En Sıcak Konular

Ortadoğu Birliği'nin ayak sesleri

5 Ocak 2011 09:46 tsi
Ortadoğu Birliği'nin ayak sesleri Voltran modeli!

Ortadoğu'da kartlar yeniden dağıtılmaya başlanıyor. Doğu Akdeniz dörtlüsü Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün Ortadoğu coğrafyasında güçlerini birleştiriyor. Bölgenin en gelişmiş ülkelerinin hangi alanlarda bu oluşuma katkı yapacağı da şekillenmeye başladı ve roller belirlendi. Bugün Amman'da bir araya gelecek olan ülke temsilcileri bir çok konuyu masaya yatıracak. Ülkeler üstün oldukları alanlara yoğunlaşacak ve en fazla katkıyı sağlayacak. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) geliştirdiği Levant projesinde Türkiye'ye 'ticaret' rolü düşüyor. 300 milyar dolarlık ihracat ve ithalat toplamına sahip Türkiye, bu üç ülkeye ticaret konusunda birikimlerini aktaracak ve dünyaya açılan kapısı olacak. Otomotivden tekstile, beyaz eşyadan kimyaya kadar bir çok alanda ihracatta üst sıralarda yer alan Türkiye, katma değerli mallarda da bu dörtlünün en iyisi durumunda. Savaşlar sonrasında büyük yaralar alan ve bir zamanlar Ortadoğu'nun Paris'i olarak adlandırılan Beyrut'a sahip Lübnan da turizm alanına odaklanacak. 5 milyar metreküp petrol ve 1 milyar metreküp doğalgaz rezervine sahip olan Suriye modelin enerji ayağını oluştururken, bölgenin lojistik üssü Ürdün de taşımacılık alanında yoğunlaşacak.

ŞİRKET EVLİLİKLERİ MASADA
Ürdün Ulaştırma Bakanı Ala Bataynah, kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılığı alanlarda olası şirket satın alma ve birleşmelerinin görüşüleceğini söyledi. Bakan Bataynah ayrıca ülkeler arasında bir Serbest Ticaret Bölgesi'nin de gündeme geleceğini bildirdi. Dört ülkenin de ulaştırma açısından stratejik noktalarda olduğunu söyleyen Ala Bataynah, transit ve bölgesel taşımacılık alanında bağlar kurulacağını belirtti. Bakan Bataynah işbirliği ile Batı ülkeleri, Avrupa ve Güneydoğu Asya arasında bir ağ kurulabileceğini söyledi.

TÜRKİYE- TİCARET
Dört ülke arasında en yüksek ticaret hacmine sahip Türkiye, otomotivden tekstile kadar geniş bir yelpazede ihracat yapıyor. Sanayi mallarının oranı yüksek olan Türkiye aynı zamanda en fazla katma değerli mal üreten ülke.

LÜBNAN-TURİZM
Turizm açısından dünyanın en güzel lokasyonlarından biri olan Beyrut'a sahip Lübnan, savaşların ardından turizmde küllerinden doğuyor. Lübnan, turist sayısını son dönemlerde yüzde 80'lere varan oranlarda artırdı.

SURİYE-ENERJİ
Günlük 18 milyon metreküp doğalgaz üretim kapasitesine sahip olan Suriye, 25.3 milyar varillik bir petrol rezervinin üzerinde oturuyor.

ÜRDÜN-TAŞIMACILIK
Bölgeye gelen malların uğrak limanlarından biri olan Ürdün, aynı zamanda kara bağlantısı ile önem taşıyor. Malların giriş noktası Akabe Limanı.

Barış Ergin / Sabah



Bu haber 1,578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,451 µs