En Sıcak Konular

400 yıl önceye dönülebilir mi?

0 0 0000 00:00 tsi
400 yıl önceye dönülebilir mi? Çevreciler yeni bir proje kapsamında Güney Mauritius'daki küçük bir adada, zamanı geriye almaya çalışıyor.


Yerel bir sivil toplum örgütü olan Mauritius Vahşi Yaşam Kurumu'ndan çevre uzmanı Ashok Khadun, "400 yıl önceki doğal ortamı yakalamayı istiyoruz" diyor. Adada pek çok bitki ve hayvan türü bulunurken, 1600'lerde Portekizlilerin adaya gelmesiyle bu durum değişmiş ve birçok tür yok olmuş, Ile Aux Aigrettes'de, çoğu şekerkamışı olan ağaçların yüzde 98'i kesilmiş.
Uzmanlar şimdi, geçmişteki doğal ortamı yeniden yaratmaya çalışıyor ve böylelikle tehlike altında olan türleri de koruyabileceklerini düşünüyor. Takımadada 'tükenme' başlamadan önce, her biri 200 kilogramdan daha ağır olan iki tür dev kaplumbağa bulunuyordu. Bugünse dev kaplumbağalar Seyşel Adaları'ndan ithal edildi. Çevreciler öncelikle 'biyogüvenliği' sağlamak için fare, kedi, keçi ve kirpileri adadan çıkarttı. Daha sonra da heyecanla sadece 26 hektarlık adadaki abanoz ağaçlarında yaşayan kuş, hayvan ve sürüngenleri incelemeye başladılar.


Bu yıl 10 bin turist bekliyorlar

Sonuç şaşırtıcıydı. Kedi, keçi gibi avcıların gitmesiyle rahat nefes alan hayvanlar çoğalmaya başladı. Soyu tükenme tehlikesi altındaki küçük turuncu kafalı Mauritius fody kuşu ve büyük pembe güvercinin sayıları arttı. Dört yıldır adada yaşayan Britanyalı kuşbilimci Ruth Cole, "Bu çok heyecanlı bir durum" diyor. Proje kuşlarla sınırlı değil. Yüzyıllarca önce adada yaşayan gri-kahverengi renkli 260 kertenkele de başka bir adadan Ile Aux Aigrettes'e getirildi. Proje, turizmin de gelişmesini sağladı. Geçen yıl 8 bin 300 kişinin ziyaret ettiği ada sakinleri, bu yıl 10 bin kişinin geleceğini tahmin ediyor.

radikal



Bu haber 320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,622 µs