En Sıcak Konular

Bosna'nın son Mesnevihanı vefat etti

10 Ocak 2011 13:34 tsi
Bosna-Hersek'te Mesnevi okuma geleneğini devam ettiren son kişi olan Hafız Halid Hacimuliç Efendi, 96 yaşında vefat etti.

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Sinanpaşa Tekkesi'nde geçen yıla kadar perşembe akşamları Mesnevi okuyan Hacimuliç Efendi, ağır hastalığından dolayı uzun süredir tedavi görüyordu.

Bosna-Hersek'in son mesnevihanı olan Hacimuliç Efendi, gece evinde kalp yetmezliği sonucu hayata gözlerini yumdu. Hacımuliç Efendi'nin cenazesi, bugün Gazi Hüsrevbey Camisi'nde ikindi namazını müteakip At Meydanı'ndaki Bakır Baba Camisi'nin bahçesinde toprağa verilecek. Hacımuliç Efendi'nin cenaze namazını Reis-ül Ulema Dr. Mustafa Çeriç kıldıracak.

Sinan Paşa Tekkesi Şeyhi Sead Efendi Halilagiç de yaptığı açıklamada, ülkenin büyük alimlerinden olan Hacimuliç Efendi'yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirdi.

-HACİMULİÇ EFENDİ-

Sinanpaşa Tekkesi'nde sürdürülen Mesnevi okuma geleneğinin son temsilcisi olan Halid Hacimuliç Efendi, 1915 yılında Saraybosna'da doğdu. Gazi Hüsrev Bey Camisi'nin imamı olan amcasından ilk din eğitimini alan Hacimuliç Efendi, İslami Yüksek Bilimler Fakültesi'ni ve Felsefe Fakültesi'nde Şarkiyat Bölümü'nü bitirdi. 1989 yılında mesnevihan Hacı Hafız Feyzullah Efendi'den bu görevi devralarak geçen yıla kadar sürdüren Hacimuliç Efendi, 25 yıl boyunca da Sarayevo Camisi'nin imamlığını yaptı.

Türkçe'nin yanı sıra Farsça, Fransızca, Almanca ve Arapça'yı çok iyi derecede bilen Hacimuliç Efendi'nin Mesnevi derslerini dinlemek için Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından insanlar Sinanpaşa Tekkesi'ne geliyordu.

AA

 



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,360 µs