En Sıcak Konular

Romanlar iş, eğitim ve yerinde iyileştirme istiyor

4 Ocak 2011 13:52 tsi
Romanların sivil toplum kuruluşu temsilcileri hükümetten iş, eğitim ve yerinde iyileştirme istiyor.

Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük, “Çok konut yapmaya gerek yok. Konutları yerinde iyileştirmeliyiz.” dedi.

Roman vatandaşların sivil toplum kuruluşları temsilcileri, taleplerini Devlet Bakanı Faruk Çelik’e iletti. İstanbul Roman Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Adnan Demirez, Başbakan’ın başlattığı açılımdan bugüne bir yıl geçtiğini söyledi. Demirez, “Bu sürecin altını doldurmak bizlere aitti. Bizler de bugün projelerimizi raporlar halinde getirip sunduk.” dedi. Romanlar için yapılması gerekenlerin kısa, orta ve uzun vadeli olarak planlanması gerektiğini belirten Demirez, “Kısa vadede önce aş. İstihdam sorununu kısa vadede çözerlerse bizim için bir yol açılmış oluyor. Orta vadede barınma sorunu çözülmeli. Çadırda, konteynırlarda yaşayan insanlarımız çok. Uzun vadede ise en büyük eksikliğimiz çocuklarımızın ve bizlerin geleceği eğitim. Bu konularla ilgili Sayın Bakanımız ve hükümetimiz ile çalışma yapmak istiyoruz.” diye konuştu. Demirez, beklenti ve çözüm önerilerini içeren dosyayı Bakan Çelik’e sunduklarını aktardı.

“YERİNDE İYİLEŞTİRME YAPILMALI”
Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük, Roman açılımının altını dolduracak olan federasyonlar ve dernek başkanları olduğunu vurgulayarak, "Bunun altını doldurmamız için de hükümetin bize destek olması, yaptığımız projelerin onaylanması gerekiyor.” dedi.

Çalışmaların mahalle bazında yapılması gerektiğinin altını çizen Pündük, şöyle devam etti: “Sulukule yıkıldı. İnsanlar oradan 45 km öteye gönderildi. O insanlar tekrar mahallenin etrafına geri döndüler. Konut yaparsınız ama konut 45 km ötede. Bu konut, bu insanların sorununu çözmüyor. O yüzden yerinde iyileştirme, yerinde yapılandırma gerekiyor. Bazı arkadaşlarımızın evleri bile yok, konteynırlar içinde yaşıyorlar. Su bile yok… Bu sorunları çözmek lazım. Olduğu yerde bunlara iyileştirme yapılmalı. Yani çok konut yapmaya gerek yok, konutları yerinde iyileştirmeliyiz. O kültürü, mahalle dayanışmasını kaybetmemek için…”

Romanların dayanışma içinde yaşayan insanlar olduğunu söyleyen Pündük, “Bizler avlu sistemli evlerde yaşayan insanlarız. Bizleri apartman dairelerine, o kibrit kutusu gibi evlere sokarsanız, biz yaşayamayız.” dedi.

İstanbul Romanlar Derneği'nden İsmail Demirozan, verilen sözlerin yerine getirilmesini beklediklerini söyledi. Roman çocuklarının eğitimsiz olduğunu aktaran Demirozan, beklentilerini iş, ev ve eğitim olarak sıraladı. Mersin Romanlar Derneği’nden bir başka yetkili, en büyük sorunlarının konut olduğunu belirtti. 

cihan



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,479 µs