En Sıcak Konular

Medya, polisi korkunç gösteriyor

5 Ocak 2011 10:33 tsi
Üniversite öğrencilerinin polise bakışını araştıran öğrenciler, çarpıcı sonuçlara ulaştı. Projede polisi tanımayan öğrencilerin medyanın etkisiyle emniyet güçlerini bir 'korku kurumu' olarak tanıdığı ortaya çıktı.

Araştırmada, iki tarafın da birbirini tanımadığı ve polisle tanışan öğrencilerdeki kötü algının tamamen değiştiği vurgulandı.

İstanbul'da farklı üniversitelerden bir araya gelen dört öğrenci, üniversite öğrencilerinin polise bakış açısını araştıran bir proje hazırladı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Bahçelievler Belediyesi'nin destek verdiği 'Güvenli İstanbul' adlı projede polisi tanımayan öğrencilerin medyanın etkisiyle polisi bir 'korku kurumu' olarak tanıdığı ortaya çıktı. Polisle tanışan öğrencilerdeki algının tamamen değiştiği belirtilen çalışmada, öğrencilerden biri "Polisi tanımadan önce korkardım. Ama projeden sonra onlara istediğimiz zaman ulaşabileceğimizi, şiddete hayır dediklerini, insanlara karşı çok sıcak ve ılımlı yaklaştıklarını gördüm." ifadelerini kullanıyor.

Elif-Esra Atayün, Nur Cüce ve Tuba Ulaş tarafından hazırlanan projeye farklı üniversitelerden öğrenciler katıldı. "Güvenlik ve huzur olmadan kültürel etkinliğin yapılamayacağını düşünerek proje üzerinde çalışmaya başladık." diyen Elif Atayün, polislerle öğrencileri bir araya getirdiklerinde her iki tarafın da birbirini tanımadığını gördüklerini anlatıyor. Polisle tanışmayan üniversite öğrencilerinde medyanın da etkisiyle polis hakkında olumsuz düşüncelerin oluştuğunu vurgulayan araştırma grubu öğrencileri, polis-öğrenci diyaloğunun gerçekleşmesiyle polislik mesleğine karşı saygınlığın da arttığını ifade ediyorlar. Farklı emniyet birimlerini gezen üniversite öğrencileri, sevgi ve hoşgörünün ağırlık kazandığı bu dönemde, polisliğin korku kurumu olmaktan çıkıp artık tam bir güven kurumu haline geldiğini görmek için zihinlerdeki yanlış imajların silinmesi gerektiğini belirtiyor. Proje kapsamında Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Bomba İnceleme ve İmha Şube Müdürlüğü, Deniz Polisi, Toplum Destekli Polislik Şubesi, Bahçelievler İlçe Emniyet Müdürlüğü gibi birimlere düzenlenen gezilere İstanbul'daki farklı üniversitelerden öğrenciler katıldı.

Emniyet müdürleri Hacı Mehmet Aslancan ile İrfan Mazlum Bekar-oğulları'nın da danışmanlık yaptığı çalışmaya katılan öğrencilerin mülakatlara verdiği cevaplar ise şöyle: "Daha önce duygularım polise karşı nötrdü. Şimdi olumlu yönde değişti." "Proje polisle ilgili olarak aklımda olan bazı soruların cevaplanmasına yardımcı oldu. Projeye katılmadan önce polisle ilgili konularda olumsuz düşünüyordum. Şimdi ise fikirlerim daha olumlu yönde."

zaman



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,967 µs