En Sıcak Konular

İngiltere 'Körfez savaşı sendromunu' tanımıyor

0 0 0000 00:00 tsi
İngiltere 'Körfez savaşı sendromunu' tanımıyor İngiltere Savunma Bakanlığı, “Körfez savaşı sendromu” olarak bilinen sendromun varlığını kabul eden mahkeme kararını tanımamaya karar verdi.

The Guardian gazetesindeki haberde, bakanlığın bu kararının sendromdan mustarip olduğunu söyleyen binlerce eski askerin tazminat talebinde bulunmasını engelleyeceği belirtildi.

İstinaf mahkemesinin 1 kasımda aldığı kararla ilk kez bir askerin Körfez savaşı sendromundan mustarip olduğunu kabul ederek tazminat ödenmesine hükmettiği hatırlatılan habere göre, mahkemenin başkanı Harcourt Concannon, “Savunma Bakanlığının, Körfez savaşı sendromu yüzünden belkemiği sorunları çektiğini söyleyen eski asker Mark McGreevy hakkında alınan karardaki ifadeleri değiştirdiğini” söyledi.

İngiliz ordusu, 1991'de Kuveyt'i kurtarmak ve Irak birliklerini buradan çıkarmak için başlatılan “Çöl Fırtınası” operasyonundan dönen 2 bin ila 6 bin askerde bir dizi hastalığa yol açan “Körfez savaşı sendromu” bulunduğu iddiasına karşı çıkıyor. Askerlere savaştan önce sayısız iğne yapıldığını ve bu yüzden sağlık durumunun bozulduğunu belirten İngiliz asker Alex Izett, 5 Mayıs 2003'te sağlık durumunun “Körfez Savaşı sendromu” yüzünden bozulduğu gerekçesiyle açtığı davayı kazanmıştı. Dönemin Savunma Bakanı Lewis Moonie ise, mahkemenin kararının, yapılan iğnelerin Körfez savaşı sendromuna yol açtığını bilimsel olarak kanıtlamaya olanak sağlamadığını söylemiş ve “Hiçbir hastane yetkilisi Körfez savaşı sendromu olarak adlandırılan bir sendromun varlığını kabul etmiyor” demişti. 2005'te de bir mahkeme, eski bir muharibin “Körfez savaşı sendromundan” mustarip olduğunu ve bu yüzden malul maaşı alması gerektiğini kabul etmişti.

35 yaşındaki Daniel Martin adlı gazinin açtığı davaya bakan istinaf mahkemesi, “Körfez savaşına katılan askerlerde daha sonra anormal sayıda rahatsızlık ortaya çıktığına, bütün bu semptomların Körfez savaşı sendromu adı altında kategorize edildiğine” hükmetmişti.

Körfez savaşı sendromu, kas ağrıları, kronik yorgunluk, hafıza kaybı ya da uykusuzluk rahatsızlıklarıyla ortaya çıkıyor. Hastalığa yol açan nedenlerle ilgili çeşitli varsayımlar ortaya atılmakla birlikte, zayıflatılmış uranyum kullanımı ya da toksik gazlara karşı yapılan çeşitli panzehir türünden aşılamalar, en bilinen nedenler arasında bulunuyor.

AA

Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,359 µs