En Sıcak Konular

'Davutoğlu, lütfen hata yapma'

15 Aralık 2010 09:32 tsi
'Davutoğlu, lütfen hata yapma' Katar'da yayınlanan Şark gazetesi yazarı Muhammed Nureddin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu uyardı: "Bütün komşular endişeli..."

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun tarih meraklısı olduğunu iyi bilirim. Davutoğlu’nun özelliği, siyasete akademisyenlikten geçmiş olmasıdır. Siyasete giren aydınlar nadiren saflıklarını veya eski tutumlarını koruyarak başarılı olur. Sözgelimi Lübnan siyaseti, birçok aydının taze kan getirmek yerine belirli siyasi güçlerin sözcüsüne dönüşmesine tanık olmuştur. Benzer örneklere başka ülkelerde de rastlanır.

Davutoğlu bu alanda bir istisna. WikiLeaks belgelerinde ‘çok tehlikeli bir adam’ diye nitelenen Davutoğlu, siyasete girmeden önceki görüşleriyle çelişmemesi gerektiğini savunanları yanıltmadı; AKP’yi kendi teorisine ve Türkiye’nin konumuna dair bakış açısına ikna etti.
Siyasetçi Davutoğlu, hesaplarının sınırlandırılmasını engellemeyi başardı. Türkiye’yi ‘dünyanın merkezi’ haline getirmeye çalıştı; bu işe de kendi bölgesinden başladı. Bu geniş ufuklu adam, Türkiye’nin komşularıyla sorunlarını sıfıra çekmekte başarılı oldu. Hatta Ermeni sorununda bile görülmemiş bir mesafe kat etti, Azerbaycan’ın baskılarına boyun eğmek yerine sonuna kadar gitti. Sorunların sıfırlanmasını da Türkiye’yle Suriye, Lübnan, Ürdün, İran ve kısmen de Rusya’yla vizenin kaldırılması izledi.

Kimse Osmanlı’yı özlemiyor
‘Açık sınırlar’ siyaseti, Türkiye’yle Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında gümrük birliğiyle tamamlanma yoluna girdi. Bu birlik Irak, İran ve Körfez ülkelerini kapsayabilecek daha geniş bir birliğin temellerini atacak. Türkiye bu ülkelerle, ‘dört devlet, tek hükümet’ temelinde ‘Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ kurmaya çalışıyor. Türkiye’nin Arap ve İslam ülkeleriyle açılımcı politikalarına, Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Bosna gibi Balkan ülkelerine yönelik açılımlar da eşlik etti.
Davutoğlu’nun bölgeyi yakınlaştırma çabası, Batı ve İsrail’in saldırılarının yarattığı sıkıntıyla mücadele eden bütün bölge halklarınca memnuniyetle karşılanan, soylu bir amaç teşkil ediyor. İstenmeyen ve anlaşılmayan noktaysa, Davutoğlu’nun Balkanlar’dan Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya’ya kadar birçok ülkeyi kapsayan ‘Osmanlı milletler topluluğu’ kurma çağrısı yapması. Davutoğlu bu düşüncesini ifade edene dek, AB tarzı dayanışma ve bloklaşma yaklaşımı sebebiyle herkesin eşit düzeyde yararlanacağı çabalar gösteriyordu. Fakat ‘milletler topluluğu’ düşüncesini, Davutoğlu’nun ‘Türkiye’nin bu topluluğun lideri olmaya çalıştığına’ dair sözleri izledi. Bu durum bizi dehşete düşürüyor.
Zira tarihsel kaygıların farkında olan bu adam şunu iyi biliyor: Osmanlı’nın eski oluşumları arasında yakınlaşma ve hatta bütünleşme sağlanabilmesi, bu ülkelerin eski veya yeni Osmanlı’ya özlem duymasından değil, böyle bir yakınlaşmanın ulusal çıkarlarla uyuşmasından kaynaklanıyor. Dış tehlikeleri bertaraf etmek için herkes istikrar, kalkınma, dolaşım kolaylığı, büyük sorunlarda eşgüdüm ve işbirliği istiyor. Fakat böyle bir bloklaşmanın Türkiye’nin ‘efendi’ veya ‘paşa’ rolü oynamasının aracı veya vesilesi haline gelmesi, kendileri için yeni bir süreç ve ‘teba’ olmayan kimlikler belirleyen ülkelerce kabul edilemez.

Bütün komşular endişeli
‘Yeni Osmanlıcılık’ eğiliminin Türkiye’de eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminden Davutoğlu dönemine dek devam etmesi, ‘imparatorluk eğilimi’nin çoğu Türk siyasetçinin damarlarında aktığına dair izlenimi derinleştiriyor. Bu durum Türkiye’nin bütün komşuları için endişe verici.
Diğer yandan, bu eğilim sözgelimi eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan gibi Osmanlı yönetimine girmemiş büyük ülkeleri kapsayacak bir ‘İslam Birliği’ kurma çağrısından farklı. Bu çağrıda bir lidere yer yoktu, herkesin eşit olması öngörülüyordu. Oysa ‘Osmanlı milletler topluluğu’ çağrısında Türkiye’nin liderliği hazır. Bu ‘çok tehlikeli’ adamın projesindeki en büyük ve tehlikeli gedik burada. Dostum Ahmet Davutoğlu, hata yapma.

Radikal - Katar gazetesi Şark, 12 Aralık 2010



Bu haber 1,393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,988 µs