En Sıcak Konular

Bakan'dan Haluk Ulusoy'a: İş üret mazeret değil!

0 0 0000 00:00 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in basın müşavirliği tarafından yapılan açıklamada, Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'a yüklenildi: "Seçilmiş kişilere düşen iş üretmektir, mazeret değil."

Medya organlarında, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA), Türkiye Futbol Federasyonu'nun kuruluş ve görevleri hakkındaki 3813 sayılı kanunun 31. maddesinin, özerklik ve bağımsızlık ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle ilgili kanunda değişikliğe gidilmesini istediğine dair yer alan haber ve yorumlarla ilgili olarak, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in basın müşavirliği bir açıklama yaptı.

Müşavirlikten yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Haluk Ulusoy'a atfen, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin'i hedef alan 'çirkin ve maksatlı' ifadelerin kullanıldığı medya organlarına yansımıştır” denildi.

Açıklamada, FIFA'nın küresel futbol yapılanmasının en üst örgütü olarak son 2 yıldır üye ülke federasyonlarının mevzuatlarını incelemeye aldığı belirtilerek, ”Birilerinin ısrarla ve sürekli olarak göstermeye çalıştığı gibi bu durum yalnızca Türkiye'ye özgü, yalnızca ülkemiz için yapılan bir uygulama değildir. Üstelik FIFA'nın 3813 sayılı kanunda değişiklik istemesi de ilk kez olmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

2004-2005 yıllarında başkan ve başkan vekilleri ile ilgili 7. madde ile Merkez Hakem Kurulu'nun belirlenmesi ile ilgili 15. maddelerde de FIFA'nın isteği üzerine değişikliğe gidildiği vurgulanan açıklamada, “Dikkat çekici olan FIFA'nın o dönemdeki incelemesinde 7. ve 15. maddelerde değişiklik gereğini vurgulamasına rağmen, 31. maddeyle ilgili hiçbir yorumda bulunmaması ve bunun özerklik ve bağımsızlık ilkesini zedeleyeceğine dair bir değerlendirmenin gündeme gelmemiş olmasıdır. 3813 sayılı kanunun yürürlüğe giriş tarihi 17 Haziran 1992'dir. Aradan geçen süre yaklaşık 15 yıldır. Halen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak kabinede yer alan Sayın Mehmet Ali Şahin de bu görevini Kasım 2002'den beri yürütmektedir. Ne bu kanunu Sayın Bakan çıkarmıştır, ne de görevde bulunduğu dönem boyunca ilgili yasanın söz konusu 31. maddesine dayanarak, federasyon genel kurulunu bir kez olsun olağanüstü toplantıya çağırmıştır” denildi.

TFF'nin mevcut yönetimini olağanüstü toplantıya davet edenlerin, kanunun tanıdığı bir hakkı özgür iradeleri ile kullanan kendi delegeleri olduğu vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Unutmamak gerekir ki, spordan sorumlu bakanlıklar, o ülkelerin futbol ailelerinin vazgeçilmez unsurlarıdır ve başta FIFA olmak üzere üst organlarca da futbolun doğrudan tarafı sayılmaktadırlar.

Ancak şu da bir gerçektir ki, sporda özerklik, sporun gelişimi ile sporcunun başarısı ve daha iyiye ulaşması içindir. Birilerinin makam ve mevkilerini koruyabilmeleri için değil. Özerkliğin şartı kamusal denetime açık olunması, spor federasyonlarının her türlü karar ve eylemlerinin yürürlükteki mevzuata uygun ve şeffaf biçimde gerçekleşmesidir. Hesap verebilir olmaktır. Türkiye'de özerk spor yönetimini hayalden gerçeğe dönüştüren, spor federasyonlarını neredeyse tamamına yasal düzenleme ile özerk bir statüye taşıyan Sayın Mehmet Ali Şahin'in, sıklıkla tekrarladığı 'Özerklik kuralsızlık, ben yaptım oldu demek değildir' ifadesi bunu vurgulamaktadır. Hiç kuşku yok ki, kanun çıkarmak ve kanunları değiştirmek, ancak ve ancak halk iradesinin tecelli ettiği en yüksek makam olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetki ve sorumluluğundadır. Yüce meclisimizce usulüne uygun biçimde çıkarılan kanunlar yürürlükte kaldıkları sürece, istensin yahut istenmesin herkes ve her kurum için bağlayıcı olacaklardır.

Öte yandan, bir ülkede futbolun en üst kurumsal yapılanmasının başındaki bir kişinin, o ülkede futbolun “kaos” içinde olduğunu ifade etmesi, ancak büyük bir talihsizlik olarak değerlendirilebilir. Seçilmiş kişilere düşen mazeret değil iş üretmek, eğer ortada dedikleri gibi bir kaos varsa hatayı önce kendilerinde aramalarıdır. Bunun için geriye dönüp gazete arşivlerinin taranması iyi bir başlangıç olacaktır.”
hürriyet



Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,723 µs