En Sıcak Konular

Herkesin elini sıkan adam!

3 Ocak 2011 16:40 tsi
Herkesin elini sıkan adam! İsrail gazeteleri ABD'nin Ehud Barak'ın kendilerini aldattığına inandıklarını yazdı. Oysa daha yeni, İsrail-Suriye barışını yapacak adam olarak atanmıştı. Bu duruma ‘garip’ diyebilirsiniz. Ama değil.. Çünkü çok garip!

Haaretz Gazetesi-ki bu türden haberlere boşuna mürekkep harcamaz-ABD’nin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'tan şikayetçi olduğunu, daha ileri giderek, ‘Barak'ın kendilerini aldattığını düşündüklerini’ yazdı.

Gazeteye fısıldayan bir Amerikalı yetkili, “Bu koalisyona olan umudumuzu yitirdik. Artık hiçbir beklentimiz yok" dahi demiş. Sebep de açık: Barak'ın, yaklaşık iki yıldır Obama ve Clinton’u, ‘Netanyahu Filistin ile barış anlaşması yapacak’ diye oyalaması imiş.

Birinci soru şu; ABD gerçekten bu duygulara sahipse, neden İsrailli bir yetkilinin ağzından  konuşuyor?

Gariplik de şurada: Bu haber Türk basınına biraz minik de olsa bugün geldi. Oysa bir hafta belki daha önce Ehud Barak İsrail ile Suriye arasında, üstelik içine Golan Tepeleri uzlaşısını da alan bir anlaşmanın hamisi olarak Netanyahu tarafından görevlendirildi.

Dahası, ABD de bu iş olursa İsrail-Filistin barışına kapı açılır ve önemli bir ayak olur diye ümit beslemeye başlamıştı. Ve şimdi işte bu haber!

Perde arkası 

İlk söylenmesi gereken nokta, Barak’ın kimseyi aldatıp aldatmadığının daha doğrusu arada böyle bir tartışmanın olup olmadığının bilinmesinin zor olduğu. Ama belli ki İsrail Başbakanı Netanyahu, Barak’ı “ateş tutmakta” kullanıyor.

Yani yeni başlanacak İsrail-Suriye görüşmeleri bir sonuca varmazsa siyaseten eksi notu Barak’ın karnesine yazılacak. Tıpkı.. Tıpkı, ABD’nin bastırdığı İsrail-Filistin barışının da Barak tarafından takip edilip, şimdi olduğu gibi “ihalenin ona çıkarılması gibi”.

Fakat bir ihtimal daha var: Hem Suriye ile hem Filistin ile geliştirilmeye çalışılan anlaşmaların Tel Aviv’in bir kısım iktidarı tarafından yapılmaya çalışılırken, bir başka kısım iktidarı tarafından bozulmaya çalışılması!

Eğer bu teori doğruysa şöyle bir silsile yaratabiliriz: ABD, Barak’ın hayal kırıklığı yarattığını düşünüyorsa bile siyasi bir silah olarak kullanmamıştır. Barak kimseyi aldatmıyor sadece sorunları çözmeye çalışıyor, bu yolda yürünürse barış anlaşmaları gelecek ve Filistin-Suriye problemleri halledilecek. Ama bunu engellemeye çalışanlar var ve birinci şüpheli de Dışişleri Bakanı Lieberman! Artı ordu içindeki şahinler.

Muhtemelen bu apaçık teorilerden herhangi biri değil, "ikisinin karışımından oluşmuş" bir hülasa ortaya çıkabilecek. 

www.iyibilgi.com




Bu haber 1,436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,302 µs