En Sıcak Konular

"Laik kesimin itirazı yanlış"

0 0 0000 00:00 tsi
İngiltere'de yayımlanan haftalık ekonomi ve siyaset dergisi The Economist, ''laik kesimin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına itirazının yanlış olduğunu'' yazdı. İşte Economist'in Erdoğan'a desteği...

Dergide "Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Kumarı" başlığıyla yayımlanan makalede, Fransa dahil hiçbir ülkenin laik değerleri koruma konusunda Türkiye kadar hassas olmadığı belirtildi.
 
Makalede, "14 Nisan'da yapılan dev mitingin gerisinde de Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına seçilmesi fikrine itirazların bulunduğu" vurgulandı.
 
"Meclis'te AK Parti'nin çoğunlukta olduğu"nun hatırlatıldığı makalede, "Erdoğan'ın bu makamı istemesi halinde cumhurbaşkanlığına seçilmesinin garanti olduğu" ifade edildi.
 
"En katı laikin bile Erdoğan hükümetinin olağanüstü başarılara imza attığını kabul ettiği" belirtilen Economist'in makalesinde, "ekonominin 2001'de dibe vurduktan sonra güçlü biçimde büyüdüğü, kişi başına düşen milli hasılanın geçen 5 yılda 2 kat arttığı, Anayasa'nın, polisin, ordunun ve yargı sisteminin reformdan geçirildiği ve sonuçta da AB ile tam üyelik müzakerelerinin başladığı" kaydedildi.

"Laik yapıya müdahale edilmedi"

Makalede, Erdoğan'ın partisinin dinsel köklerine rağmen, Türkiye'nin laik yapısına da müdahale etmediği yazıldı ve "başbakanın eşinin başörtülü olmasına rağmen başörtüsünün kamusal alanlarda yasak olmaya devam ettiği" bildirildi.
 
"Bu seçim için Erdoğan'dan daha iyi adaylar da çıkabileceği" belirtilen makalede, "Mesele bu da değil. Mesele, cumhurbaşkanlığı makamına oturtulacak Erdoğan'ın, laik Cumhuriyet'e 1923'te kurulduğundan bu yana en büyük tehdidi oluşturduğu iddiaları temel alınarak safdışı bırakılması gerekip gerekmediğidir" ifadesi kullanıldı.
 
"Partisi için aday olmayabilir"
 
"Başbakan Erdoğan'ın Anayasa'nın laiklik dahil temel ilkelerini çiğnemek gibi bir niyeti bulunmadığını vurguladığına" da işaret edilen makalede, "Erdoğan'ın genel seçimde partisinin şansını artırmak için aday olmayabileceği" de hatırlatıldı.
 
"Bunun cumhurbaşkanlığını tercih etmemek için iyi bir sebep olacağını" yazan Economist, "Ancak ordunun ve laik elitin katı karşıtlığı, adaylıktan vazgeçmek için kötü bir gerekçe olacaktır. Güçlü ve kendisine güvenen bir Türkiye kesinlikle eşi başörtülü olan bir cumhurbaşkanını taşıyabilecektir" ifadesini kullandı.
 
"Türkiye'nin kördüğümü"
 
Economist dergisinde yer alan konuyla ilgili "Türkiye'nin Kördüğümü" başlıklı bir başka makalede ise "cumhurbaşkanlığı tartışmalarının giderek çirkin bir hal almaya başladığı" öne sürüldü.
 
Makalede, "Malatya'da İncil basan Zirve yayınevinde üç kişinin öldürülmesine" dikkat çekilerek, "bunun Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını önlemeye yönelik derin devletin bir provokasyonu mu, yoksa aşırı İslamcıların işi mi olduğu" sorusuna yer verildi.
 
Makalede, "Türkiye'de Hıristiyan azınlığın artık kendini güvende hissetmediği" görüşü de dile getirildi.

CNNTurk



Bu haber 268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,433 µs