En Sıcak Konular

Çelik: Kimse Roman olduğu için utanmayacak

4 Ocak 2011 12:04 tsi
Devlet Bakanı Faruk Çelik, 2011’in Roman vatandaşların sorunlarının çözüm yılı olması temennisinde bulundu.

Çelik, "Artık kimse Roman olduğu için utanmak, çekinmek pozisyonunda olmayacak." dedi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Roman vatandaşların dernek ve federasyon temsilcileri ile AK Parti Genel Merkezi'ndeki kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, yılın ilk sivil toplum örgütleri toplantısının gerçekleştirildiğini söyledi. 2011’in barış ve huzur yılı olması temennisinde bulunan Bakan Çelik, "2011’in Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözüm yılı olmasını temenni ediyorum." dedi. İstanbul’da 10 Aralık 2009 tarihinde yapılan toplantıyı hatırlatan Çelik, "Bu ilk kez devlet ile Roman vatandaşların bir araya gelebildiği toplantıydı. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir şey olmamıştı." diye konuştu.

Toplumun en dezavantajlı kesiminin Romanlar olduğunu söyleyen Çelik, "Bir başka ifade ile adeta uçurumun kıyısındaki vatandaşlarımız şeklinde tanımlamanın doğru olacağı inancındayım." ifadesini kullandı.

Gönül almak, mevsimlik, seçimlik, oy için Romanlarla bir araya gelinmediğinin altını çizen Çelik, "Eğitimden istihdama, ön yargıdan dışlanmaya kadar bir çok konu masaya yatırıldı. Bunlardan bazıları biliniyor bazıları bilinmiyordu. Eksi 3 derecede bir çadır altında yaşamanın, 5-6 kişinin tüm ihtiyaçların bir mekanda karşılanmasının ne anlama geldiğini bizzat gördük. Yoksa günü birlik, ağıza bal çalmak için bir arada olmadık. Bu tablo, Roman vatandaşlarımızın da kaderi olmamalı. Siyasette amaç insan ise bu tablolar Türkiye’ye yakışmamakta." şeklinde konuştu.

Çelik, tüm vatandaşların yükümlülük ve haklarda birbirine eşit olması gerektiğinin altını çizdi.

Avrupa’da Roman oldukları için duvarlar örülerek izole edilmeye çalışılan, kısırlaştırılması düşünülen kişiler bulunduğunu aktaran Çelik, "Çağdaşlık adına yaşananları görmeliyiz. Bu ayıp tüm dünya insanlarının ayıbıdır." dedi. Roman çocukların engelli çocuklar ile birlikte okuma düşüncesini ortaya koyanların bile bulunduğunu aktaran Çelik, "Bunlar yaşananlar, Türkiye’de yaşananlarda da ortada. Geçmiş ortada." diye konuştu.

"DÜNE GÖRE, ARALIK 2009’A GÖRE, ÇOK İYİ BİR NOKTADAYIZ"

Geçen yıl, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Roman vatandaşların buluşmasının son derece önemli olduğuna işaret eden Çelik, Erdoğan’ın ‘özür dilinmesi gereken birileri varsa bu toplumda, Roman kardeşlerimizdir’ şeklindeki sözlerini hatırlattı.

Alışkanlık ve önyargılardan vazgeçilmesinin kolay olmadığını vurgulayan Çelik, "Ama düne göre, Aralık 2009’a göre, çok iyi bir noktadayız. Önyargılar açısından önemli mesafeler katedildi." dedi. Mevzuat ile ilgili değişiklikler yapıldığını aktaran Çelik, Roman vatandaşlara yönelik yüz kızartan, onur kırıcı ifadelerin mevzuattan çıkartıldığını belirtti.

Sağlıklı bir çevrede yaşamanın Romanların da hakkı olduğunu kaydeden Çelik, "8 ayda 8 bin 218 konut devreye girdi. Ancak bunu yeterli görmüyoruz. Bu sayıyı yükselteceğiz." ifadesini kullandı. Kimsenin kimseye yan gözle bakmaması gerektiğine işaret eden Çelik, "Kimse Roman olduğu için bir utanmak, çekinmek pozisyonunda olmayacak. Romanlar herkes gibi, hatta bir bir çok kesimden, bu ülkenin birliğine dirliğine göz dikenlerin fevkinde onurlu insanlardır." dedi.

"EMEKLEME DÖNEMİ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kupusuz ise, Türkiye’nin bugüne kadar bazı temel problemleri bulunduğunu belirterek, "AK Parti iktidarı ile her türlü problemi bizim problemimiz olarak gördük. Hiçbir ayrım yapmadan bugüne kadar yapılan yanlış ve ayrımcılıkları ortadan kaldırmak için her türlü gayreti göstereceğiz. Bugüne kadar unutulmuş olsanız, ayrımcılığa muhatap kalsanız dahi, bundan sonra bunları ayıklamak ve birlikte ileriye doğru gitmek zorundayız.” diye konuştu. Bu süreçte bazı aksaklık ve eksikliklerin olabileceğini söyleyen Kapusuz, ‘emekleme dönemi’ benzetmesi yaptı.

AK Parti Genel Merkezi’ndeki toplantının ardından Roman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, AK Parti grubuna katılmak üzere Meclis’e hareket etti.
 
cihan



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,313 µs