En Sıcak Konular

Bolu'da korku yaratan gaz karbondioksit çıktı

21 Aralık 2010 15:35 tsi
BOLU’nun Örencik Köyü’nde sıcak su sondaj çalışması sırasında 362 metre derinlikte biriken gazın patlamasının ardından kuyudan fışkıran gaz gece saatlerinde kesildi.

Maden Tetkik Arama ekipleri gazın karbondioksit olduğunu tespit etti. Kuyunun sahibi Halit Yıldız, kuyunun açıldığı alanın Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğunu belirterek, “Çok yoğun bir gaz birikmesi olmuş burada. Fayın rahatlaması açısından da faydalı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Önceki gün akşam, Bolu merkeze bağlı Örencik Köyü’nün Kuşçular Mahallesi’nde termal su çıkarmak için özel bir firmanın başlattığı sondaj çalışması sırasında 362 metre derinlikte biriken gaz büyük bir gürültüyle patladı. Kuyudan fışkıran gaz nedeniyle köylüler zor anlar yaşarken, gaz çıkışı gece saat 03.00 sıralarında durdu. Kötü kokudan etkilenen köylüler rahat bir nefes alırken, dün akşam saatlerinde köye gelen MTA ekipleri bu sabah gaz ölçümü yaptılar. Yapılan ölçümlerde kuyudan fışkıran gazın yüzde 99.4 karbondioksit, yüzde 0.2 sıfır oksijen ve azot, yüzde 0.4 metan içerdiği açıklandı.

Kuyudan fışkıran gazın kesilmesiyle birlikte çamurla kaplanmış alanlar temizlenmeye başladı. Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri sondaj çalışmasının yapıldığı alanları tazyikli suyla temizledi. İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekipleri de kuyunun çevresinde güvenlik önlemi aldı.

FAYIN RAHATLAMASI AÇISINDAN FAYDALI OLDU

Gaz çıkışının gece saat saat 03.00 sıralarında tamamen durduğunu belirten kuyunun sahibi Halit Yıldız şu bilgiyi verdi:

“Şu an herhangi bir sıkıntımız yok. MTA yetkilileri çıkan gazın karbondioksit olduğunu ifade ettiler. Gazın tehlikesinin olmadığının anlaşılması üzerine ölçümlerin sabah yapılması kararı alındı. Tahminlerimize göre burada kısmi bir birikme vardı. Bulunduğumuz alan Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde. Çok yoğun bir gaz birikmesi olmuş burada. Fayın rahatlaması açısından da faydalı olduğunu düşünüyoruz. Gerekli çalışmaları yaptıktan sonra kuyuyu açmaya devam edeceğiz. Bu bizim için de sevindirici bir haber. Termal suya ulaşacağız. Bolu için de büyük bir katma değer olacak. Gerek Bolu’ya, gerek Türkiye’ye, gerekse buradaki köylülere ciddi anlamda sıkıntılar yaşatıldı. Elimizde olmayan nedenlerden kaynaklandı. Herkesten özür diliyorum. Karbondioksit gazı çok ekonomik ve çok değerli bir gaz. Bunun çalışmaları da devam edecek. Edindiğim bilgilere göre karbondioksit gazı 2 bin alanda kullanılıyor. Böyle bir gazın tespit edilmesi de hayırlı oldu. Bolu için de böyle bir yatırım imkanı doğabilir.”

KARBONDİOKSİTİN EKONOMİK DEĞERİ VAR

Bolu Valisi İbrahim Özçimen ise makamında düzenlediği basın toplantısında çıkan gazın karbondioksit olduğunu açıklayarak, “MTA yetkililerini süratle çağırdık. Gelip ön inceleme yaptılar. Burada karbondioksit gazı olma ihtimali yüksek dediler. Gece saat 03.00’de püskürme durdu. Bu sabah saat 08.00 sıralarında MTA yetkilileri çalışmaya başladılar. Tahlil neticeleri şu anda elimize geldi. Yüzde 99 karbondioksit içeriyor. Numuneler tekrar MTA’ya gidecek ve kesin rapor ortaya çıkacak. Yer hareketlerine göre zaman zaman küçük püskürmelerin olabileceğini belirttiler. Karbondioksitin ekonomik değeri var. Eğer kontrol altına alınabilirse ekonomimize kazandırılmış olacak. Şu an da köyde hayat normale dönmüş durumda” diye konuştu.

MTA yetkililerinin köye geç geldiği eleştirilerini de yanıtlayan Özçimen, şunları söyledi:

“Eğer gecikme olsaydı biz süratle köye araç gönderir oradaki insanları getirtirdik. Belki biraz daha erken olabilirde ama Ankara trafiği diyebilirsiniz, bürokrasinin formaliteleri diyebilirsiniz. Gazeteci bakışı belki farklı olabilir ama benim gece 01'de haberim oldu. Gece saat 01.00’de de ben sizin gibi görseydim el atabilirdim. Çok ciddiye almadım. İnsanları yersiz yere paniğe uğratmama sorumluluğumuz var. Bence yapılanın doğru olduğunu düşünüyorum. Bu saat altı olmazdı dört olurdu. Bu neticeleri daha erken almış olurduk.”



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,224 µs