En Sıcak Konular

Erdoğan, İzmit Körfez Geçişi'ne el attı

17 Aralık 2010 17:48 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmit Körfez Geçişi'nin hızlandırılması için genelge yayınladı.

Resmi gazetede yayımlanan Başbakanlık genelgesi ile Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi) zamanında tamamlanması için tüm kamu kurum ve kuruluşları uyarıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan genelgede, Karayolları Genel Müdürlüğü'nce (KGM) ihalesi gerçekleştirilen Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil) otoyolu projesinin belirlenen süre içinde tamamlanabilmesi için bazı tedbirlerin alındığı belirtildi. Buna göre alınan tedbirler şöyle sıralandı:

- Proje kapsamında yapılacak kamulaştırmalar için gerekli ödemeler işlerin gecikmesine meydan vermeyecek şekilde hızlandırılacak.

- Proje güzergahında yapılması gereken imar planı ve değişikliklerin, ilgili idarelerce 6001 sayılı Karayolları Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 19. maddesine göre belirtilen azami süre beklenmeden neticelendirilecek.

- Proje güzergahında bulunan su, kanalizasyon, doğalgaz ve petrol boru hatları ile elektrik haberleşme hatları ve tesislerinin güzergah dışına taşınması sırasında, KGM'nin ilgili birimlerince talep edilecek izinlerin ilgili kurumlar tarafından ivedilikle yapılması.

- Projenin yapımı için gerekli olan taş ocakları, kum ocakları ve ariyet ocaklarının kamulaştırma izinleri ile ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından acele gerçekleştirilecek.

- Projenin gerçekleşmesi için gerekli olan hazinenin özel mülkiyet veya devletin tasarrufu altındaki taşınmazlar ve ormanlık alanlar ve taşınmazlar, KGM'nin talebi doğrultusunda tahsis izin, irtifak ve yola tekin hızla gerçekleşmesi için gerekli önlemler idarelerce alınacak.

- Proje güzergahında 3083 sayılı sulama alanlarında arazi düzenlemesine dair Tarım Reformu Kanunu ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereğince Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü veya il özel idarelerince yapılacak toplulaştırma çalışmalarına öncelik verilecek.

- Proje güzergahında gerçekleştirilecek olan kamulaştırılmalar için 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 10. maddesi uyarınca açılan bedel tespit ve tescil davalarının kısa sürede etkilenmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarca gerekli tedbir alınacak.

- Kamulaştırma çalışmalarının sağlıklı ve acele olarak neticelenmesi için proje bünyesinde yapılacak çalışmalar sırasında talep edilmesi halinde kamulaştırma planlarının hazırlanmasına ilişkin bilgi ve belgelerin gönderilmesine, planların arazi ve büro kontrollerinin yapılmasına ve 2942 sayılı kanun uyarınca kamulaştırma işlemleri tamamlanan taşınmazların tapuda tescil - terkin edilmesine dair işlemler tapu ve kadastro genel müdürlüğü ilgili birimlerince acele olarak gerçekleştirilecek.

- Projenin gerçekleşmesi için gerekli olan malzeme ocakları, bağlantı yolları, enerji nakil hatları, depo alanları ve hazır beton tesisleri gibi gereken üretim tesislerinin çevresel etki değerlendirmeleri yapılırken, 7 şubat 1993 tarihinden önce yatırım programına alınmış olması dikkate alınacak.

- Proje için çevre mevzuatı gereğince alınması gereken izinlere ilişkin talepler ile bu taleplere ilişkin verilecek görüşler, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca acele sonuçlandırılacak.

- Proje güzergahında bulunan veya yol yapımı çalışmaları sırasında ortaya çıkan taşınır veya taşınmak tabiat ve kültür varlıklarına rastlanması halinde, durum ilgili kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge kurulu müdürlüğüne bildirilecek ve gündeme ivedilikle alınacak.

- Proje kapsamında yer alan ve kule yüksekliği deniz seviyesinden 300 metre yükseklikte yapılması düşünülen İzmit Körfez Geçişi köprüsünün yapımı esnasında KGM tarafından talep edilen zamanlarda bölgedeki deniz ve hava trafiği ile uçuş emniyeti ile ilgili ve yetkili idarelerce zaman geciktirmeden yerine getirilecek. - Bunların yanında proje ile ilgili her türlü plan, proje, yapım ve detay çalışmaları sırasında işlerin hızlı ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi için KGM merkez birimleri, Karayolları 2. (İzmir), 14. (Bursa) ve 17. (İstanbul) bölge müdürlükleri ile ilgili KGM'nin görev ve yetki vereceği diğer taşra birimleri, idare adına iş yapan yüklenici alt yüklenici tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerekli yardım ve destek sağlanacak.

(CİHAN)



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,063 µs