'Muhteşem' tepki | " /> 'Muhteşem' tepki | "/>

En Sıcak Konular

'Muhteşem' tepki

9 Ocak 2011 09:53 tsi
'Muhteşem' tepki

Muhteşem Yüzyıl dizisi için, 26 günde RTÜK’e 74 bin 911 şikayet geldi.

RTÜK Başkanı Davut Dursun “Bu şikayetleri görmezden gelemeyiz. Bir televizyon dizisi de olsa hassasiyetleri göz ardı etmemeliyiz” dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) 2010 yılının 9 aylık döneminde 64 bin 664 bin vatandaş bildirimi yapılırken, kamuoyunda tepkilere yol açan ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisiyle ilgili 74 bin 911 şikayet geldi. Dizinin fragmanlarının ekranda yayımlanmaya başladığı 11 Aralık’tan, 6 Ocak akşamına kadar bütün program türlerinde gelen şikayetlerin yüzde 93’ü ‘Muhteşem Yüzyıl’la ilgili oldu. Şikayetler hakkında açıklamalarda bulunan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Davut Dursun, “Bir yıl içerisinde yapılmış olan ortalama şikayeti de aşan bir oranda bu programa yönelik şikayet var. Bunu önemsemek gerekir, basit bir şey değildir” dedi.

Daha dizi yayınlanmadan, yayının durdurulmasına dair istekler geldiğini belirten Dursun, yayınlanan bir programı yayından kaldırma yetkisinin bulunmadığını belirtti.

DİZİ DE OLSA DİKKAT!

Türk toplumunun, tarihteki önemli şahsiyetlerin ve ünlü simaların takdimi konusunda hassasiyeti olduğuna işaret eden Dursun, “Osmanlı padişahlarının başarıları ve onları sahiplenmemiz konusunda bir hassasiyetimiz var. Ama, neticede bu bir belgesel değil, dizi. Burada bir kurgu söz konusudur” değerlendirmesinde bulundu. Dursun dizide ‘tarihi gerçeklerden hareketle kurgulama yapılmıştır’ ifadesinin yer aldığını da hatırlattı.

Muhteşem yüzyıl mı, erotik yüzyıl mı, karar veremedik

• Cengiz Semercioğlu (Hürriyet): Kanuni üzerine tek film çekilemeyeceği gibi Atatürk üzerine de tek bir film çekilemez. Kimi yönetmen kalkar yüceltir, kimi yönetmen kalkar zaafını anlatır.

• Bekir Hazar (Takvim): ... Cihan imparatoru, yüzyıllar sonra kendi torunları tarafından kendi insanlarına ‘Muhteşem Haremci’ olarak sunuluyor... Kendi tarihine çok sağlam vuran ülke yarışında açık ara önde gidiyoruz.

• Yüksel Aytuğ (Sabah): 2 saniyelik cariye görüntüsü ile Kanuni’nin bu dizide sapık olarak gösterildiğine de hükmetmişler. E pes yani... Yahu insan önce dizinin yayınlanmasını bekler. Hatta ilk bölümüyle de yetinmez. Şöyle birkaç bölüm sabreder...

• Burhan Ayeri (Akşam): Muhteşem Yüzyıl ya da Osmanlıca’sıyla Aşkı Derun’dan beklentimiz güzel. İzlenme payı konusunda olası hataları yapmamaları şartıyla endişe yok.

• Ali Saydam (Akşam): Diziyle ilgili yaratılan eleştiri ortamı, başarı şansını artırmıştır.

• Gültekin Avcı (Bugün): ... Açık söylemek gerekirse Muhteşem Yüzyıl mı, Erotik Yüzyıl mı karar veremiyorsunuz. Harem ve kadın düşkünü bir Süleyman profili çıkıyor karşınıza.

• Ayşe Böhürler (Yeni Şafak): Dizide oyuncu seçiminden mekânlara, diyaloglara her şey sahte dursa da çok müşteri toplayacağına eminim. Sinirlerimizi zıplatmak istemiyorsak zaplar geçer gideriz.

• Aziz Üstel (Star): Fragmanlar, gençlik yıllarımda izlediğim, Emmanuel Arsan’ın romanından yapılan, Silvia Kristel’in ‘Emmanuel’ filmini hatırlattı bana!

• Engin Ardıç (Sabah): Günümüz mankenleri gibi ‘peltek e’ sesiyle konuşan on altıncı yüzyıl cariyeleri... Padişahtan çok mafya tetikçisini andıran bir Halit Ergenç... 

Osmanlı’ya hakaret isyan ettirdi

RTÜK’e gelen şikayetlerden bazıları şöyle:

• Gerçeklerle ve tarihle alakası olmayan görüntülere yer verildiği için şikayetçiyim.

• Dizide, Osmanlı  padişahlarının ahlak dışı yalan yanlış görüntüler içinde yer almasından rahatsız oldum ve şikayetçiyim. Lütfen bu dizi yayınlanmasın.

• Osmanlı Devleti’nin, milletimin tarihinin bir avuç kadının çekişmesinden ibaretmiş gibi gösterilmesini, saygı duyduğum insanların ülkeyi boş verip kadınlara odaklanmış şekilde lanse edilmesini, zalim, gaddar addedilmesini izlemek istemiyorum. Kanuni Sultan Süleyman’ın kazandığı onca zafer, ordusunun kazandığı onca savaşın elin tersiyle itilip şaibesi bin kat artırılarak aktarılan şahsi ilişkilerini, evet, devlet yönetimini etkilemiş olsa da devletin sırf bundan ibaretmiş gibi gösterilmesinden hoşnutsuzluk duyuyorum.

• Tarihimizi yalanlayan, atalarımızı ve Osmanlı devletini aşağılayan, aldatıcı, halkı yanlış bilgilendiren yayın yapılıyor. Lütfen amacına ulaşmadan engellensin.’’

‘İşvem yok diye rolü vermediler’

Hürrem Sultan rolünün önce kendisine teklif edildiğini söyleyen 2. Abdülhamit’in kızı Ayşe Sultan’ın oğlunun torunu Roksan Kunter, deneme çekiminden sonra kendisinden vazgeçildiğini söyledi. NTV Haber’e konuk olan Kunter, “Gerçekten oynayamaz mıydınız” sorusunu “Zaten ailem de başından beri oynamama karşı çıkmıştı. Ben doğal bir insanım çok işveli cilveli birisi değilim’ sözleriyle cevapladı. Kunter dizi için “Harem çok fazla ön plandaydı ilk bölümde. Biliyorsunuz Harem Osmanlı’da okuldur. Şehzadeler de bir çok şey öğrenmiştir. Bir çok yabancı dilin yanı sıra müzik ve sanat eğitimi alıyorlar burada. Bunları çok duydum ailemden ve bunları dizide göreceğimize inanıyorum” dedi.

star



Bu haber 1,098 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,795 µs