En Sıcak Konular

Bakan Yıldız: Canım sıkılarak izliyorum

6 Aralık 2010 14:46 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bazı çevre örgütlerinin yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarına tepkileri nedeniyle yatırımcıların doğalgaz çevrim santralleri yatırımlarına yöneldiğini belirterek, “Bunu kaynak çeşitliliği açısın

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Deniz Gürel başkanlığındaki Turizm Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği yönetim kurulunu kabul etti.
Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Yıldız, Turizm Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği yönetimiyle açık ve samimi bir görüşme yaptıklarını söyledi. Bazı enerji projelerinin çevre ve kültür varlıklarıyla beraber tartışıldığı bir ortamda birçok bilgi kirliliğinin de bulunduğunu anlatan Yıldız, “Madencilik, enerji üretimi, termik santraller, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ve farklı aktiviteleriyle zaman zaman kamuoyunda oluşan çevre hassasiyetinin tartışıldığını biliyoruz. Bizler de bu konuda azami dikkati gösterdiğimizi söyleyebiliriz. Ben derneğimizin özellikle kamuyu ve kamuoyunu aydınlatmayla alakalı önemli bir aktivitesinin olduğu kanaatindeyim” diye konuştu.

Turizm Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği Başkanı Deniz Gürel de temiz çevre ve temiz enerji parolasıyla yola çıkan bir dernek olduklarını, bu konularda da Enerji Bakanlığı ile ortak çalışma noktasında bir takım kararlar aldıklarını söyledi.

NÜKLEER SANTRAL GÖRÜŞMELERİ

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, bir soru üzerine, nükleer santral projesi konusunda Japonya ile görüşmelerin devam ettiğini, geçen hafta yapılan ilk toplantının ardından, bu hafta ikinci toplantının yapılacağını bildirdi.

Japonya'ya gitmeden önce en az 3 toplantı yapılacağı kanaatinde bulunduğunu ifade eden Yıldız, “Ne istediğimizi biliyoruz, Japon tarafı da neler verebileceğini, ortaya neler koyabileceğini biliyor. Çok teknik detayına girmeksizin, görüşmelerin bir süreç dahilinde devam ettiğini söyleyebilirim” dedi.
Nükleer santral konusunda Rusya Federasyonu heyeti ile bu ayın 14-15'inde İstanbul'da bir toplantı yapılacağını hatırlatan Yıldız, Rusya ile bundan sonraki görüşmenin teknik düzeyde devam edeceğini kaydetti.

Nükleer güç santralleri konusunda kararlılıklarının son derece net olduğunu vurgulayan Yıldız, nükleer santrali yalnızca elektrik üretimi olarak değil, aynı zamanda sanayide bir lig atlamayla alakalı bir süreç olarak görülmesi gerektiğini bildirdi.

Yıldız, “Türkiye'nin sanayi yapılandırmasını daha teknolojik, daha uç ürünlere dönük ve daha detaycı bir yapıya kavuşturmasına yönelik olacaktır. O açıdan bu süreci heyecanla, problemleriyle beraber, çözümleriyle beraber izleyeceğiz” dedi.

YATIRIMCININ DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALİ TERCİHİ

Bir gazetecinin “Son 2 ayda doğalgaz çevrim santrali yatırımlarına yoğun bir ilgi olduğunu gözlemliyoruz, bunu kaynak çeşitliliği açısından bir tehdit olarak görüyor musunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Taner Yıldız, “Kaynak çeşitliliği açısından bir tehdit görüyorum. Ama bunun müsebbibi olarak kamudan daha ziyade, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan tepkiyi temel gerekçe olarak görüyorum. Bunu da kamuoyuna büyük bir hassasiyetle sunuyorum” dedi.

“Zaman zaman yapılan keyfi gösterilerin yatırımcıyı doğalgaz santrallerine yönelttiğini ben canım sıkılarak izliyorum” diyen Enerji Bakanı şöyle konuştu:
“Çevreye zarar verdiği gerekçesiyle su projelerinin, kuşlar gerekçesiyle rüzgar santrali projelerinin, engellenmesinin sonucunun doğalgaz santrallerine dönüş olduğunu, bunun da büyük oranda bir tehdit oluşturacağını ben de söylüyorum. Mesajım o arkadaşlarıdır. Mesajım özellikle kendinde her zaman o sorumluluğu hissetmeyen ve zaman zaman demeç veren bazı kuruluşlara olduğunu söyleyebilirim. Her zaman söylüyorum bu tür konuşmaların, bu tür demeçlerin, kendilerine yol, su, köprü olarak değil, doğalgaz santrali olarak döneceğini söylemiştim. Onlar da ibretle bu süreci izlesinler.”

Bir basın mensubunun son 3 ayda doğalgaz bazlı yapılan santral başvurularının toplamının 8 bin 500 Megavata (MW) ulaştığını söylemesi üzerine Bakan Yıldız, özel sektörün problemli gördüğü bir işte yer almadığını ve daha problemsiz projelere yöneldiğini söyledi.

Doğalgaz santrali başvurusu konusunda resmi rakamın 8 bin 500 MW olduğunu, fakat kendisine bir bu kadar da “doğalgaz santrali yapalım” diyen özel sektör geldiğini söyleyen Yıldız, özel sektörün “başımız ağrımasın, 10 dönüm yerle doğalgaz santrali yapalım, gazı ithal alalım, güzelce enerji üretelim” dediğini kaydetti.
Bazı müteahhitlerin zaman zaman çevreye, kültür varlıklarına ve ormana hoyratça davranışlar gösterdiğini, kendilerinin bunlara da karşı olduklarını vurgulayan Yıldız, “Bunları törpüleyerek, ama ana hedefimizden yani yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan vazgeçmeyerek enerji politikalarımızı sürdürmemiz lazım. Su santrallerine, rüzgar santrallerine, jeotermallara ne kadar karşı çıkarsak doğalgaz santrallerinin miktarı o kadar artacaktır. Ben bundan memnun kalmam” dedi.

ELEKTRİK DAĞITIM ÖZELLEŞTİRMELERİ

Konuyla ilgili bir soru üzerine yarın Akdeniz, Toroslar ve İstanbul Anadolu yakasının elektrik dağıtım özelleştirmeleri ihalelerinin yapılacağını hatırlatan Yıldız, bu özelleştirmelerle beraber bu yılki özelleştirme hedefinin de tamamlanmış olacağını söyledi.

Elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirmesiyle alakalı ihalelerin son derece şeffaf bir ortamda gerçekleştiğini ve bu konuda kimsenin yorum yapamadığı
bir ortama girildiğini söyleyen Yıldız, bu konuda gösterdiği performanstan dolayı Maliye Bakanı ile Özelleştirme İdaresi Başkanına ve çalışanlarına teşekkür ettiğini de bildirdi.

Yarın gerçekleştirilecek özelleştirme ihalelerinin ardından Türkiye'de elektrik dağıtım hizmetlerinin tamamının özelleşmiş olacağını vurgulayan Yıldız, bunun rekabetçi, kayıp-kaçak oranlarının azaldığı ve dahi iyi hizmet verildiği bir ortamı getireceğini kaydetti.



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,347 µs