En Sıcak Konular

Adana'daki orman yangını büyük boyutta

0 0 0000 00:00 tsi
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Adana'nın İmamoğlu ilçesinde çıkan ve yaklaşık 50 hektar orman arazisine zarar veren yangının akşam saatlerinde çıkması nedeniyle havadan müdahale yapılamadığını, bu nedenle zararın büyük boyutlara ulaştığını söyledi.

Bölgede incelemelerde bulunan Kahveci, yaptığı açıklamada, yangının duyulmasının ardından ilçe işletmeler ve Adana bölge müdürlüğüne bağlı ekiplerin müdahale işlemine başladığını, bu süreçte Kayseri'den bölgeye uçak getirildiğini belirtti.

Poyrazın da etkisiyle yangının hızlanarak daha geniş alanı kapsadığını anlatan Kahveci, “En büyük şanssızlığımız yangının akşam çıkması oldu. Havanın kararmasıyla helikopter ve uçağımızı yeterli kullanamadığımız için yangın daha büyük alanlara zarar verdi”dedi. Yangının büyümesiyle Mersin ve Kahramanmaraş orman bölge müdürlüğü ile Hatay'ın Dörtyol ilçesi işletme müdürlüğünden de arazözlerin bölgeye sevk edildiğini belirten Kahveci, söndürme çalışmalarında yaklaşık 50 teknik personel ve 500 işçinin görev aldığını kaydetti. Yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Kahveci, şunları söyledi:

“Yaklaşık 50-60 hektarlık orman alanı zarar gördü. Yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Anız yakılması veya enerji hatlarından çıkan kıvılcım yangına sebep olmuş olabilir. Faili aramaktan çok yangını söndürmekle uğraştık. Jandarma ekipleri bu konuda titizlikle araştırmalarını sürdürüyor. Çıkış nedenini bulduğumuzda gereğini yapacağız. Anız yakılmasına tamamen karşıyız, ancak özellikle yaz aylarında anızın yakılması ormanlarımız için çok ciddi bir tehlike oluşturuyor. Bunu yapanları çok büyük maddi cezanın yanı sıra hapis cezası da bekliyor.”

Kahveci, orman yangınlarının sadece kaybedilen ağaç veya zarar gören alan olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, ülkenin ekosisteminin büyük oranda zarar gördüğünü ve ekonomiyi de etkilediğini vurguladı. Ormanların sadece devlet yetkilileriyle korunamayacağını, halkın da ormanlara sahip çıkması gerektiğini dile getiren Kahveci, şöyle dedi:

“Yangından zarar gören 50 hektarlık orman arazisini yeniden ağaçlandırabiliriz, ancak, böylesi bir ormanı oluşturmak için 100 yıl gerekir. Bu şekildeki zararlar parasal olarak ölçülemez, biz bir tek ağacın yanmasını bile kabul edemeyiz. Tüm masraf ve riskleri göze alarak yangına müdahale ediyoruz. Ekiplerimiz burada görev alırken, maddi bir beklenti içinde bulunmuyorlar.”

Kahveci, bu yıl içinde ülke genelinde 450 orman yangını çıktığını, bu yangınlarda 500 hektar orman arazisinin zarar gördüğünü söyledi.

Bu yıl 17 helikopterin kiralanmasıyla, helikopter filosunu 23 araca çıkarttıklarını, ayrıca 11 uçağın da havadan müdahalede kullanıldığını belirten Kahveci, 750'nin üzerinde arazöz, 150'nin üzerinde iş makinesi, 10 bin işçinin yangınla mücadelede aktif olarak görev aldığını belirtti.

AA

Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,596 µs