En Sıcak Konular

Rusya'dan ABD'ye dünyanın en büyük tüneli

0 0 0000 00:00 tsi
Rusya'dan ABD'ye dünyanın en büyük tüneli Moskova, Rusya ile ABD'yi birbirine bağlayacak dünyanın en uzun tünelini inşa etmeyi hedefliyor.

Rusya, Sibirya’dan ABD'ye petrol, doğalgaz ve elektrik ihraç etmek amacıyla Bering Boğazı’ndan Alaska’ya uzanacak dünyanın en büyük tünelini inşa etmeyi planlıyor.

Rusya Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı endüstriyel araştırmalar müşavirliği başkan yardımcısı Viktor Razbegin’in yaptığı açıklamaya göre, proje Rusya’nın ABD ve Kanada ile birlikte uygulamaya koyacağı 65 milyar dolarlık işbirliği ortaklığının bir parçası olarak hayata geçirilecek.

TKM-World Link adlı projenin 10-15 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. 3700 mil (6 bin km) uzunluğundaki tünelin yaklaşık 64 mili (100 km) suyun altında olacak ve İngiltere-Fransa arasında uzanan ve dünyanın en uzun tüneli olan Manş Tüneli’nin iki katı uzunluğunda olacak.

Rusya Özel Ekonomi Bölgeleri Kurumu Başkan Yardımcısı Maksim Bıstrov, projenin sadece ticari bir proje olduğunu, siyasi bir amaç taşımadığını ifade etti.

Viktor Razbegin, Rusya heyetinin önümüzdeki hafta içerisinde ABD ve Kanada hükümetlerine tünelin planını sunacağını söyledi.

Bering Boğazı Tüneli’nin 10-12 milyar dolara mal olması ve projeye ayrılan diğer meblağın ulaşım koridorunun inşasında harcanacağı bildirildi.

Denizaltında yer alacak tünelde hızlı tren sistemi, otoban ve boru hattı da yer alacak. Projede Rusya Demir Yolları, enerji şirketi Birleşik Enerji Sistemleri ve devlet kontrolündeki boru hattı şirketi Transneft yer alacak.

Rusya ve ABD'nin projede yüzde 25’er hisseye sahip olacakları ve sıcak para sağlanmasında garantör olacakları ifade edildi.

Projenin hayata geçmesiyle Kuzey Amerika ve Uzak Doğu Rusya elektrik giderlerinden yılda 20 milyar dolar tasarruf edecek.

Japonya, Çin ve Kore’nin projeye ilgi gösterdikleri, Japonya’nın Bering Boğazı altından geçecek tünelin inşasını projede belirtilen fiyatın yüzde 50 daha aşağısında bitirebileceğini açıkladığı belirtildi.

dünya bülteni



Bu haber 256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    23,245 µs