En Sıcak Konular

İtalya: İktidar sol’u birleştiriyor

0 0 0000 00:00 tsi
İtalya: İktidar sol’u birleştiriyor İtalya'da iktidarda bulunan merkez sol koalisyon bünyesindeki en önemli iki parti, tek partinin çatısı altında birleşme yolundaki ilk adımı atmış bulunuyor.

Piero Fassino liderliğindeki Solun Demokratları Partisi (SDP) Floransa'da ve Francesco Rutelli liderliğindeki Papatya Hareketi (PH) Roma'da son iki gündür yaptıkları kurultay toplantılarında, gelecek süreçte kendilerini resmen feshederek, oluşturulması kararlaştırılan Demokrat Partide (DP) birleşeceklerini resmen ilan ettiler.

En geç 2008 ilkbaharında oluşturulması planlanan Demokrat Partinin liderinin nasıl seçileceğiyse kurucu heyetin istişareleri doğrultusunda belirlenecek.

Başbakan Romano Prodi, PH'nin dün Roma'daki kurultayında yaptığı konuşmada, mevcut hükümetin görev süresi sona erdiğinde, yani 2011 yılında merkez solun liderliğini bırakmak niyetinde olduğunu söyledi. Prodi, "Kanaatimce, mevcut hükümetin görev süresi nihayete erdiğinde, ben de yükümlülüğümü tamamlamış olacağım. İtalya'nın artık yeni liderlere ihtiyacı var" dedi.

Merkez solu büyük bir partinin çatısı altında toplama arzusuyla kurulması öngörülen DP'nin siyasi kimliğiyse henüz net olarak belirlenebilmiş değil. Şu an için bilinen tek şey, DP'nin sol yelpaze içinde yer alacak olmakla birlikte, aşırı soldaki parti ve akımlarca hoş karşılanmadığı için merkezi niteliğinin daha da güçlenecek olmasından ibaret.


DP'nin kurucuları konumundaki SDP ve PH arasındaki görüş ayrılıklarının gelecekte nasıl bir seyir izleyeceği de merak konusu.

PH lideri Rutelli, DP'nin Avrupa Sosyalist Partisiyle organik bir bağ kurmasına asla izin vermeyeceklerini peşinen ilan etti. SDP'nin ağır toplarıysa Rutelli'nin bu koşulunu bir soruna dönüştürmeyeceklerini belirtmekle yetindiler. SDP ve PH arasındaki görüş ayrılıklarının dış politika konusunda da mevcudiyetini koruduğu gözleniyor. Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde SDP tercihini sosyalist aday Segolene Royal'dan yana koyarken, PH'nin gönlününse François Bayrou'dan yana olduğu biliniyor.


Bu arada, SDP'nin kendini feshederek yeni bir sayfa açma konusundaki kararlılığını ilan etmesi, bölünmeyi de beraberinde getirdi.

SDP'li parlamenterlerden biri olan üniversitelerden sorumlu Devlet Bakanı Fabio Mussi, DP'ye karşı olduklarını açıkladı. Mussi, dün Floransa'daki kurultayda kendisini destekleyen yüzde 15 oranındaki delegeler adına yaptığı konuşmada, DP'ye katılmayacaklarını ve solu toparlamak için yeni bir arayışın öncülüğünü yapacaklarını duyurdu.

Mussi, SDP'nin, uğruna kendini feshedeceği DP'nin "merkeziyetçi ve Amerikancı parti" olacağına inandığını belirterek, "SDP'de farklı akımlar olduğu doğru. Bu kurultayda, 3 akım söz konusu. Ama DP'de 33 tane akım olacağını göreceksiniz. Bizim eksikliğimizi hissetmeyeceksiniz. Yine de tüm yoldaşlarıma iyi şanslar diliyorum" dedi.

İtalya siyasi tarihinde SDP, 1989'da İtalya Komünist Partisi'nin (İKP) kurultay neticesinde isim değişikliğine gitme kararı almasıyla ortaya çıkmıştı. Floransa'da bugün sona eren kurultayla birlikte, SDP'nin de önümüzdeki süreçte tarih sahnesinde silinerek, yaşamını DP bünyesinde sürdüreceği resmen ilan edilmiş oldu.

PH ise 2001'den itibaren, siyasi yelpazenin merkezinde yer almayı yeğleyen, eski Hristiyan demokratlardan ve eski sosyalistlere kadar uzanan küçük partileri bünyesinde toplayan bir ittifak olarak tanınıyor. DP kurulduğunda, PH ismi de siyasi arenadan silinmiş olacak.

SDP ve PH'nin kurultay kararlarıyla başlattığı bu yeni süreçte, şimdi her şeyden önce DP'yi oluşturacak kurucu meclis üyelerinin belirlenmesi gerekecek.

Kurucu meclisin, ekim ayına dek oluşturulması öngörülüyor. 2008 ilkbaharındaki yerel seçimler öncesinde, DP'nin ilk kurultayının da toplanabilmesi hedefleniyor.
libre news



Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,672 µs