En Sıcak Konular

Venezuela’dan IMF’e: ‘Artık bitti!’

0 0 0000 00:00 tsi
Venezuela’dan IMF’e: ‘Artık bitti!’ IMF ve Dünya Bankası’na sesleniyorum. Artık bitti!” Venezuela Maliye Bakanı Rodrigo Cabezas, yaptığı açıklamada, IMF ve Dünya Bankası’na (DB) olan borçların reddini açıklarken iki kuruma da bu şekilde seslendi

Bakan Cabezas basına önceki gün Başkan Hugo Chavez’in televizyondaki açıklamasına dair detayları verirken bu bağımsızlık açıklamasının vahşi kapitalizmle olan bağların tamamen koparıldığını gösterdiğini söyledi. IMF ve Dünya Bankası’yla 1989 yılında eski devlet başkanı Carlos Andres Perez’in imzaladığı makroekonomik düzenleme anlaşmasıyla kurulan tarihsel borç bağının ortadan kaldırıldığına işaret eden bakan, 1989’daki bu anlaşmanın Caracazo olarak bilinen kanlı isyana neden olduğunu da sözlerine ekledi.

Adı geçen borçlanma anlaşmasının 1,5 milyar dolar ile başladığına dikkati çeken bakan Cabezas, 1996 yılında Rafael Caldera yönetiminin ikinci döneminde borcun 3,3 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Başkan Chavez’in seçimleri ilk kez kazandığı tarih olan 1998’de, Venezuela’nın Dünya Bankası’na olan borcu da 1,24 milyardı. 1999’da yeni hükümet göreve başladığında yeni bir borçlanmaya girilmemesi kararı alındı.

Bakan Cabezas, Venezuela’nın attığı bu son adımın, Latin Amerika için önemli bir örnek teşkil ettiğini ve artık tam bağımsızlıktan bahsedebileceklerini söyledi. Bakan, sonraki aşamanın, halkın kalkınma projeleri için talep edeceği mali kaynakları oluşturacak ulusal kurumların oluşturulması olduğunu sözlerine ekledi.

Güney Bankası’nın varlığı söz konusu olduğundan, ilan edilen kararın korkulacak bir durum olmadığını anlatan Bakan Cabezas, mali ve profesyonel açıdan donanımlı olan Güney Bankası’nın kalkınma projelerini yürütecek teknik altyapıya sahip olduğunu ve halkların refahını tesis edecek şekilde kıtanın mali kaynaklarını doğru şekilde idare edebileceğini söyledi. Bakan Cabezas, IMF bağımlılığını reddederek ve sosyalist programları geliştirerek ekonomik büyümede istikrar sağlanabileceğini gösterdiklerini ifade etti.

Venezuela’nın geçen dört yıl boyunca sürdürülebilir ekonomik büyüme kaydettiğini, bu anlamda geçen 26 yılın benzersiz bir örneğini oluşturduğunu anlatan Bakan Cabezas, güncel dış borcun gayri safi milli hasılanın yüzde 23’ünü teşkil ettiğini ve bu oranı yüzde 17’ye indirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
prensa latina



Bu haber 237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,616 µs