En Sıcak Konular

Mehdi Eker'den tohum tartışmalarına çözüm

10 Ocak 2011 10:37 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tohum tartışmasına son vermek için çareyi mail yoluyla vatandaşı bilgilendirmekte buldu.

 Bu amaçla 10 milyon kişiye sanal yoldan ulaşıp tohum konusunda yaptıkları çalışmaları bizzat anlatmaya karar veren Eker, hedef kitle olarak sade vatandaşların yanı sıra, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcilerini belirledi. Mail gönderim işleminin yaklaşık bir haftada ancak tamamlanması bekleniyor.

Fitili Özcan ateşlemişti

Türkiye’de uzun süredir devam eden ve YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan’ın “ABD ve İsrail başta olmak üzere ithal edilen tohumlar bir toplumu 20 yıl içerisinde yok edebilir” sözleriyle zirveye çıkan tohum tartışması Eker’i kapsamlı bir bilgilendirme çalışmasına yöneltti. Eker, mail yoluyla ulaşacağı vatandaşlara tohum konusunda Türkiye’de kara propaganda yapıldığını anlatıp, bilimsel çalışmalar hakkında detaylı bilgi verecek. Eker mailinde, Türkiye’nin tohum geliştirme konusunda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığını, gelişmelerin eleştirilerin gölgesinde kaldığını belirtti. Eker’in mailinde verdiği bilgilere göre, tohum sektöründeki kanun açığı giderildi, 212 bitki çeşidi koruma altına alındı. Hibrit sebze tohumlukların üretimi yüzde 10’lardan yüzde 35’lere, açıkta yetiştirilen sebze tohumluklarında yüzde 60-70’lere çıkarıldı. Sebze tohum çeşidinde 157 adet artış sağlanırken, 30 tane de hibrit sebze çeşidi geliştirildi. Yerli tohum üretimini teşvik amacıyla 410 bin çiftçiye 167 milyon lira ödeme yapıldı. 43 bin işletmeye de 203 milyon lira sertifikalı fidan kullanımı desteği verildi. Bakan Eker, 250 bin kapasite ile dünyanın üçüncü büyük tohum gen bankasını kurduklarını belirtti. Eker, son 8 yılda ithal edilen 860 milyon dolarlık tohumun büyük bir bölümünün “tohumdan tohum üretmek” amacıyla kullanıldığını bildirdi. Bu dönemde 350 milyon dolarlık tohum ihracatı yapıldığına işaret eden Bakan, 8 yılda tohum ithalatının yüzde 57, ihracatının ise yüzde 169 arttığını belirtti.

Efsanelere verilecek cevap!

Eker, “Kamuouyunda bilinenin aksine Türkiye’nin tohum ithalatında İsrail sadece yüzde 6’lık bir paya sahip. İsrail’den 2009’da yapılan 27 milyon dolarlık tarım ürünü ithaline karşılık 142 milyon dolarlık ihracatımız olduğu gerçeği, ‘efsaneler’e verilecek en iyi cevaptır” dedi.

Ayaş domatesi koruma altında

Bakan Eker, "Ayaş Domatesi" olarak tanımlanan bir tescilli domates çeşidi bulunmadığını, ancak mahalli adı dikkate alınarak bu ürünün tohum gen bankasında muhafaza ettiklerini de bildirdi. Eker, ancak bu yerel domates çeşidinin pazar şartları gereği her zaman üreticinin tercihleriyle buluşamadığını, bu nedenle de çiftçilerin zaman zaman ithal tohum kullandığını belirtti.

 



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,461 µs