En Sıcak Konular

Ağar, Çölaşan'a ne söyledi?

0 0 0000 00:00 tsi
Ağar, Çölaşan'a ne söyledi? DYP lideri Mehmet Ağar'a, Hürriyet yazarları ile yaptığı toplantıda gazeteci Emin Çölaşan'dan Tandoğan mitingi ile ilgili bir soru geldi. Soru neydi, Ağar ne yanıt verdi? İşte o diyalog...

DYP lideri Mehmet Ağar, merkez sağda birlik çalışmalarının adresini ilk  açıkladı, "Görüldüğü kadarıyla iki konuda ayrı düşünmüyoruz. Genel Başkanlık konusu bir çekişme meselesi değildir. Ana çatının neresi olacağı konusunda çelişki yoktur" dedi.

Ağar, "Çatı DYP, Genel Başkan Ağar mı" sorusunu, "Ben başbakanlığı bir dönem için istiyorum. 1980’den sonraki dağınıklığın giderilmesi sürecinde görev bana düştü. Ama arkadan gelenlerin önünü açmak da görevimdir" diye yanıtladı. Ağar’a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

MERKEZ SAĞ İKTİDAR İHTİYACI GÖRÜLDÜ

Özkök: Anavatan’la görüşmeler nasıl?

Mesele 1980 sonrası ortaya çıkan tablonun tabii seyir içinde normale dönmesini sağlayabilmeyi başarmaktır. Merkez sağın birleşmeden öte Türkiye’de iktidar için bir ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Türkiye’yi şimdi ben iki noktada görüyorum bunlardan birisi cumhuriyetle birlikte modern hayat tarzını benimsemiş kesimlerde geleceğe yönelik endişe var. İkincisi muhafazakar, daha geleneksel hayat tarzına sahip olanlar da yönetenlence örselendiklerini düşünüyorlar. Yöneten bir hükümetin temel meselesi bu iki endişeyi ortadar kaldırıp birlikteliği var etmektir.

ERDOĞAN’IN MİTİNGLE İLGİLİ İLK DEMECİ İYİYDİ

Berberoğlu: Hükümet yapamıyor mu?

Son mitingde ikinci endişeyi taşıyanların meselelerini giderememenin mahcubiyeti içinde birinci endişeyi ortaya koyanlara hınç ilan ediyor. Mitingi küçük görmenin, bindirilmiş kıtalar demenin doğru bir tarafı yoktur.

Özkök: Siz bu mitingle ilgili bir değerlendirme yaptınız mı?

Evet. Büyük bir hükümet karşıtlığı var bana göre. Bu şundan kaynaklanıyor; Hükümetin özellikle dış politika olmak üzere belli konulardaki tavırlarında ülkenin çıkarlarını korumakta büyük bir zaafiyeti var gibi büyük bir algılama var. Dibinde ciddi bir ekonomik sıkıntı var. Hükümetin doğrudan rejime karşı rahatsızlık verdiği yönünde de bir algılama var.

Berberoğlu: Başbakan’ın ilk günkü miting yorumu sonradan değişti.

İlk demeci bence iyi bir demeçti. Doğru olanda oydu. Ondan sonra grupta kalkıp bu şekilde yorumlamasına gerek yoktu. Herkes demokrasi içinde fikrini özgürce dile getirsin ama bunu sen bu kadar kalabalık topladım ben bu kadar topladım aşamasına getirmek son derece yanlıştır.

AKP GENEL BAŞKANI’NI İBRA MESELESİNE DÖNDÜ

Coşkun: Mitinge katılan DYP’li var mıydı?

Olabilir biz bunu bilemeyiz. Ama burada kendiliğinden bir miting olarak görmek lazım. Kimsenin bu kalabalıkları toplayacak kadar gücü olmadığını görmesi lazım. Yılbaşından bu yana mesele sadece cumhurbaşkanlığına kilitlenmiş durumda. Şimdi olay geldi sıkıştı, AKP Genel Başkanlığı’nın ibrasına dayandı. Hükümet kendi kendini bir dar alana sıkıştırdı.

Berberoğlu: Niye ibra kelimesini kullandınız?

Mevcut genel başkan cumhurbaşkanı olsun mu olmasın mı ya döndü. Ben kendilerine burada da açıkça söyledim. 4.5 yıllık iktidarınızın sorumlusu sizsiniz. ’Sizinle seçimde karşı karşıya gelmekten mutlu oluruz’ dedim. Bizim düşüncemiz bu. Ancak cumhurbaşkanı olma arzusuna ’Hayır olamazsınız’ demek de dayatmacı bir tavırdır o da bizim tavrımız değildir.

OLMASIN DİYE DAYATMA YOK SANDIKTA YARIŞALIM

Çölaşan: Peki Başbakan Köşk’e çıkarsa bir tehlike oluşturacak mıdır?

Büyük bir karşıtlık olduğu görülüyor. Kendisine ’Sağlıklı ve vicdani değerlendirmeyi sizin yapmanız lazım. Bu karar vicdanınıza dayanarak vereceğiniz bir karar olacaktır’ dedim. Türkiye’nin önünde önemli, bazı zor meseleler var. Türkiye istikrarı yakalamak zorunda.

Özkök: Samimi olarak soruyorum Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması sizin lehinize mi olur, aleyhinize mi?

Samimi olarak söylüyorum biz meselenin bu tarafında hiç olmadık.

Özkök: Görüşmenizde Cumhurbaşkanlığı olayını Tayyip Bey mi, siz mi açtınız?

’Süreci izah edeyim’ diyerek başladı konuşmaya. ’Sizin düşünceniz ne?’ diye sordu. 184’ü yeterli gördüğümüzü 367 ile ilgili yorumlara katılmadığımızı, CHP ile görüşmesinin yararlı olacağını söyledik.

Coşkun: Adaylığıyla ilgili izleniminiz ne?

Ben kendisiyle ilgili bir ihtimalin ağırlıklı olduğunu fakat olmama ihtimalinin var olduğunu da düşünüyorum. Eskiden hiç düşünmüyordum. Şimdi düşünüyorum. Süreç uzadı kesin bir kararlılık olsaydı bir açıklama yapılabilirdi.

Özkök: Süreci yanlış mı yönetti diyorsunuz?

Demokrasi stand up değil...

BİRLEŞMEYİ HALK İSTEDİ GÖRÜŞME LİDERLER DÜZEYİNDE

Berberoğlu: Oylamaya katılıp katılmamayı Anavatan’la ne zaman istişare edeceksiniz?

Bir aday belirlendikten sonra yeni bir istişare içinde olacağız.

Özkök: Anavatan-DYP işbirliği nasıl olacak?

İki konuda ayrı düşünme yok. Genel Başkanlık konusu bir çekişme değildir. Ana çatının neresi olacağı konusunda bir çelişki yoktur.

Özkök: Genel Başkan Mehmet Ağar olacak, çatı DYP olacak diyebilir miyiz?

Bizimle birlikte olacak insanların gururunu, bizim gururumuz kadar değerli tutuyoruz. Şimdi seçimin ne zaman olacağı belli değildir. Bu kadar dar bir vakit içinde yeni bir markayı yeni bir amblemi milyonlarca insana benimsetme zorluğu vardır. Burada aslolan iyi niyettir. Her iki tarafta da iyi niyet ve irade vardır. Başka dine geçenlerin sayısı komik

Özkök: Malatya’daki olay hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye’de emniyet yok. Türkiye’de siyasette de zafiyet var. Türkiye’de bir kesim, ’din elden gidiyor’, bir kesim ’vatan elden gidiyor’ diyor. Bunlar belli kesimlerde kırıklıklar yaratıyor. Bu hesabı göremeyen devletin yerine, ’biz bu hesabı görmeliyiz’ arzuları depreşiyor. Son yıllarda Müslümanlığı terk edip, başka dinlere geçenlerin sayısı komik derecede.

Berberoğlu: 210 kişi.

Girilmez bölge olmayacak

Özkök: Sokakları 15 günde geri alacağım demiştiniz.

Kesinlikle. Bir kere şehrin her tarafı kontrol edilebilir olacak. Şehrin hiçbir tarafında karanlık girilmez bölge olmayacak.

Özkök: Polisiye olarak ne yapacaksınız?

Suçu olmadan önleyeceğiz. Polis görünür olacak. Her bölge kontrol altında olacak.

Berberoğlu: TCK’yı değiştirecek misiniz?

Bu konuda çalışmalarımız var. Müsamahakar bakış açısı olmayacak. Suçun küçüğü büyüğü olmaz. Küçük suçları görmezden görürseniz onlar büyük suç şebekeleri oluyor.

Kazak ressam zevki

CUMHURBAŞKANLIĞI seçimi öncesi siyasi parti liderleriyle bir araya gelen Hürriyet yazarları dün de DYP Lideri Mehmet Ağar’a konuk oldular. Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Ankara Temsilcisi Enis Berberoğlu yazarlar Emin Çölaşan ile Bekir Coşkun ve DYP muhabiri Ümit Çetin, Ağar ile parti genel merkezindeki makam odasında görüştüler. Ağar, soruları çok beğendiği Kazak ressam Teymur RR’nin imzasını taşıyan yağlıboya tablonun olduğu köşede yanıtladı.
 
Hurriyet



Bu haber 243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,858 µs