En Sıcak Konular

'Bir milyon Türk sadece 20 patent üretebiliyor'

20 Aralık 2010 16:45 tsi
Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği (URTEB) tarafından düzenlenen "3. Rekabet ve Teknoloji Sempozyumu", Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

UPB Konsey Başkanı Coşkun İrfan, başkanlığını Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız’ın yaptığı oturumda, ilk olarak Bursa’nın sınai mülkiyet alanındaki durumuna ilişkin bilgi verdi.

Bursa’da 2009 yılında yaklaşık 2 bin 159 marka başvurusuna bin 500 civarında tescil alındığını ifade eden İrfan, 221 faydalı model başvurusunda ise 150 tescil bulunduğunu söyledi.

İrfan, Bursa’dan yapılan 170 patent başvurusuna 23 tescil alınabildiğini belirterek, şöyle devam etti: "Sanayisiyle güçlü, ihracatta ikinci sırada yer alan Bursa gibi bir kentte ancak 23 uluslararası yeniliğe tescil alınmış durumda. Her şirketin bir yeniliği olsa binli rakamlar elde edilebilir. Türkiye’de marka tescillerinde 4.sırada bulunan Bursa, patentlerde 3. sırada yer alıyor. Patentte ilk sırada İstanbul ve Ankara var." Türkiye olarak ele alındığında geçen yıl patent başvuru 2 bin 588 iken 456 tescil alındığını dile getiren İrfan, Türkiye’de yabancıların ise 4 bin 653 başvuruya karşılık olarak 5 bin 154 tescilinin bulunduğunu anlattı.

Türk Patent Enstitüsüne müracaat eden ülkelerde Almanya’nın ilk sırada geldiğini vurgulayan İrfan, şöyle konuştu: "Bu ülkeyi sırasıyla ABD, Fransa, İsviçre ve Türkiye izliyor. Türkiye 5.

sırada. Almanya bin 343 tescil ile ilk sırada geliyor. Avrupa ülkeleri içindeki durumuma bakıldığında ise yine Almanya 40 binden fazla tescille ilk sırada bulunuyor. Türkiye 577 rakamıyla 20. sıralarda. Türkiye’de patent başvurusu giderek artıyor. Sadece bir Japon firması 2 binden fazla patent üretirken Türkiye, 72 milyonluk nüfusuyla 500 patentte kalıyor." İrfan, milyon nüfus başına düşen patent sayısına bakıldığında ise Kore, Almanya, Finlandiya, Danimarka ve Çin’in ciddi rakipler olduğunu ifade ederek, "Japonya’da 1 milyon Japon, 2 bin 500 patent üretiyor. ABD’de bu rakam 750 civarında. Milyarlık nüfusuyla Çin’de bu rakam 300-350’ye ulaşmış durumda. ’Bir Türk dünyaya bedel’ denilir ama 1 milyon Türk ancak 20 patent üretebiliyor.

Rekabette etkili olabilmesi için Türkiye’nin çok daha fazla patent üretmesi gerekiyor" diye konuştu.

URTEB Konseyi Başkanı Zeki Zorlu ise haksız rekabete tamamen karşı olduklarını belirtti. Yoğun insan gücüne sahip bazı ülkelerin son yıllarda yoğun sanayileşme temposuna girdiğini ifade eden Zorlu, bu ülkelerin bütün dünyanın tedarikçisi olma yoluna gittiklerini vurguladı.

Ucuz insan gücüyle, ihracata destek primleriyle, farklı piyasadan kur farkı belirleyerek, Türkiye sanayisi ve teknolojisinin önünde engel olmaya çalıştıklarına dikkati çeken Zorlu, şunları kaydetti: "Hep birlikte el ele gelecek nesillere bir şeyler bırakabilmek için çalışmalıyız. Sanayi ve teknoloji kavgası mutlakta olacak. Var olan değerlerimiz neyse tarım, sanayi bunları korumalıyız. Bunları korumak için siyasi otoritenin desteği ve eğitimle başarmalıyız. Gelecek nesillerin aç kalmaması için bunu yapmak zorundayız."



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,880 µs