En Sıcak Konular

O can alıcı nokta!

0 0 0000 00:00 tsi
O can alıcı nokta! Türkiye'nin sanayi hammaddesi açığı yüzde 78'lere varıyor. Ülkemizin tek petrokimya hammaddesi üreticisi yani sanayi sektörümüzün belkemiği PETKİM seçim öncesi özelleştirmeye açılması kafaları karıştırıyor. Üstelik bu özelleştirmede ülkenin sa

Ülkemizin sanayi hammaddesi açığının yüzde 78'lere vardığını biliyor muydunuz? Peki PETKİM'in ülkenin sanayi hammaddesi üreten petrokimya sanayi ürünlerinin üreticisi olduğunu. 1994 yılından bu yana özelleştirme kapsamında olan PETKİM'in kamuya ait yüzde 51 hissesi de özelleştirilmek üzere. PETKİM için şu ana kadar 8 firma şartname satın aldı. Bu şirketlerin en öne çıkanı ise İsrailli petrokimya şirketi Gavid.

Petrol İş sendikası başkanı Mustafa Öztaşkın, bu özelleştirme yapılmamalı ama yapılacaksa, mutlaka ülkesini seven biri bu kuruma talip olmalı diyor! Bu isteğinin nedenlerini ise şöyle açıklıyor:

* PETKİM, 14'ü ana fabrika olmak üzere 22 fabrikaya sahip. Bu fabrikalarda, boyamadan, pvc ve plastiğe kadar 50'nin üzerinde farklı madde üretiliyor. PETKİM, bu nedenle ülkemizin sanayiine hammadde üreten yegane kurumdur. Sanayi hammaddesi açığı yüzde 78'lere varan ülkemizin hammadde güvenliğinin ve devamlılığının temini için emin ellerde ve özellikle devlet elinde olması gerekmektedir.


* PETKİM'in özelleştirme sözleşmesinde, kurumu satın alan şirketin bu güvenliği sağlamakla yükümlü olduğuna dair bir anlaşma bulnumamaktadır. Özel şirket, kurumda ürettiği hammaddenin maliyetinin, ithal ürünlerin üzerinde olmasını gerekçe göstererek, karlılık ve verimlilik adına PETKİM'in üretim birimlerini işlevsiz bırakabilir. PETKİM'i kimya ticaretinin yapıldığı bir üs durumuna getirebilir. Bu noktada üretimini devamlılığının olmayacağı konusunda büyük korkularımız var.

* PETKİM'de üretilen hammadelere bağımlı 5000'in üzerinde işletmemiz mevcut. Özellikle bu işletmelerin yaşaması için hammadde temini ve güvenliğine ihityacımız var. Bu kurumun üretimindeki en ufak bir azalma bu işletmeleri derinden sarsacaktır. Büyük ölçekli işletmeler, hammadde teminini ithalat ve spot piyasa yoluyla temin ederken, küçük ve orta ölçekli işletmeler ölecektir.


"PETKİM'in son beş yılda kendi öz kaynakları ile, krediye başvurmaksızın 437 milyon doları bulan ciddi yatırımlar yaptı. Hiç bir borcu olmayan bu kurumun 2006 yılı karı ise 51 milyon dolar" diyen Öztaşkın, "Petrokimya endüstrisi dünyada genel olarak çok kar ve çok zarar ettiği dönemler yaşanayan bir endüstridir. Kar dönemindeki birikimlerini planlayıp, zarar dönemine aktardığı sürece gelişir. Fakat Türkiye'de PETKİM'in bütün karı hazineye aktarılmaktadır. PETKİM, karı hazineye aktarıldığı halde gelişimini sürdürüyorsa neden satıldığını ciddi olarak sorgulamak gerekiyor" yorumunu yapıyor.

Özelleştirilmelerin seçim sonrasına bırakıldığı şu dönemde, PETKİM'in ihale edilmesinin kafaları karıştırdığını söyleyen Öztaşkın, "Kapalı kapılar ardında bir şirketle anlaşmaya mı varıldı? Yoksa seçim öncesi hazineye PETKİM'in de özelleştirme geliri aktarılarak vatandaşlara sunulan 'sanal ekonomik refah tablosu' süslenecek mi?" sorularını soruyor.

Öztaşkın, PETKİM'in satılmasına değil, yeni PETKİM kurumlarına ihtiyaç var. Devlet bu kurumu satmak yerine, yenilerinin kurulması için, öncülük etmeli, özel sektöre yol göstermeli" diyerek konuşmasına son veriyor.


www.iyibilgi.com



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,912 µs