En Sıcak Konular

Çin'i tutana aşk olsun: 3000 yıllık devrim

4 Ocak 2011 18:45 tsi
Çin'i tutana aşk olsun: 3000 yıllık devrim Çinli bilim adamları, kullanılmış nükleer yakıtı tekrar işleyerek, yeniden kullanılabilir hale getirebilecek kendine has bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı.

Çin Merkez Televizyonu'nun (CCTV) haberine göre, Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde bulunan Gobi çölündeki Çin Milli Nükleer Kurumu'nun (CNNC) 404 nolu fabrikasında test edilerek geliştirilen söz konusu teknolojinin, Çin'in uranyum ihtiyacını çözeceği belirtiliyor. Böylelikle Çin, yeniden işleme tesisi geliştiren ilk ülkelerden Fransa, İngiltere ve Hindistan gibi ülkeler kervanına katılmış oldu.

CCTV'ye konuşan yetkililer, çeyrek yüzyıldır üzerinde çalıştıkları ve hayli karmaşık ve maliyetinin de yüksek olduğu yeni teknolojiyle Çin'in mevcut uranyum kaynaklarının 3 bin yıl kullanılabileceğini iddia etti. CCTV, ülkenin en az 70 yıl yetecek kadar uranyuma sahip olduğunu duyurdu.

Habere göre, projenin başındaki mühendislerden Wang Jiang, geliştirdikleri teknoloji sayesinde nükleer tesislerde kullanılan yakıtı ayıklayıp, bazı kimyasal işlemlerden geçirdikten sonra eklenecek elementlerle bunun nükleer güç santrallerinde kullanabileceklerini kaydetti.

Enerjisinin yüzde 70'ini kömürden karşılayan Çin, büyüyen ekonomisine paralel olarak ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamak ve enerji kaynaklarını çeşitlendirebilmek amacıyla yeni bir dizi nükleer enerji tesisi kurma çalışması yürütüyor.

Haberde, Çin'de toplam 10.15 gigawat üretim kapasitesine sahip 12 adet çalışır durumda reaktör bulunduğu da ifade edildi.

(CİHAN)



Bu haber 1,445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,868 µs