En Sıcak Konular

Dolar nereye koşuyor?

0 0 0000 00:00 tsi
Dolar nereye koşuyor? Amerikan Doları günbegün değer yitiriyor. Doların son düşüşü ile değeri, 1.350 YTL oldu. Dolar daha da düşecek mi, yoksa fırlayacak mı? Doların bu denli düşmesi Türkiye'yi nasıl etkileyecek! Uzmanlar iyibilgi’ye anlatıyor.

Dolar 1,35 TL’nin altını zorluyor... Serbest piyasada dünkü kapanışta doların satış fiyatı 1,3550 YTL olmuştu. Uluslararası piyasalarda bugün ABD Doları, Kanada Doları dışındaki önemli para birimleri karşısında değer kaybetmeyi sürdürüyor. Altın fiyatları ise yükseldi. Değer kaybını sürdüren ABD Doları, avro karşısında tüm zamanların en düşük düzeyine yakın seyrediyor. Bu arada, İngiliz Sterlini de ABD Doları karşısında 1981 yılından bu yana kaydedilen en yüksek düzeyine çıktı.

İyibilgi yazarı Rüşdü Paşa, Amerikan Doları'nın değer yitimini Dünya'da en fazla döviz rezervlerinin Çin'in elinde bulunmasından kaynaklandığını söyledi ve ekledi: "Çin, elindeki döviz rezervlerini sattıkça, doların değeri düşüyor. Sattığı dolarları, başka paralarla değişiyor. Bu nedenle dolar özellikle Euro karşısında değer kaybediyor. Amerika ekonomisi zor durumda. Acil tedbirler alınmazsa, dolar daha da değer yitireceğe benziyor. ABD ancak faizleri yükselterek bu düşüşe karşı koyabilir. Biz ihracatı dolarla, ithalatı Euro ile yaptığımız için değer yitirmesi ülkemizi olumlu olarak etkileyecektir.

Ekonomist Saruhan Doğan'ın da iyibilgi'ye yaptığı analiz de Rüşdü Paşa'yı destekliyor. "Yurt dışında çok olumlu bir hava var. Global yatırım atmosferi çok iyi ve hareketli. " diyen Saruhan Doğan, "Biz siyasi riskleri çok önemsiyoruz fakat yabancı yatırımcılar için bu durumun hiç önemi yok. Ülkemize yatırım yağıyor. Bu nedenle doların değeri ülkemizde düşüyor ve düşmeye devam edecek" yorumunu yapıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ülke piyasalarında çok önemli bir değişime neden olmayacağını vurgulayan Doğan, "Kurlar sıçrasa dahi, 3-6 ay gibi kısa bir dönemde cari açığı daraltır. Daha da fazla piyasaları etkileyemez. Doların düşmesi ülkemiz için olumlu bir gelişmedir" şeklinde konuşuyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,370 µs