Batum, tutukluluk sürelerin azaltılmasına yönelik bir değişikliğin ise Anayasanın tümünün değişikliğinin beklenmeden derhal yapılması gerektiğini vurguladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise oluşturdukları anayasa komisyonunun demokratik bir şekilde çalışacağını söyledi. Tanrıkulu, hazırlayacakları Anayasa taslağının ileride sorunların çözümüne yönelik engel teşkil edecek bir nitelikte olmayacağını vurguladı.

cihan



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,127 µs