En Sıcak Konular

İki yıl sonra Gazze'de yeni savaş endişesi

27 Aralık 2010 10:14 tsi
Bugün, İsrail'in Gazze saldırılarının 2. yıldönümünde, hayat şartları giderek kötüleşen Filistinliler, İsrail'in yeni operasyon tehdidi altında.

Bugün, büyük çoğunluğu sivil bin 400'den fazla Filistinlinin öldüğü, 6 bine yakın kişinin de yaralandığı Gazze operasyonunun ikinci yıldönümü.

Saldırının ardından iki yıl geçmesine rağmen operasyonda yerle bir edilen Gazze'de binlerce binanın enkazı bile kaldırılamadı. Hayat şartlarının giderek kötüleştiği bölgede Filistinliler, İsrail'in yeni operasyon tehdidi altında.

27 Aralık 2008'de başlayan 22 günlük İsrail saldırısının yıldönümünde Gazzeliler yeni bir saldırının endişesini taşıyor. İsrail Gazze sınırına modern tanklar yerleştirirken, bölgeye yönelik son ayların en şiddetli saldırılarını gerçekleştiriyor. Son bir ayda İsrail saldırıları sonucu 13 Filistinli hayatını kaybederken, Gazze'den İsrail'e yönelik roket saldırılarında da artış gözleniyor.

İsrailli bakanların dünkü kabine toplantısındaki konuşmaları da Filistinlilerin endişelerinin yersiz olmadığını ortaya koyuyor. İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, Gazze'den gelen roket saldırılarına atıfta bulunarak, İsrail'in bölgeye "yeni bir askeri operasyon düzenleme durumunda kalabileceğini" belirtti. Maliye Bakanı Yuval Steinitz de "Gazze Şeridi ile bir çatışmanın kaçınılmaz olduğu" görüşünü savundu.

HAYAT ŞARTLARI DAHA DA AĞIR

Bölgede ise şartlar İsrail'in gerçekleştirdiği Dökme Kurşun operasyonundan sonra adeta yerinde sayıyor. Uluslararası kuruluşlara göre on binlerce öğrenci halen demir barakalar ya da konteynırların içinde eğitimlerini sürdürürken, hayat şartları da gittikçe ağırlaşıyor. İsrail'in yıktığı on binlerce binanın enkazı halen temizlenmedi, yollar ise tamir edilemedi. Halkın çoğu yurtdışından gelecek yardımlara muhtaç, ancak İsrail ve Mısır'ın denetimleri bu yardımların bölgeye gelmesini engelliyor.

Bölgedeki hastaneler de zor şartlarda hizmet verebiliyor. Ancak tedavisi kolay hastalara müdahale edilebiliyor. Bu dönemde tedavisi çok zor üç bebeğe Türkiye sahip çıktı. Bölgedeki su kaynakları da gittikçe kirleniyor ve halk dünyanın en kirli sularıyla ihtiyacını gideriyor. Elektrikler halen düzenli olarak verilemiyor, telefon ve internet hizmetleri sağlıklı yürütülemiyor.

Daha önce ticaretinin önemli bir kısmını Mısır'la tüneller yoluyla gerçekleştiren Gazzeliler, Mısır'ın yerin altına beton duvarlar örmesi ve hassas sensörler yerleştirmesi ile bu imkanını da büyük ölçüde kaybetti. Mısır, tünellerin işlevini tamamen sona erdirebilmek için Gazze sınırına 30 metre yüksekliğinde kuleler de inşa ediyor.

EN SERT TEPKİ TÜRKİYE'DEN

İsrail'in 27 Aralık 2008'de başlattığı saldırılara dünyada belki de en sert tepkiyi Türkiye gösterdi. Türkiye'nin dört bir yanında milyonlarca insan İsrail aleyhine gösteri yaparken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hem saldırıyı durdurmak hem de destek için neredeyse Arap sokaklarında geceledi! Davos Konferansı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'e karşı gerçekleştirdiği 'one minute' çıkışıyla Arap sokaklarının kahramanı olurken, Türkiye-İsrail ilişkileri de tarihinin en gergin günlerini yaşamaya başladı. Türkiye'nin çıkışlarına İsrail önce Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi'ne karşı 'alçak koltuk' küstahlığıyla karşılık verdi. Daha sonra da Gazze'ye yardım götüren Türk yardım gemisi Mavi Marmara'ya karşı düzenlediği operasyonla 9 Türk'ü katletti.

Türkiye, İsrail'in bu çıkışları üzerine iki ülke arasındaki askeri tatbikatları rafa kaldırırken, İsrail savaş uçaklarının Türk hava sahasını kullanmasını ve Türk semalarında askeri eğitim gerçekleştirmesini iptal etti. İsrail ise elindeki en büyük kozu, her yıl Türkiye'ye gelen 500 bin İsrailli turistin Türk sahillerinde tatil yapmasını engelledi. Türkiye, iki ülke ilişkilerinin yeniden rayına oturması için Mavi Marmara saldırısından dolayı özür dilemesini ve ölenlerin yakınlarına yüklü miktarda tazminat ödemesini şart koşuyor.

EN IRKÇI İSRAİL HÜKÜMETİ

Gazze saldırısından sonra iktidara gelen Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı hükümet, İsrail'i tarihindeki en ırkçı noktaya taşıdı. Ekim ayında İsrail kabinesi aldığı tarihi bir kararla, Arapları hedef alarak İsrail vatandaşı olmak isteyenlerin, "Yahudi ve demokratik İsrail" üzerine sadakat yemini etmeleri şartını getirdi.

Daha sonra da İsrail Yasa, Kanun ve Adalet Komisyonu, yine Arapları hedef alarak yerel yönetimlere, oturma izni isteyenlerin uygun şartları yerine getirmediği takdirde izin vermeme hakkı tanıdı. İsrail bu dönemde ABD'nin başlattığı yeni barış sürecini de yok etti. 26 Eylül'de sona eren 'Yeni Yahudi yerleşim birimi inşa etmeme' kararını uzatmayan İsrail, ABD'nin 'rüşvet' gibi algılanan önerilerini de geri çevirdi. Son olarak Amerikan yönetimi, 'yerleşim birimi' temelli sürecin askıya alındığını duyurmak zorunda kaldı.

zaman



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    32,319 µs