En Sıcak Konular

Zehire darbe Avrupa'da fiyatı fırlattı

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye'nin uyuşturucu operasyonlarını artırması Avrupa'da ilginç sonuçlar doğurdu. Türk polisini tebrik eden Hollandalı yetkililer, operasyonların başarısını son fiyatlarla kıyasladı: 

Türk meslektaşlarını arayan Hollandalı yetkililer, Avrupa'daki eroin fiyatlarının hızla yükseldiğini belirtti. Gerekçe ise son dönemlerde Kapıkule gibi gümrük kapılarında büyük miktarda uyuşturucu yakalanması.

Coğrafi konumu sebebiyle uluslararası uyuşturucu güzergahı üzerinde yer alan Türkiye, son yıllarda operasyonlarını yoğunlaştırdı. Son iki yılda sadece gümrüklerde yakalanan zehir miktarı yüzde 400 arttı. Sadece 2007'nin ilk 4 ayında ele geçirilen uyuşturucu 1,5 tonu geçti. Ancak bu başarı Avrupa ülkelerinde ilginç sonuçlar doğurdu.

Türkiye'deki yetkilileri arayan Hollanda güvenlik birimleri, Kapıkule başta olmak üzere gümrük kapılarında büyük miktarda uyuşturucu yakalanması üzerine Avrupa'daki eroin fiyatlarının yükseldiğini belirtti. Daha önce 50 ile 80 bin Euro arasında değişen bir kilo eroinin 100 bin Euro'nun üzerine çıktığı kaydedildi. İstanbul Gümrükler Başmüdürü Selahattin Aldemir, kendilerini tebrik eden Hollandalı yetkililerin, operasyonların başarısını anlatmak için fiyatları örnek gösterdiğini vurguladı.

Zaman'ın sorularını cevaplayan Gümrük Müsteşar Vekili Bülent Ertem de, uyuşturucu ile mücadelenin bütün hızıyla süreceğini söyledi. Halk arasındaki 'rüşvetçi' imajını yıkan gümrük teşkilatının, son zamanlarda büyük değişim yaşadığına dikkat çeken Ertem, operasyonlardaki artışı kuruma duyulan güvene bağladı.

Gümrük memurlarının özellikle uyuşturucu konusunda suça bulaşmadığını ifade eden Ertem, teknik altyapıyı da yenilediklerini kaydetti. "Gümrük kapılarında x-ray cihazlarını devreye soktuk, narkotik köpeklerinin sayısını artırdık ve personelimizi teşvik ettik." diyen Ertem, ilginç bir iddiada bulundu.

Ajan kullanılması sebebiyle kaçakçıların zaman zaman güvenlik birimlerine sızdığını ileri süren Müsteşar Vekili, "Gümrükler ajan sistemiyle çalışmadığı için bizde sızma tehlikesi yok. Bu da ihbarların bize yönelmesine yol açıyor. İhbar sayısında patlama var. Çok yakında büyük operasyonlar olacak." ifadesini kullandı. Ertem, operasyonlar sırasında tespit ettikleri çarpıcı bir gerçeği ise şöyle açıkladı: "PKK ile mafya uyuşturucuda birlikte hareket ediyor."

Gümrük Müsteşar Vekili Ertem'in verdiği bilgilere göre, 2002-2006 yılı sonu itibarıyla yakalamalar, 1999-2002 dönemine göre yüzde 400 arttı. Sadece bu yılın ilk 3 ayı değerlendirildiğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 438'lik bir artış gözleniyor. Normal şartlarda yakalanan uyuşturucu miktarının, yakalanmayanın yüzde 10'u olduğu tahmin ediliyor.

Müsteşar Ertem, "Yakalanan miktar arttığına göre acaba Türkiye'den geçen uyuşturucunun miktarında mı artış oldu, yoksa güvenlik birimlerinin başarısı mı arttı?" sorusuna şöyle cevap veriyor: "Yurtdışındaki uyuşturucu kullanımlarının oranı 3 ayda yüzde 600 artmamıştır. Demek ki yakalayanların konumunda bir değişiklik olmuştur." Uyuşturucu kaçakçılığının ardında PKK ve mafya birlikteliğinin bulunduğunu kaydeden Ertem, operasyonlar sebebiyle ölüm tehditleri aldıklarını, zaman zaman da siyasi baskı kurulmak istendiğini dile getiriyor.

3 Şubat 2007 tarihinde Edirne İpsala Sınır Kapısı'nda yapılan operasyonda 58 kilo eroin yakalandı. Bundan 6 gün sonra, Kapıkule'de pizza kutuları içerisinde tam 565 kilo eroin ele geçirildi. Bu, dünya gümrüklerinde bir defada yakalanan en yüksek miktardı.

Hemen 3 gün sonra da tabutlara zulalanmış 202 kilo eroin daha yakalandı. 21 Şubat'ta İstanbul'da 208 kilo, 29 Mart'ta Kapıkule'de 305 kilo eroine el konuldu. Şu an itibarıyla yakalamalar toplam 1 ton 590 kilograma ulaşmış durumda.

zaman

 



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,371 µs