En Sıcak Konular

Şok öncesi son Çankaya senaryoları

0 0 0000 00:00 tsi
Şok öncesi son Çankaya senaryoları AKP’nin karar organı kararını “Başbakan kal” diyerek iletti. Sadece 7 kişinin görüşü ‘Köşk’e çık’ oldu... Erdoğan, “Şok karar alacağız, herkes şaşıracak” dedi. MKYK üyeleri bunu “aday olmayacak”

Kararımı MKYK’dan sonra netleştireceğim” diyerek partisinin en üst karar organından çıkan görüşe göre hareket edeceğini açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “Başbakan kal” mesajı verildi. Ancak toplantıya Erdoğan’ın sözleri damga vurdu. Başbakan Erdoğan, önceki gün, MKYK üyelerine tek tek söz verdikten sonra MKYK üyelerini şok eden ilginç bir konuşma yaptı. Başbakan Erdoğan şunları söyledi: “Makamlar gelip geçicidir. Biz, bu ülkeye hizmet için varız. Millete hizmet için var olduğumuzu göstermemiz lazım. Biz diğer siyasi partiler gibi hareket edemeyiz. Öyle bir tavır almalıyız ki millet; ’bunlar hizmet için varmış’demeli. Alışılagelmişin dışında şok bir karar alacağız, herkes şaşıracak.”

SEÇİME GÜÇLÜ GİRELİM

MKYK üyeleri, Cumhurbaşkanı olmasına kesin gözüyle bakılan Erdoğan’ın bu sürpriz sözlerini “Kendisi aday olmayacak” diye değerlendirdi.

Erdoğan ve MKYK üyelerinin, Cumhurbaşkanlığı sürecini değerlendirirken seçimlere “güçlü Cumhurbaşkanı, güçlü Başbakan” formülü ile gidilmesine vurgu yapmaları Köşk’e çıkması muhtemel en güçlü isim olarak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ismini gündeme getirdi. Milletvekilleriyle yapılan istişare toplantılarında dile getirilen Gül için, milletvekillerinin büyük bölümü “Siz olmayacaksanız, Gül aday olsun” demişti. Ancak MKYK toplantısında hiçbir ismin telaffuz edilmediği, ancak MKYK toplantısı öncesinde Başbakan’a bu yönde görüşler iletildiği belirtiliyor.

ORTAYA ÇIKAN SENARYOLAR

Başbakan Erdoğan’ın “şok karar” açıklaması hem MKYK üyeleri arasında hem de parti kulislerinde Erdoğan’ın Köşk’e çıkmaması ihtimaline karşı spekülasyon niteliğinde senaryolar konuşulmaya başlanmasına yol açtı. Senaryolar şöyle:

1 YILLIĞINA CUMHURBAŞKANI: Erdoğan dışında bir başka isim cumhurbaşkanı olması sağlanacak. Ancak bu cumhurbaşkanı 7 yıl değil daha kısa süre görev yapacak. Bu senaryo, AKP’nin Başbakan Erdoğan dışında bir genel başkanla genel seçimde gücünü kaybedebileceği kaygısına dayanıyor. Buna göre AKP seçimden yine güçlü bir iktidar olarak çıkacak. Seçimden en fazla 1- 1.5 yıl sonra da cumhurbaşkanı istifa edecek ve yerine Erdoğan Köşk’e çıkacak.

5+5 ve BAŞKANLIK SİSTEMİ: Erdoğan’ın bu aşamada Köşk’e çıkmayacak. Seçime Başbakan olarak girecek. Meclis’e iktidar olarak daha güçlü gelecek. Ve Başkanlık sistemi hayata geçirilecek. Başkanlık sistemine geçilince, 5+5 formülü uygulanacak. Başkan’ın görev süresi 5+5 olacak. Erdoğan’ın Köşk’te uzun süre görev yapmasının sağlanacağı da ileri sürülüyor.

KÖŞK’E EN YAKIN İSİM GÜL
GÜL FORMÜLÜ:
AKP’nin karar organı MKYK’nın seçimlere “güçlü Cumhurbaşkanı, güçlü Başbakan” formülü ile gidilmesine vurgu yapmaları gözleri Abdullah Gül’e çevirdi. 3 Kasım’da milletvekili olamayan Erdoğan’ın yerine başbakan olması ve sorunsuz şekilde hükümeti devretmesi ve özellikle son dönemde Erdoğan’ın “Kardeşliğimiz bozulmaz” dediği Gül, Köşk için en güçlü ve en yakın isim görünüyor.

ARINÇ FORMÜLÜ: TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın 2 yıllığına da olsa Köşk’e çıkmayı kabul edebileceği, ancak gerilimi tırmandırmamak için Gül ve Arınç dışında türban sorunu bulunmayan bir ismin cumhurbaşkanı adayı gösterileceği iddia ediliyor. Ancak düşük profilli bir aday gösterilmesine karşı çıkarak Köşk’e kendisinin çıkmak istediği bilinen Arınç’ın Erdoğan’ın formülünü tıkayabileceğinden de endişe ediliyor. Arınç’ın böyle bir çıkış yapmasını engellemek için de bir başka formül üzerinde duruluyor. Buna göre Erdoğan adaylığını koyacak, Köşk’e çıkmasını istediği diğer isim de aday olacak, böylece 25 Nisan geceyarısına kadar Arınç’ın adaylığını koymaktan vazgeçmesi sağlanacak, ancak Erdoğan ertesi gün adaylıktan çekildiğini açıklayacak ve diğer ismin seçilmesi mümkün olacak.

NİMET HANIM ÇIKABİLİR Mİ?
DÜŞÜK PROFİLLİ ADAY:
Erdoğan, Gül ve Arınç dışında düşük profilli adayın kim olabileceği de AKP kulislerinin ana konularından biri. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile birlikte Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, en çok konuşulan isimlerin başında geliyor. Ayrıca Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve eski DYP’li bakanlardan Adalet komisyonu Başkanı Köksal Toptan’ın da adı geçiyor. Gönül, Aydın ve Toptan, AKP’nin yaptığı anketlerde “Erdoğan, Gül ve Arınç dışında kimi görmek istersiniz?” sorularında alternatif isimler olarak yer almıştı.

SÜRPRİZ İSİM: AKBULUT’UN EŞİ
MECLİS DIŞINDAN SÜRPRİZ:
Erdoğan’ın aylardan beri AKP grubundan bir ismin cumhurbaşkanı olacağını ısrarla tekrarlaması nedeniyle adayın Meclis içinden olacağı tahmin ediliyor. Ancak Erdoğan’ın, MKYK’daki “şok” ifadesiyle sadece kendi dışında birinin Köşk’e çıkacağını işaret etmekle kalmadığı, AKP grubu dışından bir isme kayılabileceği sinyalini verdiği yorumları da güç kazandı. Bu yorumlar Meclis dışından isim ihtimalini de gündeme getirdi. Meclis dışından İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün yanısıra eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut’un geçmişte Anayasa Mahkemesi üyesi olan eşi Samia Akbulut’un ismi de sürpriz adaylar arasında yer alıyor.

KRİTİK DÖNEMDE BULUŞTULAR

Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının yaşandığı bir dönemde Köşkü’nde açılan Atatürk Müze Köşkü devletin zirvesini bir araya getirdi. Atatürk’ün en uzun süre ikametgâh ettiği yer olan ve 5 yıldır restorasyon çalışmaları sürdürülen Atatürk Müze Köşkü Cumhurbaşkanı Sezer tarafından açıldı. Törene Başbakan Erdoğan’ın yanısıra TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu da katıldı. Törene ayrıca CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç katıldı.

Vatan



Bu haber 210 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs