iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Bütün dengeleri sarsan füze

5 Ocak 2011 11:12 tsi
Bütün dengeleri sarsan füze Öyle bir deney ki bu, süper güç bile korktu! iyibilgi özel

Wikileaks belgelerinden çıkan 2008 tarihli yeni bir belge, ABD'nin Çin korkusunun temel dayanaklarından birini açık seçik gösterdi: Teknoloji...Özellikle de silah teknolojisinde Çin'in gösterdiği ilerleme.

Söz konusu ABD'ye ait diplomatik belgeye göre, 2007 yılının Ocak ayında Çin Halk Cumhuriyeti, yerden fırlatılan bir füzeyle, dünya yörüngesinde bulunan kendisine ait bir uyduyu başarıyla vurmuş.

Bunun stratejik açıdan ne kadar önemli olduğunu anlatmaya gerek yok. Yerden yörüngedeki uyduyu vurabilme kapasitesi, bugün her ülke için büyük bir tehdittir. Keza onun gerek askeri, gerekse sivil açıdan kapasitesini sınırlama anlamına geliyor. Hele hele iletişimin çok büyük oranda uydular üzerinde yürütüldüğünü düşünürsek, bu teknoloji hedefteki ülkeyi çok zayıf bırakacaktır.

Yukarıdaki sebeplerden dolayı belgede, ABD resmi makamlarının konu hakkında ne kadar endişeli olduğunu açık seçik okuyabiliyorsunuz. Testin gerçekleşmesinin hemen ardından iki ülke arasında, gerek sivil, gerekse askeri kanallardan yoğun bir iletişim gerçekleşiyor. Çin, görüşmelerde bu denemeyi "bilimsel bir deney" olarak adlandırıyor. Fakat Amerikan tarafı bu cevapla tatmin olmuşa benzemiyor. ABD'nin denemenin neden gerçekleştirildiği sorusuna Çin, "deneme hiçbir ulusa tehdit oluşturmadı, üçüncü bir ülkeyi hedef almadı ve şu an için Çin'in başka denemeler için planı yok" şeklinde cevap veriyor. Bu cevap ABD'yi tatmin etmiyor, keza bu denemenin uzayda bir silahlanma yarışına yol açacağını düşünüyor. Anti-uydu silah teknolojisinin ABD için ne kadar "endişe verici olduğunu" belgenin ilerleyen kısımlarında rahatça okuyabiliyorsunuz. ABD'nin konu ile ilgili çekinceleri sırasıyla şöyle:

- Bu silah teknolojisi ABD'nin uzaya düzenlediği insanlı uçuş görevlerine ve uluslararası uzay istasyonuna karşı bir tehdittir.

- Bu olay uluslararası kamuoyu için çok ciddi bir meseledir.

- Uzaya engelsiz erişim ve yörüngedeki uyduların sunduğu imkanlar, ABD'nin ulusal ve ekonomik güvenliği açısından hayati önem taşımaktadır.

- Herhangi bir niyetle ABD uzay sistemlerine müdahale edilmesi, ABD tarafından haklarının ihlal edilmesi olarak algılanacaktır.

- ABD, Birleşmiş Milletler ve uluslararası hukuka dayanarak, kendisine ait uzay sistemlerini koruma ve kollama haklarını diplomasiden askeri seçeneklere kadar çok çeşitli seviyelerde saklı tutar.

Görüldüğü üzere ABD'nin dünya yörüngesindeki hakimiyeti, Çin tarafından tehdit edilmiş durumda. Daha doğrusu ABD'nin algısı bu yönde. Stratejik açıdan bakıldığında 2007 yılında gerçekleşmiş bu "bilimsel deney", Çin'in yükselen gücüne dair açık bir kanıt. Türkiye ile Çin arasında gerçekleştirilmiş hava tatbikatını düşününce...ABD'nin kapalı kapılar ardında, buna olan tepkisini merak etmeden duramıyoruz.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 3,543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs