En Sıcak Konular

Okul kantinlerinde tane ile meyve satılacak

0 0 0000 00:00 tsi
Milli Eğitim Bakanlığı, okul kantin sözleşmelerine, “süt ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suyu, sebze suyu ve tane ile sebze ve meyve satışı yapılması, gazlı, kolalı, aromalı içecekler ile kızartmalar ve cipslerin satışının caydırılması" şeklinde

      Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik “Kantin, Kafeterya, Büfe, Çay Ocağı, vb. Yerlerin Taşıması Gereken Gıda Güvenliği ve Hijyen Şartları" ile ilgili bir genelge yayınladı.
      Bakanlığa bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğrenim gören yaklaşık 18 bin öğrenci ve kursiyerin büyük bir kısmının, beslenme ile ilgili bazı ihtiyaçlarını, bu okul ve kurumların bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe ve çay ocağı gibi yerlerden karşıladığına dikkat çeken Çelik, bazı bulaşıcı hastalıklar ile gıda zehirlenmelerinin kaynağının büyük ölçüde gıda güvenliği kurallarına uyulmadan üretilen, satışa veya tüketime sunulan gıda maddelerinin teşkil ettiğini kaydetti. Çelik, söz konusu yerlerden bilinçsizce alınan ürünlerin yetersiz ve dengesiz beslenme ile şişmanlığa (obezite) neden olduğunun bilindiğini dile getirdi.
      Çelik, öğrencilerin sağlıklı beslenme bilinci kazanmalarına katkı sağlamak amacıyla, gıda güvenliği konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğine işaret ederek, bakanlığa bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya büfe ve çay ocağı gibi yerlerin denetimlerinin sağlanması gerektiğine değindi.
     
     KANTİNLERE SIVI SABUN VE KAĞIT HAVLU ŞARTI
      Kantinlerde, üzeri mermer, paslanmaz çelik veya benzeri malzeme ile kaplı tezgah olması gerektiğini belirten Çelik, bulaşık yıkama lavabosu dışında ayrı bir el yıkama lavabosu bulunmasının zorunlu olduğunu bildirdi. Çelik, kantinlere sıvı sabun ve kağıt havlu bulundurma şartı getirdi.
      Genelgede şunlar belirtildi:
      “-Tuvaletler kantinlerdeki gıda üretim, satış ve tüketim yapılan yerlerden uygun uzaklıklarda bulunmalı, tuvaletler doğrudan satış ve ya tüketim yerlerine açılmamalıdır, -Sağlık Bakanlığı’nın ilgili mevzuatına göre haşere ve kemirgenlere karşı gerekli önlemler alınmalıdır, -Temizlikte mümkünse tek kullanımlık temizlik bezleri kullanılmalı, mümkün değilse bezler temiz tutulmalı, -Gıdalar ambalajsız ve açıkta satışı yapılmamalı, -Kantinlerde çiğ et ve ürünleri hiçbir şekilde bulundurulmamalı ve bütün ürünler kantinlerde pişirilerek satışa sunulmalıdır. Isıtılarak servise sunulacak bu ürünlerin servisi sırasında mümkünse garnitür olarak salata verilmelidir.
      -Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın konu ile ilgili bilim adamları, akademisyen ve uzmanlardan oluşan komisyonun 22.3.2007 tarihli önerileri gereği, dengesiz beslenmeye ve şişmanlığa(obezite) sebep olabileceği için enerjisi yüksek ancak besin değeri düşük olan enerji içecekleri, gazlı, kolalı, aromalı içecekler ile kızartmalar(patates kızartması gibi) ile cipslerin satışının caydırılması ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretilen ve ithalat izni bulunan süt, ayran, yoğurt, meyve ve sebze suyu, taze sıkılmış meyve suyu, tane ile meyve ve sebze satışının özendirilmesi ile ilgili olarak okul kantin sözleşmelerine birer madde eklenecektir.
     
     ALKOL VE TÜTÜN ÜRÜNLERİN SATIŞINA SIKI ÖNLEM
      -Yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilecek gıda maddelerinin tüketimini özendirici her türlü reklam, promosyon ve tanıtım amaçlı afiş, poster, broşür vb. kullanılmamalıdır.
      -Kantinlerde asla yağda kızartma yapılmamalıdır.
      -Çocuklar ve gençler için satışı yasak olan (alkol, tütün ve tütün mamulleri) ürünlerin doğrudan veya dolaylı bir şekilde satılmasının önlenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.
     
     ÇALIŞANLAR TIRNAK TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDECEK
      -Çalışanların tırnakları kısa kesilmiş ve temiz olmalı, ellerinde açık yara ve kesik bulunmamalı. Var ise eldiven kullanılmalı.ö Çelik, öte yandan, okul kantinlerinin “Kantin Denetim Formuöna uygun olarak denetlenmesini isterken, denetim formunda fiziki koşulların uygunluğu, gıda hijyeni, personel hijyeni, iş güvenliği gibi unsurların sorgulandığını da kaydetti.(ANKA)
     

milliyet



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs