iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Karabağlı Ermeni liderler sorun çözebilir mi?

4 Ocak 2011 14:54 tsi
Karabağlı Ermeni liderler sorun çözebilir mi? Elbette latife de sayabilirsiniz ama aslında psikolojik bir soru bu. Gerçek olan şu ki Erivan’da işler iyi gitmiyor.. Hafif bir sallantı var. iyibilgi Ankara

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yılan hikeyesine dönen ve Bakü’nün açıkca haklı durumuna rağmen, sürüncemedeki haliyle bölgesel, hatta zaman zaman küresel soruna dönen Dağlık Karabağ probleminin nasıl çözüleceği hâla muamma.

Gerçi halihazırdaki Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Dağlık-Karabağlı olması, ondan önceki Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın da Dağlık-Karabağlı olması-(onlardan önceki Levon Ter Petrosyan zaten Suriye doğumluydu)-bu meselenin çözümünde zorlaştırıcı bir etken sayılabilir mi?

Bu uluslararası ilişkilerin psikolojik boyutuna örnek olabilir veya sadece tesadüf sayılabilir. Ancak Erivan’da bu söylemi de kullanan muhalif bir kesim var.

Ermenistan’ın sıkıntıları-eskiden de çoktu ama-gittikçe artmakta ve siyasi bir değişim rüzgarı da esmekte. Ermenistan’daki muhalifler kendilerini Rusya’dan ve İran’dan izole ettiren şu anki yönetimin agresif politikalarından şikayetçi.

Gerçi Rusya’dan nasıl izole olduklarını-coğrafi bir sınırlamadan bahsediyorlar tabii ama-anlamak zor. Çünkü Rusya bütün hakimiyetiyle orada. İran ise ABD’nin eseri ve o tüm bölgeyi etkiliyor zaten.

Öte taraftan Türkiye ile ilişkilerde de durumun aynı olduğunu, sürecin fiyasko ile bittiğini söylüyor Erivan’ın itirazcıları ki, Türkiye’den de bu teze katılan çok olabilir. Azerbaycan ile gerçek müzakerelerin başlamasını ve Ermenistan’ın çıkarının da burada olduğunu söyleyen kesimlerin söylemleri daha akil duruyor. Duruyor ama gerçekte kim olduklarından ve neyi, nasıl temsil ettiklerinden iyice emin olmak gerekli.

Ermenistan’ın asıl derdi ekonomi kuşkusuz ve Bakü de bunun farkında. Hele hele parasızlığın üzerine dökülebilecek bir savaş benzininin Ermenistan’ı hayli yakacağını da görüyor.

Ama çözüm daha basit olabilir. Ermenistan’da daha muktedir bir iktidar ve niyet taşıyan yeni bir politik süreç herkes için umut olabilir. Ermenistan halkı çözümün çözümlenip çözümlenmeyeceğini bir kez daha düşünmeli.

Çünkü çözümlenebilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,068 µs