En Sıcak Konular

Çiftçilere uyarı: 'Barajlarda su yok, ikinci ürün ekmeyin'

0 0 0000 00:00 tsi
Küresel ısınmanın etkisi ile birlikte Türkiye'nin birçok ilinde kuraklık alarmı verildi. DSİ yetkilileri 'Barajlarda su yok. İkinci ürün ekmeyin' uyarısı yapıyor. Mısır, buğday ve hububat başta olmak üzere birçok üründe verim düşeceği için enflasyon ba

     Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma Türk tarım sektörünü alarma geçirdi. Devlet Su İşleri (DSİ) müdürlükleri üreticilere "İkinci ürün ekmeyin. Barajlarda su yok" uyarısı yapmaya başladı. Bu durum birçok üründe ithalatı ve enflasyonu körükleme riskini de doğurdu.
      İlk uyarı Denizli'den geldi. Denizli'nin yanı sıra Adana, Malatya, Konya, Aydın ve Muğla'da alarma geçmiş durumda.
      DSİ yetkilileri barajlardaki doluluk oranının bazı bölgelerde yüzde 25'lere kadar düştüğünü açıkladı. "Kırmızı alarma geçtik" diyen DSİ yetkilileri risk bölgeleri konusunda Tarım Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde açıklama yapmaya hazırlandığını belirtiyor.
      "Bu yıl ekilmesin" denilen ikinci ürün kapsamında mısır ve hububat ağırlıkta. Kuraklığın sadece ikinci ürünleri değil şu anda tarlalarda buğday başta olmak üzere tüm ürünler için de risk unsuru olduğu belirtiliyor. Yağışın az olması nedeniyle buğday üretiminde de yaklaşık yüzde 10'luk bir düşüş bekleniyor. Buğday deposu olarak bilinen Konya'da ise bu oranın yüzde 25'e kadar çıkacağı endişesi hâkim.
     
     Enflasyon üzerinde baskı yaratacak

      Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, kendilerinin uzun bir süredir Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl hububat ve tarım ürünleri üretiminde sıkıntı olacağı uyarısında bulunduklarını belirterek, "Bakanlık bunu reddediyordu, ancak o noktaya doğru gidiyoruz. Bunun sonu ithalattır" dedi. Özellikle mısır üretiminde ikinci ürün üretiminin hayati olduğuna dikkat çeken Günaydın, "Şu anda ikinci ürün üretimi hakkında net veri yok, ancak kesin olan şey Türkiye'nin bu yıl zor bir dönem geçireceğidir" diyor.
      Mısır üretimin bu yıl en az yüzde 10 gerileyeceğini belirten Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin'e göre ocak ayı enflasyon rakamlarını 1,26 düzeyine taşıyan tarım ürünlerinin enflasyon üzerindeki baskısı yaz aylarında artacak.
      Su sıkıntısının yaşandığı bölgelerden biri olan Adana'da ikinci ürün olarak daha çok mısır ekiminin yapıldığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, "Adana bölgesinde toplam 315 bin ton civarında ikinci ürün mısır ekiliyor. Kuraklık nedeniyle bu ürün ekilmediği takdirde mısır fiyatlarında artış ve ithalat gündeme gelebilir" dedi.
     
     Hayvancılık da darbe yiyecek

      Küresel ısınmanın etkisiyle tarımsal üretimdeki gerileme Türkiye'nin kıyı bölgeleriyle iç kısımlarında etkisini artırıyor. Özellikle mısır, buğday arpa, pamuk üretiminin yoğun olduğu Denizli, Aydın, Muğla, Adana, Malatya ve Konya su krizinde alarm veriyor. Ege'deki baraj ve sulama göletlerinde su seviyesinin yarı yarıya düştüğünü açıklayan DSİ Denizli Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, yetersiz rezerv nedeniyle bölgedeki çiftçilere ikinci ürün ekmemeleri uyarısı yaptıklarını söyledi.
      Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ise DSİ'nin ikinci ürün ekimi için sulama garantisi veremediğini belirterek "Bölgede ikinci ürün olarak sılajlık mısır ekimi ağırlıklı. Su sıkıntısı nedeniyle mısır üretiminde düşüş bekliyoruz. Bu hayvancılığa da darbe vuracak. Ancak sorun sadece ikinci ürünlerle sınırlı değil. Kuraklığın devam etmesi tüm üretimin gerilemesi riskini yaratıyor. Şu anda tarlalarımızdaki buğdaya bile su yetiştiremiyoruz" dedi. Gemici, Denizli civarında normal koşullarda üretim sezonunda 70 milyon metreküp su kullandıklarını ancak kuraklık nedeniyle DSİ'den 7 milyon metreküp su alabildiklerini belirtiyor. Bu durumun Denizli'de sokaklarda eylem yapılmasına bile neden olduğunu kaydeden Gemici, şöyle devam ediyor: "Ama 7 milyon metreküp için bile endişeliyiz. DSİ bu suyu birkaç gün içinde vermezse, ürünün tümü tarlada kalacak."
     
     Buğday ambarı Konya'da su bekliyor

      Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk ise, bu yıl üçte iki oranında yağışların azaldığını ve üreticinin zor durumda olduğunu söylüyor. Motuk, "Eğer böyle giderse üretici zor durumda kalır. Buğdayın yüzde 40'ını üreten Konya'da yüzde 25 azalma bekliyoruz. Diğer ürünler için zaten su yok. Tarım Bakanlığı kuraklık yok diyor ama bu gerçekçi değil. Üretici ne yapacağını şaşırdı" diyor.
      Malatya'da da bekleyişe geçti. Malatya Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal birçok ilde olduğu gibi Malatya'da da DSİ'nin benzer bir uyarı yapmasını beklediklerini dile getiriyor. Kuraklığın temmuz ayında ciddi boyuta ulaşacağını ifade eden Güldal, "Eğer salma sulamaya devam edilir ve damlama sulama sistemine geçiş tamamlanamazsa tüm Türkiye kısa sürede 'kırmızı alarm' kapsamına girer" açıklamasını yapıyor.
     

Referans Gazetesi



Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,475 µs