En Sıcak Konular

Turuncu devrim kıvamında iktidar değişikliği

0 0 0000 00:00 tsi
Turuncu devrim kıvamında iktidar değişikliği ‘Sandığa gitmeyen çoğunluk oy kullansın, kadınlar ve gençler siyasete katılsın, muhalefet birleşsin…’ Bu çağrılar ABD’deki önemli STK'lardan yardım alan bir gençlik örgütüne ait. iyibilgi yorum

Hürriyet Gazetesi yazarı Cüneyt Ülsever, bugün köşesinde ilginç bir çağrıya yer verdi. Yazısının bir kısmını Arı Hareketi’nin çağrısına ayıran Ülsever, bu çağrının ‘Herkesin kendine ders payı çıkararak okuması gereken bir çağrı’ olduğunu belirtiyor.

Peki, ismi toplumda pek duyulmamış olan Arı Hareketi kim ve çağrısı ne? Ülsever, neden köşesini ‘herhangi’ bir sivil toplum örgütünü çağrısına ayırıyor? Türkiye’de on binlerce örgüt her gün çağrılar yayınlarken, Ülsever’in neden Arı hareketinin çağrısını köşesine taşıdığı anlamlı bir soru.

Ülsever’in köşesine taşıdığı çağrı şu şekilde:

‘Arı Hareketi; başta sivil toplum, medya, iş dünyası, sendikalar olmak üzere toplumun tüm kesimlerini ülkenin geleceğine sahip çıkmaya, ilk kez oy kullanacak 4 milyon genç seçmen ile birlikte tüm seçmenleri yapılacak ilk genel seçimde sandığa gitmeye, böylece son seçimde % 79 olan katılım oranını, % 90’ın üzerine çıkarmaya, geçmişteki performansları nedeniyle gelinen noktada sorumlukları bulunan muhalefet partilerini vizyon ve söylemlerini geliştirmeye, kadrolarını kadınlar ve gençler başta olmak üzere yeni isimlerle takviye etmeye ve seçimlerde görüşleri kendilerine yakın partilerle işbirliği yapmaya, eski siyasetçileri ise artık eski kurallarla siyaset yapmalarının mümkün olmadığını göz önünde bulundurarak ve kişisel beklentilerini bir kenara bırakarak bu sürece destek vermeye çağırıyor.’

Bu çağrının satır araları çok önemli. Zira başta genç kitleler olmak üzere daha önce sandığa gitmeyenleri oy vermeye çağırmak, kadınlar ve gençleri siyasete davet etmek, muhalefet partilerini birleşmeye çağırmak… Bu çağrılar, Sırbistan, Gürcistan ve Ukrayna’da yaşanan ‘devrim’lerde Sivil Toplum Örgütlerinin duyuruları ile aynı.

Arı Hareketi’nin komşularımızda gerçekleşen ‘devrim’lerden yöntem bakımından çok etkilendiği açık. Zira ‘devrim’lerde önce sandığa gitmeyenler sandık başına çağrılır, muhalefet iktidara karşı birleşir ve ardından seçimler ile birlikte ‘devrim’ler gerçekleşirdi.

Arı Hareketi’nin iktidar değişiminde ciddi bir seçim stratejisi sunması önemli. Peki kim bu Arı hareketi?

Arı Hareketi, gençlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir sivil inisiyatif. Aktivitelerinde ABD’de bulunan önemli sivil toplum örgütlerinden yardım alan kuruluş, genlere yönelik programları ile tanınıyor. ABD’de önde gelen NDI, IRI ve NED gibi Sivil Toplum örgütlerinden yardım alan gençlik örgütü, kimilerine göre Sırbistan, Ukrayna ve Gürcistan’da kurulmuş ve ‘devrim’lerde etkin rol oynamış Pora, Kmara ve Otpor gibi örgütlerin muadili niteliğinde.

ABD’deki STK’lar ile ‘içli dışlı’ olan Arı Hareketi’nin bu çağrısı, AKP hükümetinin geleceği açısından da bazı sorulara yol açmadı değil. Wolfowitz’in geçtiğimiz hafta İstanbul’da gizlice gerçekleştirdiği görüşmeler de hesaba katıldığında, AKP karşıtı ABD lobisinin harekete geçtiği iddiaları akılları karıştırmaya yetiyor.

Mahir Kaynak, AKP hükümetinin ABD’nin küresel sermaye kesimi ile ilişkilerinin iyi olduğunu belirtiyordu. Bu tür Sivil Toplum Örgütlerinin ise ‘küresel sermaye kesimi’nin bir parçası olduğu biliniyor. Zira Kaynak da bu ‘devrim’lerin ‘küresel sermaye kesimi’nin işi olduğunu belirtmişti. Tüm bunlar doğruysa, AKP hükümeti, ABD’nin ‘küresel sermaye kesimi’ ile yakın ilişkisini kaybediyor demektir.

iyibilgi haber merkezi

Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,319 µs