En Sıcak Konular

Rusya, Almanya'dan ithal edilen ete yönelik kontrolü artırıyor

8 Ocak 2011 16:54 tsi
Rusya, Almanya'dan ithal edilen beyaz et ve domuz etine yönelik kontrolü artırıyor. Rus makamlara göre, Almanya'da insan sağlığına zararlı dioksin madde içeren yemler hayvanlara veriliyor.

 Avrupa Birliği'nde (AB) geçenlerde konuyla ilgili skandalın ortaya çıkarıldığına işaret eden Rusya, ilgili AB mercilerinin kendilerine resmi şekilde haberdar etmemesinden sitem ediyor.

Bazı AB ülkelerinde Almanya'dan ithal edilen beyaz et ve domuz etlerinde zararlı dioksin maddelerin tespit edilmesi Rusya'yı da harekete geçirdi. Rusya Bitki Koruma ve Karantina Servisi Rosselhoznadzor, dioksin skandalı üzerine Almanya'dan gelen beyaz ve domuz etleriyle ilgili yoğun kontrol önlemleri almayı kararlaştırdı. Rus İnterfaks haber ajansına konuşan Rosselhoznadzor Basın Sözcüsü Aleksey Alekseyenko, "Almanya'daki bu işletmelerde hayvanlara verilen yem ürünlerinde dioksin maddeleri tespit edildi. Zira bu besinler sadece hayvanlara değil, o eti tüketen insanlara da zararlı" dedi.

Alekseyenko, skandal ile ilgili kendilerine resmi bir yazı gelmemesini de doğru bulmadıklarına ifade etti. Rus yetkili , "Almanya ve AB'li meslektaşlarımız Rusya'ya söz konusu dioksin skandalıyla ilgili hiçbir resmi bir bilgide bulunmadı. Bu şunu ortaya koyuyor: AB insan ve hayvan için tehlike sayılacak şeylere anında etki verecek bir sistemden yoksun. Bu ilk değil, daha önce de benzer olaylar Belçika ve İrlanda'da yaşandı. Fakat Rosselhoznadzor yine resmi bilgi almadı" diye konuştu.

GEREKLİ ADIMLAR ATILMAZSA ALMAN İTHALATINI DURDURABİLİRİZ

Alekseyenko, dioksin skandalıyla ilgili Almanya beyaz et ve domuz eti sevkıyatını ciddi şekilde kontrol edeceklerini tekrarlayarak, "Bunun yanısıra Almanya ve AB'den bu skandal ile ilgili resmi bilgi talep ettik. Eğer kurum olarak Almanya'dan gerekli adımların atılmadığını ve taleplerimizin yerine getirilmediğini görürsek bu durumda o ülkeden beyaz et ve domuz et ihracatını tamamen durdurabiliriz" diye uyarıda bulundu.

İnterfaks'a göre Almanya, Rusya'ya yönelik beyaz et ve domuz et sevkiyatı yapan en önde gelen ülkelerden biri. Rus bilim adamlarına göre dioksin kısırlık, kanser hastalığı, bağışlık sisteminin zayıflaması gibi hastalıklara sebep oluyor.



Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,599 µs