En Sıcak Konular

Altına olan talep artacak

9 Aralık 2010 11:26 tsi
Dünya Altın Konseyi Türkiye Başkanı Cihan Göksel, altına olan talebin devam edeceğini düşündüklerini söyledi.

Altında son dönemde yaşanan hareketliliği hurriyet.com.tr'ye değerlendiren Göksel, ciddi bir talep artışı yaşandığına dikkat çekti. İkinci ve üçüncü çeyrekteki altın talebinin geçen senenin aynı dönemlerine göre sırasıyla yüzde 36 ve yüzde 12 arttığını anlatan Göksel, şunları söyledi:

"İnsanlar gerçekten altına sadece takı olarak bakmıyorlar. Bizim Türk insanı da Doğu insanı da Hindistan da Çin de.. Altına çok farklı bakıyoruz biz ve yatırım aracı olarak görüyoruz."

MERKEZ BANKALARI REZERV ARTIRIYOR

Son yıllarda altın fiyatlarında yaşanan yükselişin altında dünyadaki ekonomik kriz, dövize olan güvensizlik ve güvenli bir liman arayışı olduğunu söyleyen Göksel, ayrıca Merkez bankalarının da altın rezervlerini artırdığını belirtti. Özellikle Rusya, Bangladeş ve Hindistan gibi merkez bankalarının altın alımlarının fiyatları ciddi oranda etkilediğini anlatan Göksel, şöyle devam etti:

"Biz 2011 yılında da merkez bankalarının alıma devam edeceğini tahmin ediyoruz. Altın, döviz ve enflasyona karşı hedge olarak kullanılmaya başladı ve giderek daha fazla yatırım aracı olarak bakılıyor.

2010 yılında 2009'a göre ciddi bir talep artışı oldu. Biz bu artışın 2011 yılında da süreceğini öngörüyoruz."

TALEP ARTIŞI SÜRECEK

Batılı olmayan ülkelerin altında önemli bir alıcı olduğunun altını çizen Göksel, 'altın fiyatları yükselmeye devam edecek mi?' şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi:

"Altın fiyatlarıyla ilgili kesinlikle bir öngörüde bulunmuyoruz. Bu bizim öngörebileceğimiz bir şey değil. Biz sadece altın arz ve talebi ile ilgili bilgileri görebiliyoruz. Ama sonuçta talep artışının devamını tahmin edebiliyoruz."

BALON DEĞİL, İSTİKRARLI BİR YÜKSELİŞ VAR

Göksel, son dönemde fonların altın piyasasına çok ilgi gösterdiği ve böylece fiyatların şişip bir balon oluşturduğu yönündeki açıklamalara da şu yorumu yaptı:

"Balon olduğunu düşünmüyorum. Biz altın fiyatlarıyla ilgili 9 yıldır belirli bir trend içinde artış gözledik. Çok büyük artışlar değil, zaman içerisinde ölçülü artışlar söz konusu. Özellikle son 5 yılda hep böyle arttığını ve artışın sabit bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Zaten araştırmalarda da bunu sürekli sektörle paylaşıyoruz. Sonuç olarak bizce bu bir balon değil, gerçek bir yükseliş"

Göksel, kuyumcu esnafının dönem dönem satışların çok düştüğünden şikayet ettiğini ancak kendi ellerindeki verilerin bunun aksini söylediğini belirtti. Piyasadaki satışların dönem dönem etkilendiğini kabul eden ancak genel anlamda ortada vahim bir tablo olmadığını anlatan Göksel, "Tabii ki 2007 ve 2008'in rakamlarına ulaşamadık. Çünkü o yıllarda bir pik yaşandı. Oradaki noktaya geri dönmek isteriz ama şu anda 2009'a nazaran büyük bir değişme olduğunu söylüyorum. Özellikle üçüncü çeyrekte durum çok farklılaştı. Düğün sezonunda, ekonominin de düzelmesiyle altına olan talebin ciddi olarak yükseldiğini gördük. Halkımızdaki alım gücü yükseldikçe aslında ilk yöneldiği şey altın oluyor. Özellikle yüksek ayar altın alım satışları arttı" dedi.

22 VE 18 AYAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Dünya Altın Konseyi olarak Türkiye'de önemli bir projeye imza attıklarını ve üst gelir grubunun taleplerine göre bir üretim geliştirdiklerini ifade eden Göksel, şöyle devam etti:

"Üst gelir grubundaki bayanların yüksek karat ihtiyacını karşılamak gerekir. Türkiye'de 18 ayar pek yok mesela, 14 ve 22 ayar var. Ama 22 ayar çok gelenekseldir. Altın değeri yüksektir, tasarım değeri düşüktür. Günlük hayatta takılmaz olarak bakılıyordu. Bizim 22 ayarda çok ciddi çalışmalarımız var ve bayağı iyileşme sağladık. Takı olarak 22 ayara bakış açını değiştirmeye başladık.

Aynı zamanda 18 ayardaki boşluğu da gördük ve Altınbaş'la birlikte proje yürüttük. 18 ayar altın hem altın değeri hem de tasarım değeri yüksek olan bir altındır. Günlük hayatta başarılı olan kadının başarısını taçlandırmak istediğinde aldığı takı olarak bunu sürdük.

Ama bizim burada herhangi bir ticari amacımız yok. Zaten Konsey ticari bir kuruluş değil. Biz altın tüketimini artırmak ve teşvik etmekle ilgili  faaliyet gösteriyoruz."

hurriyet

 

 



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,717 µs