En Sıcak Konular

İşte o adaylar!

0 0 0000 00:00 tsi
İşte o adaylar! Erdoğan bu sabah ilginç bir çıkış yaptı: “Öyle bir karar alacağız ki herkes şaşıracak!” Henüz karar çıkmadan şaşırtan bu ifade hangi görüşü destekliyor? iyibilgi’nin uzun bir süredir ileri sürdüğü “aday olmayacak” tezini mi?

iyibilgi’nin uzun bir süredir ileri sürdüğü bir tez var: Erdoğan Köşk’e çıkmayacak… Bu tez elbette “Erdoğan’ın makul olduğu” fikrinden yola çıkılarak oluşturuluyor. Başka bir deyişle Erdoğan Köşk’e çıktığında birçok güçlüğü göğüslemek durumunda kalacak.

Öte yandan Erdoğan uzun bir süredir çıkmayacağına dair işaretler de vermiyor değil. her ne kadar son günlerde yaptığı çelişkili açıklamalarla ser verip sır vermese de basın çoktandır Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkacağından emin. Bu kesin önyargı dünkü MKYK toplantısından sonra bozulmuşa benziyor. Özellikle Erdoğan’a yakın isimlerin dahi “çıkmayın” önerisi getirmesi, Ankara’da “acaba çıkmayacak mı” sorusunun sorulmasına yol açıyor. özellikle Erdoğan’ın söylediği bu sözler bu kanının oluşmasına sebep oldu: “Öyle bir karar alacağız ki herkes şaşıracak!”

Erdoğan Çankaya’ya çıkmayacak mı? Elbette Erdoğan’ın adaylık ihtimalini saklı tutuyoruz. Ancak bu sorunun kesin yanıtını altı gün sonra alacağız. Ancak Erdoğan’ın bu günkü açıklamalarından yola çıkarak, çıkmama ihtimalinin ağır bastığını kabul edelim. Peki, bu önkabul sonrasında Erdoğan çıkmazsa Çankaya’ya kim aday olacak?

İşte o ihtimaller…

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül: Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığında Başbakan olacağı tahmin ediliyordu. Ancak Gül’ün ismi olası Cumhurbaşkanlığı adayları arasında da geçiyordu. Erdoğan Köşk’e çıkmazsa olası aday Gül mü? Belki de… Ancak Gül’ün henüz çokça genç olduğunu, Erdoğan Başbakan olarak kalırsa onunla birlikte aktif çalışmaya devam edeceğini düşünebiliriz. Diğer yandan Erdoğan’ın da Çankaya’da güçlü bir ismi isteyip istemeyeceği soru işareti…

TBMM Başkanı Bülent Arınç: Bülent Arınç uzun bir süredir Cumhurbaşkanlığına sıcak baktığını değişik şekillerde ifade ediyor. Öyle ki herkes Erdoğan adaylığını açıklamazsa Arınç’ın aday olacağına kesin gözüyle bakıyor. Meclis Başkanlığı seçimlerinde de benzer bir şekilde kendisi aday olan ve partinin adayı Vecdi Gönül’ü seçimlerde alt eden Arınç, tekrar şahsi bir çabanın içine girebilir. Eğer Arınç aday olursa ve Erdoğan Arınç’a açıkça karşı çıkmazsa, TBMM Başkanı’nın süreci etkileyeceği kesin. Ancak Arınç’ın adaylığına muhalefetin sert çıkacağı da diğer olasılık. Sebebi, Arınç’ın CHP’nin hoşuna gitmeyen “duygusal” sözleri…

Savunma Bakanı Vecdi Gönül: İsmi olası adaylar içinde geçen diğer siyasi Savunma Bakanı Vecdi Gönül. Gönül dört yıllık Savunma Bakanlığı döneminde sessiz kalmasıyla tanınıyor. Öyle ki sessizliğini geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Sezer’e karşı bozdu. Gönül “Sezer 4,5 yıl bize böyle bir tehditten bahsetmedi” dedi. Yani Cumhurbaşkanı’nı muhatap aldı. Peki, Gönül’ün şansı ne kadar? Erdoğan’ın adaylığı söz konusu olmazsa bir hayli yüksek. Çünkü Gönül’ün asker ile ilişkileri bir hayli sıcak. En azından arada bir güven bağı var. hal böyleyken Gönül ön plana çıkabilir. Ancak Meclis başkanlığı seçimlerindeki gibi bir süreç yaşanır da Gönül’ün karşısına Arınç gibi ciddi bir aday çıkarsa işi zorlaşabilir. Çünkü AKP içinde de Gönül sendromu yaşanmıyor değil. Ya Köşk’e çıkınca beklediğimizin tersi doğrultusunda davranırsa?

Devlet Bakanı Abdüllatif Şener: Şener’in kimi çıkışları uzun bir süre önce Cumhurbaşkanlığına oynuyor yorumlarına neden olmuştu. Bu çıkışlar “eşinin başını örtmesini istemediğini, eşinin buna kendisinin karar verdiğini” söylemesi, şarap ile ilgili sözleri, Nazım’dan şiirler okuması şeklinde sıralanabilir. Bu çıkışlarının bir benzerini Tandoğan’daki miting için de yapan Şener “o insanların sesine kulak vermeli” dedi. Şener CHP’nin de adaylığına sıcak baktığı bir isim. Dolayısıyla Şener’in adaylığına Baykal karşı çıkmayacaktır. Zaten Baykal bunu açıkça söylemişti. Peki, Şener’in yansı var mı? Diğer adaylar ortadayken Şener’in pek şansı olmayabilir. En azından Erdoğan “uzlaşma” için o kadar geri adım atmayacaktır!

Devlet Bakanı Mehmet Aydın: Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın ismi çok fazla vurgulanmıyor, ancak Aydın aydın kimliğiyle Köşk için uygun isimlerden birisi olarak düşünülebilir.

Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök: Erdoğan sık sık Cumhurbaşkanı’nın AKP’nin içinden çıkacağını söylüyor. Bu halde Özkök’ün adaylığı zor görünüyor. Ancak alttan alta Özkök’ün adaylığı da konuşulmuyor değil. Nedenine gelince… Özkök’ün görev sırasında sergilediği demokrat tutum Erdoğan hükümetinin kendisinden kaygı duymayacağı anlamına geliyor. öte yandan Özkök’ün emekli bir asker olması, Çankaya’ya çıkacak adaydan rahatsızlık duyan, en azından “sözde değil özde laik olsun” vurgusu yapan Genelkurmay’ı da rahatlatacaktır. Özkök’ün Cumhurbaşkanı olması düşük bir ihtimal. Ancak bu ihtimal göz ardı edilmemeli.

iyibilgi.com



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,949 µs